Novice TURNO SMUČANJE – USTREZNA OPREMA IN PRIPRAVA NA TURNO SMUKO


TURNO SMUČANJE – USTREZNA OPREMA IN PRIPRAVA NA TURNO SMUKO


Turno smučanje z vsako sezono postaja bolj priljubljeno. Navdušenje nad to aktivnostjo ne preseneča, saj ljubiteljem hribovitega sveta predstavlja obliko gibanja v osrčju gora pozimi, smučarje pa prevzame z občutkom svobode med vožnjami po pršiču in nedotaknjenem snegu stran od gneč in žičnic. Izven meja smučišč poleg turnih smučarjev srečamo tudi ”freeriderje”, ki uživajo predvsem v smučanju po naravnih terenih, čeprav to zahteva tudi nekaj pohodništva, ko se morajo za kakšen spust povzpeti do izhodišča.

PRIPRAVA NA TURNO SMUKO
Ustrezno znanje in opremljenost sta pogoj za odpravo na turno smuko.

Ob vsem užitku in lepoti, ki jo užijemo v neokrnjeni naravi, nikakor ne smemo pozabiti na izpostavljenost plazovitim tveganjem in ostalim nevarnostim, ki jih predstavlja gibanje po zasneženih brežinah in spremenljivo vreme v visokogorju. Na turno smuko se odpravimo šele, ko smo poleg ustrezne opreme opremljeni tudi z znanjem o njenem delovanju in pravilni uporabi. Zelo priporočljiv, če ne že kar nujen, je tudi tečaj varnega gibanja v gorah pozimi in veliko vaje. Znanje je potrebno obnavljati, saj je pri reševanju zasutega pod plazom najbolj odločilna hitrost reševanja. Najpomembnejše orodje, ki ga nosite s seboj, pa naj bo vaše znanje in previdnost, saj za svojo varnost kljub popolni opremljenosti najbolj poskrbimo, če prepoznamo nevarnost in se poskušamo na vsakem koraku izogniti plazovnim nesrečam.

Za večjo varnost se priporoča, da v gore ne hodimo sami. To pa je na turni smuki, ko preži nevarnost plazov, še bolj pomembno, saj lahko v primeru nesreče tisti, ki plazu ubežijo, takoj pričnejo z iskanjem. Zato je pametno, da turno smuko načrtujemo z večjo skupino smučarjev.

turno-smucanje-koala1
turno-smucanje-koala2
plaz

Za varnost na terenu lahko veliko storimo že doma. Turnosmučarsko avanturo je potrebno načrtovati skrbno in se na pot pripraviti vnaprej. Pred odhodom moramo preveriti snežne razmere in vremensko napoved. Vremenske razmere je potrebno spremljati že nekaj dni prej, saj so razmere odvisne od novih padavin, nihanja temperature, spremenljivega vetra …

razmere
razmere2.jpg

Ključna je tudi dobra fizična pripravljenost, saj se je za vsak spust najprej potrebno povzpeti do izhodišča. Ob dobri kondiciji bo tudi užitek večji, možnost za poškodbe pa manjša. Z različnimi ovirami, neravnim terenom in spremenljivo snežno podlago se lažje spoprijemajo alpski smučarji z dobrim smučarskim znanjem, saj so spretnosti na smučeh na smučiščih zelo dobrodošle na naravnih terenih, kjer so razmere običajno zahtevnejše od tistih na urejenih progah. Vendar pa turno smučanje ni rezervirano samo za poznavalce in odlične smučarje, potrebno je le izbrati sebi primeren teren. Tisti, ki bi radi vstopili v svet turnega smučanja, lahko prve kilometre naberete z vzponi po smučiščih, kjer se boste privadili na opremo in naučili manevrov s smučmi med obrati ter vzpenjanjem.

Zaradi nepredvidljivosti gorskega okolja in vrsti tveganj se lahko neizkušeni smučarji in tisti z malo kilometrine na terenih izven urejenih smučišč odločijo za obisk gora s certificiranim gorskim vodnikom. Vodniki s svojim obsežnim teoretičnim znanjem in izkušnjami iz terena bodo izbrali najprimernejšo pot glede na vaše sposobnosti in razmere. Tako boste maksimalno izkoristili svoj čas, smuka bo bolj varna, od izkušenega vodnika pa lahko dobite veliko novega znanja.

