Smučarska oprema

Smučarska oprema

Prikazovanje 1–24 od 270 rezultatovSMUČARSKA OPREMA

Kot vsak šport tudi smučanje zahteva določeno opremo in le te je lahko kar nekaj. Predno se odpravite smučati ali deskati na snegu je dobro, da se pozanimate kaj vse potrebujete, predvsem pa kakšno opremo rabite za vašo količino in znanje smučanja. Priporočamo, da si kupite kvalitetna oblačila in dobro opremo v kateri se boste počutili varno, suho, toplo in udobno. Tudi, če ste začetniki, ki ste lahko v  primeru padcev zaradi mokrega snega premočeni. Izogibajte se bombažnih oblačil, ki absorbirajo znoj in vodo v katerih se lahko prehladite. V gorah vas lahko preseneti dež, sneženje in močan veter. Zaradi teh dejavnikov bi lahko rekli, da je smučanje ekstremen šport.

KAJ VSE POTREBUJETE OD SMUČARSKE OPREME

SMUČARSKI ČEVLJI

So z vidika kakovosti vodenja zavojev za marsikoga najpomembnejši del smučarske opreme, saj povezujejo smučarja s smuči. S slabimi in predvsem nepravilnimi smučarskimi čevlji lahko privede do poškodb in ne boste ravno uživali na smučanju, ker bo vodenje le teh oteženo. Na tržišču obstaja kar nekaj proizvajalcev smučarskih čevljev, med njimi pa so precejšnje razlike v obliki smučarskih čevljev. Vse znamke imajo namreč različne širine  modelov smučarskih čevljev. Zato je pomemben širok izbor smučarskih čevljev. Na zalogi imamo večinoma vse modele od 12 znamk. Priporočamo, da si za pomerjanje smučarskih čevljev vzamete čas. Več o smučarskih čevljih, pravilni izbiri, velikosti, boot fittingu si lahko preberete v vodniku smučarskih čevljev.

SMUČI

Danes tržišče ponuja ogromno izbiro različnih smuči, zato se moramo še toliko bolj pozanimati katere smuči so glede na naše sposobnosti, želje in znanja primerne za nas. Kakšne smuči so primerne za nas je predvsem odvisno po kakšnem terenu bomo smučali. Na kaj moramo biti pozorni, o pravilni izbiri, dolžini si lahko preberete v vodniku smuči.

SMUČARSKA JAKNA IN HLAČE

Smučarski komplet mora biti ustrezne velikosti, da se v njem dobro počutite, vas ne utesnjuje in se svobodno gibljete. Zelo pomembno je, da ostanete v kompletu suhi in vam je toplo. Pri smučarski jakni in hlačah moramo biti še posebej pozorni na kakovost regulacije kompleta in nepremočljivost kompleta. Več o smučarskih oblačilih si lahko preberete v vodniku smučarskih oblačil.

MIDLAYER

Spada med srednji sloj. Namen te plasti je ohranjati toploto v mrzlih dneh. To pa deluje tako, da se zrak ujame v tkanino, ta pa ga ne prepusti. Najbolj priljubljeni so smučarski puliji, flisi…. Več o srednjem izolacijskem sloju si lahko preberete v vodniku smučarskih oblačil.

SPODNJE PERILO

Je direktno v stiku s kožo, kar omogoča odvajanje vlage od kože ter tako regulira temperaturo telesa. Zato, ko se znojite, perilo odvaja znoj in vam prepreči prehlad. Več o spodnjem perilu, materialih si lahko preberete v vodniku smučarskih oblačil.

SMUČARSKA ČELADA

Predvsem iz vidika varnosti je čelada za vse smučarje vse bolj nepogrešljiv del smučarske opreme. Čelada je po zakonu obvezna za otroke do 14. leta, vendar jo priporočamo vsem smučarjem. Čelada mora biti prave velikosti, lahka, zračna in udobna. Bistvo čelade je, da prispeva k občutku varnosti, predvsem pa k zaščiti glave pred udarci. Na tržišču je res ogromno različnih modelov smučarskih čelad, zato smo za vas pripravili tudi vodnik smučarskih čelad.

