Ženski smučarski čevlji

Ženski Smučarski Čevlji – Nasveti za pravilen nakup

Ne glede na to, ali ste začetnica ali strokovnjakinja potrebujete predvsem prave smučarske čevlje. Ženski čevlji so drugačni od moških in dejstvo je, da so le ti najpomembnejši del opreme in z nepravilno odločitvijo pri nakupu lahko pride do večjih težav. Izbira pravih čevljev je lahko zastrašujoča in zmedena. Vendar s pravilnim svetovanjem usposobljenih strokovnjakov je le ta lahko bistveno bolj enostavna in pripomore, da je izbira velikosti čevljev pravilna.

zenski smucarski cevlji

Na kaj morate biti pozorne ob nakupu ženskih smučarskih čevljev?

VELIKOST 

Pravilna velikost smučarskih čevljev se meri v centimetrih, ki se izraža po t.i. lestvici »Mondo Point«. To pomeni, da če imate nogo dolžine 24,5cm je prava velikost 24,5cm. Nepravilna dolžina smučarskih čevljev nam lahko povzroča obilico težav; žulje, krče, mrtvičenje… To so vse težave zaradi prevelikih smučarskih čevljev, ki je tudi najpogostejši razlog za napačen nakup smučarskih čevljev. Pravilna velikost smučarskih čevljev je zato zelo pomembna.

 

ŠIRINA 

Prav tako kot tudi velikost je pomembna tudi širina smučarskih čevljev. Stopala se močno razlikujejo tudi po širini, višini, obsegu. Vsi proizvajalci imajo različne širine smučarskih čevljev pri moških, ženskih in otroških smučarskih čevljih. Zato je zelo pomembno, da za svoja stopala izberemo pravi model smučarskega čevlja. Prav tako, če kupujete ženske smučarske čevlje obstajajo v vseh širinah. Prav tako pa se lahko vsaka zunanja školjka smučarskega čevlja v vsaki širini lahko še dodatno prilagaja po stopalu (z raztegovanjem, brušenjem…).

Tipične širine smučarskih čevljev

Ozki čevlji segajo od 93 mm do 99 mm (v referenčni velikosti).

Srednje široki čevlji so v širini od  100mm-103mm (v referenčni velikosti).

Široki čevlji so v širini od 104mm-106mm (v referenčni velikosti).

nakup zenski smucarski cevlji

TRDOTA (FLEX) ŽENSKIH SMUČARSKIH ČEVLJEV

Poleg dolžine in širine smučarskih čevljev morate paziti tudi kakšno trdoto smučarskih čevljev boste izbrale, ki pa se izraža s »flexom« in je izmerjen s številko, ki je običajno zapisana na zunanji strani smučarskega čevlja. Kaj pravzaprav je trdota čevlja?  To pomeni koliko je smučarski čevelj fleksibilen, koliko se zunanja plastika upogne. Večji, boljši in močnejši smučarji potrebujejo trši čevelj, da jim omogoči podporo, premikanje in nadzor nad smučmi. Pri rekreativnih ali začetnih smučarjih je veliko bolj pomembno, da smučarski čevelj ni pretrd, da vam omogoča naravno gibanje in lažji prenos sile na smuči.  Torej upoštevajte dejavnike kot so: vaša sposobnost, kako agresivna smučarka ste, koliko ste visoka in težka. Ker imajo ženske običajno manjšo telesno težo, višino in moč kot moški, se za njih uporablja smučarske čevlje z manjšo trdoto.

Za smučarke začetnice so čevlji primerni s »flexom« okoli 70-90.

Za boljše smučarke, ki že dobro smučajo so čevlji primerni okoli 80 do 100 trdote.

Za vrhunske smučarke in bivše tekmovalke pa so najprimernejši čevlji od 90 do 110.

Zgradba čevlja

Smučarski čevlji so sestavljeni iz trde zunanje plastike t.i. »školjke«, na kateri so pritrjene tri ali štiri zaponke. V notranjosti pa je notranji čevelj, ki je toplotno izoliran, v njem pa je na dnu notranji vložek na katerem stojimo. Naloga zunanje »školjke je, da nam daje oporo, notranji čevelj nam omogoča toplino in udobje, vložek pa nam pomaga pri ohranjanju ravnotežja.

Moški čevlji in ženski smučarski čevlji se razlikujejo predvsem po višini zunanje manšete, vizualno, obliki, debelini notranjega čevlja in prileganju. Moški čevlji so oblikovani za obliko moške noge in nog z višjo in rahlo močnejšo zunanjo plastiko. Zakaj bi ženske kupile ženske čevlje? Ženski čevlji so posebej oblikovani za žensko anatomijo. Ženska stopala so ponavadi ožja in tanjša. Vsi proizvajalci proizvajajo ženske smučarske čevlje v vseh širinah (ozki, srednji in široki čevlji), imajo nižjo manšeto, ožjo peto in so bolj toplotno dodelani ter imajo udobnejše notranje čevlje.

Večina proizvajalcev (Salomon, Atomic, Fischer, Tecnica…) nudijo zunanje školjke, ki se lahko segrejejo v konvekcijski pečici in se po meri oblikujejo po nogi. Prav tako lahko enako storimo z notranjimi čevlji. Nekateri notranji čevlji so dodelani z boljšimi toplotnimi materiali, to so tako imenovani termo notranji čevlji.

Če vam je v hladnem vremenu težko smučati, proizvajalci ponujajo vrsto ogrevanih notranjih vložkov za stopala v smučarskih čevljih. Prilagajajo se večini školjkam za smučarske čevlje, ki zagotavljajo toplino in udobje. Obstaja več različnih notranjih vložkov za stopala. Poznamo anatomske, neoblikovane lahko pa vam jih oblikujemo 100% po stopalu. Prednost vložka po meri je, da se težišče razporedi po celotnem delu stopala. Ogrevani notranji vložki za stopala, ki so izdelani iz kakovostnih materialov, so optimizirani tako, da ustrezajo večini školjk. Enostavno in praktično.

zenski smucarski cevlji koala

Ženski smučarski čevlji – Kako jih vzdržujemo in ohranjamo toploto?

Še posebej ženske so zelo občutljive na mraz, zato je zelo pomembno, kako bomo obuli čevlje preden se odpravimo na smučanje. Topli smučarski čevlji, suha nogavica in topla noga je ključnega pomena, da bo pripomorejo k večji toplini v smučarskih čevljih. Prav tako moramo paziti, da vedno po smučanju posušimo notranje čevlje. Ker plastika zunanje »školjke« ni para propustna je potrebno notranje čevlje odstraniti iz zunanje školjke in jih posušiti na suhem zraku.

 

KOALA SKI BOOT LAB

Kot specialisti za smučarske čevlje vam lahko naredimo celoten fitting pancarjev. Prilagajanje dolžine in širine, izdelovanje vložkov za stopala, izdelovanje notranjih čevljev (foamov), nastavitev stranskega naklona (kantinga) čevljev, privijanje podložnih ploščic (lifterjev). Večino smučarskih čevljev pa je potrebno še dodatno prilagoditi stopalom, ker večina smučarskih čevljev ni izdelanih za vsako nogo.

 

Prijavi se na Meritve in Svetovanje!