Športna oblačila

Športna oblačila

Prikazovanje 1–24 od 195 rezultatovŠportna oblačila

Ko začnete z vadbo, boste morda pomislili, da je najboljša izbira oblačil stara trenirka, ki jo nosite že leta, vendar je pomembno da se v oblačilih za vadbo počutite udobno in prijetno. Dobro je, da športna oblačila dihajo, ko telovadite, še bolj pomembno pa je, da ob tem zaščitite svoje zdravje, kar lahko dosežete z ustreznimi športnimi oblačili.

Materiali

Ponavadi so najbolj udobni materiali vedno tisti, ki prihajajo neposredno iz matere narave – volna, bombaž, svila, lan…; ko gre za vadbo, potenje in potiskanje telesa do njegovih meja, ni nič narobe z izbiro tkanin, ki so bile izboljšane s tehnologijo. Izogibajte se bombažu, ki absorbira vodo in znoj ter traja dolgo, da se posuši. Uporabite športna oblačila iz naravnih in umetnih tkanin, ki dobro dihajo, spodbujajo krvni obtok ter ohranjajo telesno temperaturo in ste v njih suhi. Vrsta potrebne tkanine je odvisna od intenzivnosti vadbe in aktivnosti. Uporabljajte športna oblačila, ki ne samo da izgledajo dobro, ampak so tudi dobra.

Oblačila za jogo in podobne dejavnosti naj imajo tkanine z dobrimi razteznimi možnostmi za enostavno gibanje, zaradi česar bo tkanina verjetno pletena. Oblačila za tek na dolge razdalje naj imajo odlične lastnosti za oddvajanje znoja, ki omogočajo, da se znoj prenaša z notranje strani na zunanjo stran. Zimska oblačila za šport na prostem morajo uporabljati dihajoče tkanine z zelo dobrimi izolacijskimi lastnostmi.

Zakaj kompresijska oblačila

Medtem ko telovadite, kurjenje v mišicah povzroči mlečna kislina; nabira se v vaših mišicah in se je ni mogoče izogniti, zato povzroča krče v mišicah. Ko se odločite za nošenje kompresijskih oblačil, pomagate krvnim žilam, tako da kožo prekrijete s tesno prilegajočo se tkanino, ki pomaga pri pretoku krvi. To ne pomeni, da bi morali nositi predmete, ki bodo ustavili vaš pretok krvi in omejili obseg gibov, ampak raje izberite oblačila, ki vam bodo pomagala doseči najboljše rezultate.

Moška in ženska športna oblačila

Športna oblačila so običajno zasnovana tako, da so lahka, da ne bi obremenila uporabnika. Kvalitetna športna oblačila sploh niso poceni, a če načrtujete in pametno investirate, vam ne bo treba kupovati novih oblačil za vsako sezono. Kupite primerna oblačila za svojo športno dejavnost. Izberite si tistega v katerem se boste počutili udobno in prijetno. Po eni strani pa naj bodo športna oblačila dovolj ohlapna, da ne omejujejo gibanja.
Če je kaj drugega, bi morala biti športna oblačila udobna: v njih boste porabili veliko ur, zato je zadnja stvar, da so pretesna ali preveč ohlapna. Se ne želite počutiti nelagodno, ko tečete, skačete, delate push up, zumbo ali jogo. In najboljše je, da se osredotočite na gibe, ki jih izvajate ne pa da se sprašujete, ali lahko dihate, ker je vaš športni nedrček pretesn. Upoštevajte vse te stvari, preden izberete športno oblačilo in ne odlašajte, ko ga želite zamenjati, če se začne trgati ali izgubljati elastičnost.
Običajno so trije različni kroji: oprijet(»slim«), malenkost širši (»regular«) in širok (»loose«) kroj. Ženske in moški pri hlačah ali pajkicah lahko izbirate med kratkimi, tri četrt ali dolgami. Izberite dolžino, ki bo ustrezala vaši športni dejavnosti. Majice lahko izbirate različnih dolžin rokav, pri ženskah so še najbolj popularni tako imevani tanki (samo z naramnicami). Pazite, da uporabljate visokokakovosten športni nederček, športne nogavice in tudi pravo obutev.

Pohodna oblačila

Za v hribe in gore definitivno ne uporabljamo bombaža in« jeansa« Bombaž zadržuje vodo, zato se v vročih temperaturah počutite mokre in v primeru, da se vreme ohladi ali postane vetrovno, občutek na koži postane hladen in moker.
Oblačila iz polipropilena, poliamida ali merino volne ter podobni materiali se bistveno hitreje odstranijo znoj s kože in se posušijo, zato so idealni za sloje, ki so direktno za na kožo, kot so: majice, športni nedrčki in spodnje perilo ter nogavice . Ta sposobnost ravnanja z vlago pomeni, da ti materiali delujejo dobro tudi za preostala oblačila.

Potrebujete udobne, a močnejše hlače. Če se odpravljate na turo, kjer boste morali malo poplezati ali boste hodili v bližini skal je dobro, da imate pohodne hlače iz močnejšega materiala. Kajti tanke hlače se na skalah lahko razrežejo, a še vedno se morate v njih dovolj svobodno gibati. S seboj potrebujete toplo jakno, ki je izredno priročno oblačilo v hladnejših razmerah ali ko prispete na vrh, kjer je ponavadi bolj vetrovno. V primeru dežja pa je še boljša opcija vodoodporna jakna in da kljub temu še vedno dobro diha.

Priporočamo tudi kvalitetno spodnje perilo in kapo s šiltom, ki vas bo ščitila pred močnim soncem. Ne pozabite na pohodne čevlje. Ni vam treba imeti usnjenih čevljev, vendar mora vaša obutev zagotavljati oporo, zaščito pred skalami in koreninami ter oprijem na mokrih in suhih površinah.