Povzetek, kaj morate opraviti, preden se odpravite na turno smuko:
  • Pridobiti in obnoviti znanje o varnem gibanju v gorah pozimi
  • Preveriti funkcionalnost opreme
  • Preveriti poročilo o snežnih razmerah (lavinski bilten)
  • Načrtovati in poznati pot
  • Spremljati vremenske razmere v zadnjih dneh in preveriti napoved
  • Biti dobro kondicijsko pripravljeni
turno-smucanje-koala3.jpg
TURNOSMUČARSKA OPREMA

Osnovno opremo, ki jo potrebujete za turno smuko, sestavljajo turne smuči s turnimi vezmi, turni smučarski čevlji in kože za smuči. Med obvezno turnosmučarsko opremo sodi tudi plazovni trojček, po potrebi glede na razmere in teren pa še srenači, cepin in dereze. Za večjo varnost se uporablja tudi lavinski nahrbtnik.

Osnovna turna oprema:
  • Turne ali freeski smuči
  • Turne vezi
  • Kože za smuči
  • Turni smučarski čevlji
  • Lavinski trojček: žolna, sonda, lopata
  • Po potrebi: Dereze, cepin in srenači
  • Lavinski nahrbtnik
Lavinska žolna
lavinsaka-zolna2

Lavinska žolna je ena izmed ključnih kosov opreme za iskanje ujetega pod snegom, kjer štejejo minute. S pomočjo naprave, ki oddaja in sprejema signale, lahko lociramo zasutega pod plazom. Pred začetkom vzpenjanja je potrebno opraviti preizkus sprejemanja in oddajanja signala s tistimi, s katerimi se odpravljamo na turo, med turo pa mora biti nastavljena na oddajanja. V primeru zasutja ostali smučarji, ki niso ujeti pod plazom, spremenijo svoje nastavitve v način sprejemanja, da lahko s pomočjo zvočnih signalov in spremljana zaslona locirajo ponesrečenca. Na voljo so žolne različnih proizvajalcev in cenovnih rangov, najboljša pa je tista, ki jo boste znali upravljati brezhibno tudi v stresnih situacijah.

Lavinska sonda

Ko z lavinsko žolno grobo ugotovimo mesto pokopanega pod snegom, uporabimo lavinsko sondo za prebadanje snežne podlage in natančno iskanje. Sonda je večdelna zložljiva palica, ki se s potegom vrvice sestavi v nekaj sekundah. Običajno so narejene iz aluminija ali karbona. Prednost karbona je trdnost ob nizki teži, aluminijeve sonde pa so nekoliko težje in zato cenejše. Oba materiala sta trdna, saj morajo sonde učinkovito prodreti v težek in zbit plazovit sneg. Na voljo so v različnih dolžinah, izbira pa je odvisna od globine snega. Običajno so dolge med 2,4 in 3 m, minimalna dolžina pa naj bo vsaj 2 m. Obstajajo tudi elektronske sonde, ki s pomočjo zvočnega signala bistveno skrajšajo čas iskanje ujetega. Pomembna lastnost pri sondah je to, da je enostavna in hitra za uporabo, sami pa morate še pred odhodom na sneg poskrbeti, da ste vešči upravljanja z njo. Vadenje sestavljanja doma v rokavicah ne bo odveč.

sonda
sonda2
Snežna lopata

Snežna lopata pride na vrsto pri zadnjem koraku reševanja, ko s sondo zaznamo ujetega, da ga lahko izkopljemo iz snega. Med seboj se razlikujejo po velikosti in obliki spodnjega dela lopate ter ročaju. Nekatere lopate imajo v ročaju integriran cepin, ki pride prav na poledenelih podlagah.

lopata
Lavinski nahrbtnik

Lavinski nahrbtnik z aktivacijo zračne blazine poskrbi, da se v primeru plazu obdržimo na površju, in preprečuje, da bi nas plaz pokopal pod sabo. Z napihnjeno blazino se poveča volumen našega telesa, kar pomaga, da ostanemo blizu površja. Tako je verjetnost, da nas najdejo pravi čas, večja, tveganje za poškodbe pa manjše. V zadnjem času so z razvojem lavinski nahrbtniki postali vse lažji, zato jih nimajo samo freeride smučarji, ampak so postali osnovna oprema tudi turnih smučarjev. Nahrbtniki se razlikujejo po sistemu delovanja zračnih blazin. Nekateri se napolnijo z baterijami in elektronskim ventilatorjem, drugi pa delujejo s pomočjo kartuš. Na voljo so tudi nahrbtniki z različno velikostjo hrbtišča, zato morate izbrati takega, da se prilega vašemu hrbtu.

