Rolanje

Rolanje

Prikaz vseh 19 rezultatovROLERJI

 

Rolanje je v zadnjih nekaj letih postalo velik hit. Rolanje je odličen način za sprostitev med vadbo, naj bo to rekreativno ali profesionalno. Pred nakupom novih rolerjev pa morate premisliti, kako jih nameravate uporabiti. Če prvič kupujete rolerje zase ali za ljubljeno osebo, je izbira pravih rolerjev lahko zastrašujoča, ker je na trgu veliko možnosti in izbir. Ne glede na to, ali ste začetnik ali želite samo zamenjati stari par smo za vas pripravili nekaj nasvetov kako do pravih rolerjev za vas!

 

KATERI ROLERJI SO PRAVI ZAME

 

Vse je odvisno od tega ali ste izkušen rolar, v kateri vrsti rolerjev najbolj uživate ali pa ste šele začetnik in še nimate določenega sloga. Prav tako je pomembno upoštevati površino, na kateri boste najpogosteje rolali. Priporočamo, da kupite rolerje, ki se najbolje ujemajo z vašimi sposobnostmi, ali pa še nekoliko boljše, ko boste napredovali bodo še vedno zadostovali vašim sposobnostim.

 

Obstaja več disciplin rolanja, s tem pa je na voljo nekaj različnih stilov rolarjev. Štiri glavne vrste rolerjev so fitnes, rekreacijski, »race« in urbani. Rolerji za rekreacijo in fitnes so najpogosteje uporabljeni rolerji. So najbolj razširjeni rolerji in so namenjeni fitnesu in rekreativnemu rolanju. Razlika med fitnes in rolerji za rekreacijo je predvsem v čevlju rolerja. Z udobnimi in dobro zračnimi čevlji jih je enostavno in lahkotno kontrolirati. Poznamo še urbano rolanje in rolanje v skate parkih, kjer se izvaja razne trike. »Freestyle« rolanje, za katerega je predvsem značilen slalom pri katerem je glavna lastnost izvajanje trikov okoli stožcev. Rolarji za slalom so primerni za srednje in boljše rolarje, ki načrtujejo rolanje na bolj kakovostnih podlagah. Rolarji, ki so bolj usmerjeni v zmogljivost, so primerni za premagovanje daljših razdalj in hitrostno rolanje. Primerni so premagovanje daljših razdalj (relacijsko rolanje), rolanje v krogih in intenzivnejše treninge. Namenjeni so pogosti uporabi in večji obremenitvi. Primerni so predvsem za izkušene drsalce in profesionalce.

Opazili boste, da vsi proizvajalci izdelujejo moške, ženske in otroške rolerje. Mnogi mislijo, da so si moški rolerji in ženski rolerji samo estetsko različni, vendar so dejansko oblikovani tako, da ustrezajo določeni obliki stopal za moške, ženske in otroke. Ženski rolerji bodo na primer izdelani iz nekoliko ožjih čevljev in ponudili manjšo višino manšete. Moški rolerji imajo običajno širšo obliko stopala, zato je širše prileganje boljše. Seveda ne pozabimo, da se razlikujejo še po dizajnu. Velika prednost nekaterih vrst otroških rolerjev je njihova nastavljiva velikost. Pri Rollerbladu lahko otroške rolerje nastavljate kar za štiri velikosti.

 

ČEVELJ IN PRAVA VELIKOST

 

Čevelj mora zagotavljati največjo stabilnost stopala in gležnja. Običajno je izdelan iz dveh delov – zunanje školjke in notranjega, mehkega čevlja ali mehkega čevlja s trdo plastično oporo okrog gležnja. Kvalitetna manšeta bo rolarjem omogočila, da ustvarijo več moči pri odrivanju, hkrati pa jim nudila zadostno oporo. Izdelani so iz plastike s spremenljivo ojačitvijo in zračnimi kanali za večje udobje med rolanjem.

 

Nepravilna dolžina rolerjev lahko neposredno vpliva na vaše izkušnje z rolanjem. Če so vam rolerji preveliki bodo lahko zaradi premikanja stopala povzročili žulje, mravlinčenje na nogi. Če pa so vam rolerji premajhni bo zaradi tščanja boleče in na rolanju ne užitka.

