SKI servis

SKI servis

V našem podjetju smo poleg servisa smučarskih čevljev prav tako specializirani za servis smuči. Za užitek in varnost na snegu so potrebne tudi dobro pripravljene smuči. Nevodljive smuči povečujejo nevarnost nezgode.
Smuči ohranjajo svoje lastnosti le, če jih primerno vzdržujemo, tako robnike kot tudi drsno ploskev.

 
Poznamo ročno in strojno obdelavo smuči.
Pri strojnem brušenju se lahko ob serviserjevi nepazljivosti zbrusi nekoliko več robnika, kot bi bilo to potrebno. Poznamo brušenje na brusnih trakovih, to služi kot predpriprava keramičnemu brušenju, ki se vedno bolj uveljavlja tudi v tekmovalni pripravi smuči, pri rekreativni uporabi pa je to najboljši način, da je robnik bolj gladek in zaradi tega obstojnejši.
Za ročno brušenje smuči serviser porabi več časa, uporablja pa se predvsem za tekmovalne smuči, zato ta način brušenja odsvetujemo za slabše smuči, ki imajo slabo torzijsko stabilnost. Smuči večinoma brusimo samo s strani, ploskev pa samo takrat, ko je to nujno potrebno.
Poznamo dve različni strani brušenja, to sta stranski robnik in spodnji robnik.
Spodnji robnik je viden na ploskvi smučke in se običajno brusi ob brušenju spodnje ploskve, ki se brusi na 0,5°. Temu rečemo, da je smučka napeta. Če so smuči ravne, ne omogočajo prehodov med zavoji in mirnega vodenja. Da bi to dvoje še izboljšali, moramo vrhnji in spodnji del smuči še dodatno napeti med 1° in 1,5°.
Stranski robnik brusimo od 85° do 89° oz. na -1° do -5°, za rekreativno uporabo se uporablja od -1° do -2°, nad -2° pa se uporablja za tekmovalce, ki tekmujejo na zelo ledeni progi. Z diamantno pilo se doba ostrine in robnika zelo poveča, služi za odstranjevanje igle in naostritev robnika. Uporabi jo lahko vsakdo.
Brušenje ploskve se izvaja samo strojno in jo ob dobrem vzdrževanju smuči opravimo zelo poredko. Na drsni ploskvi lahko po brušenju naredimo tudi strukturo, ki se vidi kot drobne vzdolžne, ponavadi križne praske, in služi kot profil pri avtomobilskih gumah – za odvajanje vode in vodnih kristalov, zato imajo smuči boljši oprijem, so hitrejše, vodljivejše in tudi bolj vpojne za vosek.
Zalivanje ploskve smuči iz praktičnih razlogov je potrebno samo v primeru, ko so praske na smučeh prečne, saj zavirajo drsnost, ali pa so ob robniku in zato obstaja nevarnost, da ga odtrgamo. Iz vizualnih razlogov smuči sicer moramo zaliti, vendar se moramo zavedati, da se večina materialov s časom odlušči. Najslabše pa je, da se serviser odloči praske odstraniti z brušenjem. S tem smuči stanjša in posledično tudi zmehča.
Impregnacija ali mazanje smuči je zelo pomemben del smučarskega servisa.
Poznamo strojno mazanje in krtačenje ter ročno mazanje z likalnikom in krtačenje. Pri ročnem mazanju z likalnikom smuči nekoliko bolj vpijejo vosek, še posebej če ga nekaj ur pustimo na smučeh, nato mrzlega postrgamo in smuči skrtačimo. Ko smuči spet postanejo bele in se ne svetijo več, so potrebne novega mazanja, to je ponavadi po 4–5 smučanjih. Pri rekreativni uporabi je bolj od vrste uporabljanega voska pomembno, kolikokrat so smuči namazane, saj se vosek z večkratnim mazanjem bolj vpije v smuči. Ponavadi se uporablja univerzalni vosek, ki je primeren za vse temperature, kot dodatek lahko uporabljamo razne tekoče voske, paste in spreje, ki pa ne nadomestijo klasičnega mazanja.
Vzdrževanje smuči in smučarske opreme

  • Smuči bo uporabi obrišemo in jih narazen, brez paščkov, hranimo v suhem in zračnem prostoru.
  • Izogibamo se prevažanju smuči na strehi avtomobila, sol namreč zelo škodi smučem.
  • Med prevozom uporabljamo paščke, s tem preprečimo, da se smuči odrgnejo med sabo.
  • Pozorni smo na kamenje, da ne poškodujemo ploskve smuči.
  • Po smučanju iztaknemo notranji del smučarskega čevlja in ga posušimo, nato čevlje spnemo. Tako plastika z leti ne poči.
  • Tekstil peremo s primernim čistilom.
Kdaj je potrebno servisiranje smuči/deske?
Kolikokrat moramo servisirati smuči je odvisno od snežnih pogojev, terena in smučarjevega znanja. Če opazite, da imajo smuči rjave robnike, suho ploskev (bolj bela ploskev brez voska) je servis nujen. Priporočamo, da odpeljete smuči na servis pred prvim smučanjem v sezoni. Redni servis smuči pa priporočamo od 5-7 smučarskih dni.
 
Vrste servisov:

  • Osnovni servis A vključuje brušenje robnikov in brušenje ploskve, impregnacijo ter morebitna manjša popravila drsne ploskve.
  • Servis B vključuje brušenje robnikov in brušenje ploskve, impregnacijo ter večja popravila drsne ploskve.
  • Servis C vključuje komplet servisa z izdelavo strukture.


Cenik smučarskih storitev

STORITEV CENA
Servis A 22,00 €
Servis deske A 25,00 €
Servis B 25,00 €
Servis deske B 30,00 €
Servis C 30,00 €
Montaža vezi 10,00 €