Novice Zagotovite si ustrezno smučarsko opremo že pred začetkom sezone


Zagotovite si ustrezno smučarsko opremo že pred začetkom sezone


Veliko nas, navdušenih smučarjev, zimo nestrpno pričakuje že ob previsu poletja v jesen. Da bomo lahko izkoristili že prve ugodne razmere ob odprtju smučišč, je potrebno, da do glavne smučarske sezone ne ostanemo le pri sanjarjenju, vendar se začnemo nanjo pripravljati. Vsaka minuta, ki jo doma vložimo v pripravo, se nam bo obrestovala na smučišču, saj bodo smučarske radosti večje, smuka pa tudi bolj varna. Še pred začetkom sezone poskrbimo za dobro telesno pripravljenost, preverimo ustreznost opreme in smo še posebej pozorni, ali potrebujemo nove smučarske čevlje, saj si moramo za nakup smučarskih čevljev vzeti dovolj časa in mu posvetiti največ pozornosti. Neustrezni smučarski čevlji so lahko glavni krivec za predčasno zaključen dan na snegu, uničijo pa nam lahko celo smučarsko sezono. Da bi se temu izognili in izbrali primerne čevlje, ki pripomorejo k večjim užitkom na strminah, smo vam pripravili nekaj strokovnih nasvetov za pravilen in najbolj optimalen nakup. 

smucarska-oprema-koala-boot-lab

Ne čakajte na glavno sezono

Močno priporočamo, da nakup smučarskih čevljev opravite pred glavno sezono, ki običajno traja do sredine novembra do konca februarja, saj je čakalna doba za nakup čevljev takrat najdaljša. V naši trgovini imamo že od meseca septembra na zalogi vse modele in velikosti čevljev različnih proizvajalcev, zato se lahko čakalnim vrstam izognete. Največ smučarjev stori napako, ko se za nakup novih smučarskih čevljev odloči tik pred načrtovanim večdnevnim smučanjem, saj se lahko kakšne težave, ki jih med pomerjanjem niso opazili, pojavijo šele med uporabo. Svetujemo vam, da se z novimi čevlji najprej odpravite na dopoldansko smuko. V kolikor se pojavi kakšna težava, vam jo kot specializirani »boot fitterji« pomagamo odpraviti.

Vzamite si čas pri pomerjanju

Površnost pri pomerjanju čevljev in napačna ocenitev velikosti sta najpogostejši napaki smučarjev med nakupovanjem smučarskih čevljev. Med pomerjanjem je pomembno, da smo zbrani in si vzamemo čas, saj v primerjavi z ostalo opremo v smučarskih čevljih preživimo največ časa, zato so pomemben faktor pri tem, koliko užitka nam bo prinesla smuka. Ko čevlje obujemo, moramo zapeti vse zaponke in koleno potisniti naprej, da stopalo zavzame položaj v čevljih kot ga ima med smučanjem. Preveliki, preširoki ali preveč ohlapni čevlji ne bodo dobro opravljali svoje funkcije, saj bodo oslabili nadzor nad smučmi. Napačna, prevelika velikost, je najpogostejši razlog za mravljinčenje, boleče in utrujene noge. Le pravilna izbira in ustrezno prileganje smučarskih čevljev nogi uporabnika zagotavljajo maksimalen izkoristek zmogljivosti smučarskih čevljev, smuči in našega smučarskega znanja. Nakup smučarskih čevljev v naši trgovini traja od ene do dveh ur. Vsak model, ki ga pomerite, morate imeti na nogah vsaj 5 minut, da se izoblikujejo pravi občutki in lahko pravilno ocenite, ali velikost in oblika ustrezata vaši nogi.