 

Proizvajalci rolerjev uporabljajo več različnih tabel velikosti. Zaradi tega toplo priporočamo, da izmerite nogo v cm in uporabite tabelo velikosti od proizvajalca. Upoštevajte, da se velikosti lahko razlikujejo od modela do modela.

 

KAKO IZMERIMO STOPALA?

 

Postavite kos praznega papirja na trdo površino ob steno. Stopite na papir s peto ob steno. Narišite črto, ki označuje najdaljšo točko vaše noge, pri tem pazite, da boste črto narisali pravokotno na tla. Odstopite od papirja in v milimetrih izmerite dolžino od roba. Ponovite z drugo nogo in uporabite daljšo od obeh meritev. Vsaka tabela velikosti priporoča določeno velikost glede na vašo izmerjeno dolžino stopal v mm.

 

VEČ NASVETOV O PRAVI IZBIRI DOLŽINE ROLERJEV

 

Najpogostejša napaka pri določanju velikosti rolerjev je lahko pomerjanje čevlja, brez da potisnemo peto nazaj v čevelj in jih zapnemo. Ljudje se pogosto zmedejo in se odločijo za številko večje, kot bi jih praviloma potrebovali.  Ko pomerjate rolerje v sedečem položaju potisnite peto močno nazaj in pritrdite vse vezalke in zaponke. Če stojite pokonci, bi se morali prsti na nogah komaj dotikati konice čevljev. Ko upogibate kolena v počep (ali rolate), se nožni prsti ne smejo več dotikati konice čevljev. Po večkratni uporabi oziroma nekaj rolanjih se vam bo notranji čevelj oblikoval bolj po nogi in s tem ustvaril več prostora.

 

DODATNE PRILAGODITVE

 

Nekateri športniki bodo svoje rolerje še dodatno prilagodili z prilagajanjem zunanje školjke čevlje, izdelavo notranjih vložkov po meri.. kar lahko pripomore k večji učinkovitosti rolerjev in posledično k boljšemu rolanju.

 

VELIKOST KOLES

 

Kolesa so eden najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na učinkovitost rolerjev. Velikost kolesa je na strani kolesa označena v mm, to je 90/85A, pri čemer prva številka označuje premer in druga trdoto. Večja kolesa so hitrejša in primerna za premagovanje daljših razdalj. Počasnejša kolesa so primernejša za začetnike, ki se učijo ohranjati ravnotežje in jih je lažje nadzorovati. To so kolesa med 76-80mm premera. Najbolj povprečna in uporabna kolesa so med 80-85mm in so primerna za skoraj vse uporabnike različnih izkušenj. Kolesa, večja od 90 mm, so hitrejša in primerna za izkušene rolarje za premagovanje daljših razdalj ter hitrejše rolanje. Za večjo varnost se za otroške rolerje uporabljajo manjša kolesa. Niso zelo hitra in bodo otroku pomagala pri učenju osnovne drsalne tehnike in ohranjanja ravnotežja. Za rolanje na U-rampah in v skate parkih so najboljša manjša kolesa, ki vam omogočajo boljši nadzor med rolanjem v prostem slogu (55 – 62 mm).

 

TRDOTA KOLES

 

Lestvica trdote se označuje s številko in črko (primer: 85A). Številka pred črko “A” je vedno v območju od 0 do 100, pri čemer je 0 minimalna trdota, 100 pa zelo trden material.

 

Kolesa pod 80 so mehkejša kolesa in so primerna za rolanje na težjih terenih, boljša so za absorbiranje udarcev, imajo več oprijema ter boljši odboj.

 

Med 80A in 90A je nekje optimalna trdota za rolanje po običajnih površinah, kot so ceste ali posebne ceste samo za rolanje (fitnes rolerji).

Trša kolesa so primerna za hitrejše rolanje (hitrost, dirkanje) in imajo boljše vrtenje, boljšo odzivnost ter njihova življenjska doba je daljša.

 

LEŽAJI

 

Ležaji so bistveni del rolerjev. Ležaji določajo hitrost vrtenja koles in s tem tudi vašo sposobnost doseganja višjih hitrosti. Najbolj pogosti oznaki s katerimi se označujejo ležaji so ILQ ali ABEC, kateri pa sledi številka (1, 3, 5, 7, 9). Večja kot je številka bolj natančno so izdelani ležaji in posledično je tudi rolanje hitrejše. Živjenjska doba ležajev je predvsem odvisna od njihovega čiščenja in vzdrževanja.