SMUČARSKA OČALA

So vse bolj nujna oprema, ker lahko zaradi škodljivih učinkov sonca poškodujejo naše oči. Priporočamo dobra smučarska očala s kvalitetnim dvojnimi stekli, ki vam bodo preprečevala rosenje in pripomogla k bolj jasnemu pogledu. Več o smučarskih očalih si lahko preberete v vodniku smučarskih očal.

SMUČARSKE PALICE

Smučarske palice služijo smučarju kot podaljšek rok, njihov glavni namen pa je omogočanje boljšega ravnotežnega položaja. Ob pravilni dolžini nam izboljšajo svojo učinkovitost ter omogočajo bolj odzivno in prijetno smučanje. Poleg ravnotežja, vam pomagajo pri drsenju s smučmi, če je potrebno kje potegniti otroke in se premikati po pobočju.

SMUČARSKE ROKAVICE

Vas ščitijo pred zimskimi temperaturami in vremenskimi razmerami. Obstajajo različne oblike. V grobem jih delimo po obliki, materialu in toploti. Po obliki ločimo rokavice na 5 prstov in rokavice na 1 prst (»mittens«). Mittens rokavice so navadno toplejše, ker so vsi prsti skupaj in po obliki omogoča več izolacije skupaj. Mogoče je edina pomanjkljivost te oblike slaba okretnost. Rešitev za to pa so hibridne rokavice, pri katerih so trije prsti skupaj, palec in kazalec pa lahko premikamo posamezno.

ZAŠČITA ZA HRBET – »ŽELVA«

Zaščita hrbta »želva« je vaša najboljša možnost, da hrbtenico in vretenca ohranite v enem kosu. Če jo nosite  se lahko resnično obvarujete pred resnimi poškodbami. Na trgu je ogromno različnih želev, ki se razlikujejo po setavi, materialu, obliki… Najbolj popularne so želve, ki so izdelane iz posebne VPD zaščitne pene. Zanjo je značilno, da se popolnoma prilagaja po telesu in zagotavlja absorbcijo udarcev. Deluje tako, da v primeru padca popolnoma otrdi in zavaruje vašo hrbtenico. Poleg varnosti so te ževle udobnejše, zračne elastične in bolj prilagodljive. Želvo si lahko kupite na naramnice ali pa z brezrokavnikom. Druge želve pa so plastične želve in so manj priljubljene.

SMUČARSKE NOGAVICE

Smučarska nogavica je prvi sloj in je najpomembnejša pri ohranjanju udobja, topline in fittinga. Je povezava med smučarskim čevljem in nogo. S pomočjo materiala v nogavici izbiramo toplino, suhost in fitting. Priljubljena misel, da zelo debele smučarske nogavice naredijo toplejše noge je popolnoma napačna. Debelina nogavic ne greje, temveč zrak, ki je v čevljih. Priporočamo tanjše nogavice, za bolj zmrznjene pa predlagamo nogavice z merino volno.

SMUČARSKI NAHRBTNIK

Je lahko precej priročen za shranjevanje dodatne smučarske opreme. Ko se odpravimo na smučanje si lahko  v nahrbtnik shranimo vso smučarsko opremo razen smuči in palic. Seveda je to odvisno od velikosti nahrbtnika. V največje nahrbtnike lahko spravimo od smučarskih čevljev, čelado in očala, vsa oblačila, ki jih potrebujete, zaščito za hrbet in dodatke. Obseg nahrbtnika in torb se običajno meri v litrih (L). Koliko litrski in kakšen nahrbtnik je predvsem od vaših potreb in želja. Če ste freeride smučar in smučate po celem snegu potrebujete obvezno backcountry nahrbtnik, ki je narejen prav za potrebe in opremo za smučanje v celem snegu. Za tako smučanje potrebujete dodatno tudi varnostne zračne blazine (airbag).

SONČNA KREMA

Predeno se odpravite v hribe in na smučanje ne pozabite na sončno kremo, saj je kljub mrazu in oblačnosti lahko sonce zelo močno in nevarno.