Širina in dolžina sta pomembni

Med pomerjanjem čevljev moramo biti poleg dolžine pozorni še na ustrezno širino. Vsi proizvajalci ponujajo modele različnih širin: ozke, srednje široke in široke čevlje. Pomembno je, da izberemo čevlje s pravo širino tistega proizvajalca, ki se najbolj optimalno prilega našemu stopalu.

sirina-dolzina-smucarski-cevlji-koala-boot-lab

Trdoto smučarskih čevljev narekuje znanje, višina in teža smučarja

Naslednji ključni dejavnik pri iskanju pravih smučarskih čevljev je njihova trdota oz. stopnja upogiba, ki omogoča optimalen prenos moči na robnike smuči. Vsak način smučanja zahteva drugačno trdoto smučarskih čevljev, ki se odraža v merskih enotah in se pogovorno izraža z izrazom »flex«. Vrednost »flexa«/indeks trdote izraža trdoto zunanje plastike čevlja in upogib čevlja naprej. Višja kot je vrednost, večja je trdota zunanje plastike čevlja in manj upogiba naprej čevelj dopušča. Odločilna kriterija pri izbiri čevljev prave trdote sta poleg znanja še višina in teža smučarja. V preteklosti se je pogostokrat dogajalo, da so smučarji ne glede na svojo telesno konstitucijo napačno trdoto smučarskih čevljev, nekateri  pa celo  tekmovalne čevlje, ne glede na svoje smučarske sposobnosti. Ženski smučarski čevlji imajo nižji indeks trdote in so praviloma mehkejši kot moški, saj so njihove uporabnice lažje, nižje in imajo manjšo moč. Za smučarke začetnice so primerni smučarski čevlji z indeksom trdote med 70 in 80. Dobre rekreativne smučarke potrebujejo trdoto čevljev od 80 do 100, vrhunskim smučarkam in bivšim tekmovalkam pa najbolj ustrezajo čevlji s trdoto med 90 on 110. Čevlji, ki so primerni za moške, se začnejo pri indeksu trdote 100. Za smučarje s srednje dobrim smučarskim znanjem so najprimernejši čevlji trdote od 105 do 115. Čevlji s z indeksom trdote med 120 in 130 pa so namenjeni vrhunskim in težjim smučarjem ter bivšim tekmovalcem.

Ne pozabite na smučarske nogavice

Od strank pogosto dobimo vprašanje, kakšne smučarske nogavice potrebujejo. Smučarske nogavice predstavljajo sloj med nogami ter čevlji in so pomemben člen pri ohranjanju udobja, toplote in občutka. Ravno zato je med izbiranjem ustreznih nogavic potrebno upoštevati material, dolžino, debelino in oblazinjenje. Zmotno je prepričanje, da so debelejše nogavice tudi toplejše, saj toplota nogavic ni odvisna od njihove debeline, temveč od materialov in ohlapnosti prostora, ki ga imate pri prstih. Predebele nogavice v čevljih lahko celo oslabijo prekrvavljenost nog, posledica česar so mrzli prsti in občutek mraza. 

Barva in videz smučarskih čevljev sta drugotnega pomena

Danes proizvajalci smučarskih čevljev izdelujejo modele v najrazličnejših barvah in dizajnih. Vendar pa pri izbiri ustreznih čevljev odmislite njihov videz, saj so prileganje vašim nogam, potrebam in znanju odločilni faktorji, ki so po pomembnosti daleč pred favorizirano barvo. Večinoma se z določeno barvo izraža posamezna trdota, kar pomeni, da ima vsaka trdota enega proizvajalca določeno svojo barvo.

smucarski_cevlji_2020_koala_boot_lab

Smučarski čevlji po priporočilu prijatelja

Zadovoljni uporabniki za nakup novih smučarskih čevljev svojim prijateljem z dobrim namenom priporočajo enake čevlje kot jih imajo sami, vendar pa imamo vsi edinstvena stopala, zato to, da čevlji ustrezajo prijatelju, še ne pomeni, da so primerni tudi za vas. Stopala se po obliki in občutljivosti močno razlikujejo med seboj, zato vsak smučar potrebuje čevlje, ki se dobro prilegajo njegovim nogam. Vsak proizvajalec ima različne modele, prilagoditve in značilnosti, kar v kombinaciji z dodatnim preoblikovanjem posameznih delov čevlja pri specializiranih »boot fitterjih« po meri uporabnika, v kolikor je to potrebno, vsakemu omogoča, da najde ustrezne smučarske čevlje zase.