 

PODVOZJE

 

Podvozja so izdelana iz različnih materialov. Najbolj razširjena uporaba je podvozje iz aluminija, ki je najbolj preizkušen material. Na cenejših rolerjih je podvozje iz plastike, na dražjih pa iz karbona. Uporabljajo pa se še tudi drugi materiali, kot so magnezij, bambus… Razlikujejo se tudi po dolžini, ki je odvisna od števila koleščkov. Delimo jih na podvozja s tremi kolesi (večja kolesa) in podvozja s 4 kolesi (manjša kolesa).

 

ZAVORE

 

Zavora je lahko zelo pomemben del rolerjev, zlasti za začetnike. Večina vseh rolerjev bo opremljena z zavoro, izjemoma pri nekaterih višje cenovnih modelih je dodana ločeno.

 

VARNOSTNE ZAPONKE

 

Časi rolajev z dolgočasnimi standardnimi vezalnimi sistemi so preteklost, zdaj obstajajo zaponke »klipsne«, paščki, vezalkami, ježki, Velcro trakovi in Boa sistemi! Rolarji se navadno nagibajo k eni ali drugi vrsti zapenjanja glede na osebne želje.

 

ODLIČEN TRENING POLETI ZA SMUČARJE

 

Rolanje predstavlja odličen način vzdrževanja smučarske kondicije v poletnem času. Z vključitvijo elementov smučanja je eden izmed boljših načinov v pripravljalnem obdobju za poustvarjanje nagibov kolen in smučarskih odklonov. Tako kot pri smučanju je tudi pri rolanju izbira prave opreme ključna za zagotavljanje uspešne vadbe in doseganje visoke zmogljivosti. Z mislijo na potrebe smučarjev so pri podjetju Rollerblade izdelali posebne modele moški rolerji Rollerblade Maxxum Edge 90,  ženski rolerji Maxxum Edge 90 W ter Rollerblade RB 110 3WD, ki predstavljajo najboljšo izbiro za karvanje po asfaltu, saj dosegajo preciznost, oporo in kontrolo, ki so pomembne za posnemanje smučarskega gibanja.

 

ZAŠČITNA OPREMA

 

Čelada je glavni del zaščite, brez katere se ne bi smeli nikoli odpraviti rolat. Poleg pa sodijo še ščitniki za dlani, kolen in komolcev. Bistvo je, da zaščitno opremo pravilno namestite in se vam dobro prilega.

 

PREDNO SE ODPRAVITE ROLAT PREVERITE

Pred vsakim rolanjem je dobro, da pregledate opremo, da ugotovite morebitne nepravilnosti in tako preprečite nastanek poškodb.

 • ali sta zunanja školjka in notranji čevelj brez poškodb in razpok,
 • ali je podvozje nepoškodovano in varno pritrjeno,
 • obrabljenost zavore in kako čvrsto je pritrjena,
 • obrabljenost koles, saj močno obrabljena zmanjšajo zmogljivost in nadzor,
 • Vijake, s katerimi so pritrjena kolesa. V primeru, da so razrahljanje jih je potrebno privijačiti
 • zavrtite vsak kolešček, da se prepričate, ali se ležaji tekoče vrtijo.

 

Po rolanju preverite:

 • Posušite rolerje v zračnem prostoru; zgornji ali notranji čevelj se lahko zmoči v primeru potenja
 • Zunanjo površino obrišite s suho krpo
 • Preverite vijake na kolesih, če so še vedno dovoj pritrjeni
 • Prepričajte se, da se kolesa in ležaji nemoteno vrtijo
 • Preverite obrabo koles. Če so obrabljena ali poškodovana jih je potrebno zamenjati
 • Ko zavrtite kolesa bodite pozorni ali se tekoče vrtijo ali se vam zdi, da jih upočasnjuje umazanija ali drobni delci. Morda jih boste morali odstraniti in očistiti, kajti za optimalno delovanje jih je potrebno občasno odstraniti, očistiti in namazati.

V kolikor ne želite izgubljati časa ter nimate orodja za popravilo, potem raje odnesite rolerje na servis.