Turne smuči
Turne smuči so prilagojene vzpenjanju in smučanju po celcu, zato so lažje in širše. Običajno so pod čevlji široke med 90 in 100 mm. Izdelane so z rocker profilom na konici in repu, kar omogoča plovnost in lažje vodenje smuči v celem snegu.
Turne vezi

Posebnost turnih vezi je to, da omogočajo gibljivost pete med vzpenjanjem, medtem ko sprednji del čevljev ostane vpet, pred smučanjem pa se lahko zaklene tudi zadnji del, da se lahko suvereno poženete iz vrha in normalno odsmučate v dolino. Na voljo je več vrst turnih vezi, zato pred nakupom vedno preverite kompatibilnost s smučarskimi čevlji. Tehnične turne vezi imajo za vpenjanje smučarskih čevljev pine, zato se lahko uporabljajo samo s smučarskimi čevlji, ki imajo posebne nastavke za pine.

turne-vezi
vezi2.jpg
Kože za smuči

Kože za smuči ali ”psi” so zaslužne, da se lahko s smučmi vzpenjamo. Običajno imajo na zgornjem koncu zanko, s katero se jih zatakne na konico smuči, in lepilo, da se nalepijo na drsno ploskev. Ob stiku s snežno podlago so izdelane iz tkanine z dlačicami, ki preprečujejo, da bi med hojo po klancu drseli navzdol. Pred smučanjem jih odlepimo in pospravimo, po končani turni smuki pa jih je potrebno razgrniti, da se posušijo. Na strmejših in poledenelih odsekih kože niso dovolj in je na smuči potrebno namestiti srenače.

koze2
koze
Turni smučarski čevlji

Turni smučarski čevlji so izdelani s prilagoditvami za hojo. So lahki in imajo pohodno funkcijo, s katero zgornji del čevlja postane zelo gibljiv v smeri naprej-nazaj za lažje vzpenjanje. Pred spustom se lahko z mehanizmom nastavijo v način za smučanje, kar blokira prej obsežno premikanje zgornjega dela, da nudijo potrebno oporo in stabilnost za varno vožnjo nazaj v dolino. Z gumijastim Vibram podplatom  zagotavljajo več oprijema in varno hojo. Večinoma imajo posebne pin vstavke, da se lahko vpnejo v turne vezi s pini, vendar pred nakupom vedno preverite kompatibilnost z vezmi. Tako kot ostali smučarski čevlji so tudi turni na voljo v različnih širinah, trdotah in dolžinah. Na vse turne čevlje se lahko namestijo dereze za primere, ko je potrebno smuči sneti in se vzpenjati z njimi na hrbtu.

turni-smucarski-cevlji
turni-smucarski-cevlji2.koala
Smučarska jakna in hlače

Večslojno oblačenje in tehnična oblačila so recept za dobro počutje med turno smuko. V času vzpenjanja se kljub nizkim temperaturam potimo in potrebujemo zračna oblačila, ki odvajajo vlago, na vrhu in med smučanjem pa potrebujemo dobro zaščito pred vetrom, mrazom in globokim snegom. Kot prvi sloj priporočamo aktivno spodnje perilo iz merino volne, zgoraj tanjše smučarske hlače in jakno, ki ne premočita ter ščitita pred vetrom, za dodatno toplotno zaščito pa toplo jopo. V hladnih razmerah je priporočljiva tudi lahka puhovka in ne pozabite na dodatno suho majico v nahrbtniku, da se lahko na vrhu preoblečete.

Stvari, ki jih poleg osnovne opreme, ne smete pozabiti, ko se odpravite na turno smuko:
  • Zložljive turne palice
  • Tanke rokavice za vzpon
  • Smučarske rokavice za spust
  • Smučarska očala
  • Čelada
  • Aktivno tehnično spodnje perilo
  • Nepremočljiva smučarska jakna in hlače
  • Topel midlayer
  • Dodatna spodnja majica, da se lahko na vrhu preoblečete
  • Smučarske nogavice
  • Nahrbtnik
  • Dovolj tekočine in hrane
  • Telefon s polno baterijo
  • Sončna krema
  • Komplet za prvo pomoč