Novice Turno smučanje – svojevrstna oblika smučanja


Turno smučanje – svojevrstna oblika smučanja


Turno smučanje je s prepletom elementov smučanja in gorništva prav posebna vrsta smučanja, ki ljubiteljem obeh dejavnosti nudi prvinski užitek. Za razliko od alpskega smučanja, ki se odvija na steptanih urejenih progah in del katerega so tudi vožnje z žičnicami, so teren turnega smučanja neurejena pobočja v osrčju gora, odmaknjena od smučarskih središč, zavoje pa si priskrbimo sami z vzpenjanjem. Gre za fizično in tehnično zahtevno obliko smučanja, kjer smuči niso namenjene le spuščanju po strminah, temveč tudi vzponom do izhodiščnih točk za spust ter raziskovanju gorskega sveta na smučeh. Osvajanje vrhov in vznemirljive vožnje po nedotaknjenem snegu v neokrnjenem goratem svetu nudijo globok stik z naravo in edinstvena doživetja. Poleg turnih smučarjev, ki uživajo predvsem v utiranju smučine proti vrhu, izven meja smučišč srečamo tudi freeride smučarje z veliko spretnosti in smučarskega znanja, pri katerih pa so v ospredju spusti, četudi ti zahtevajo nekaj pohodništva.

turno-smucanje56

Zavoje si prislužimo z vzpenjanjem

Pri turni smuki je pred vijuganjem potrebno nekaj potenja in vloženega truda ter moči, ki ju od smučarja zahteva hoja navkreber. Gibanje po hribu navzgor s smučmi pa je mogoče z uporabo psov, sintetičnih kož, ki jih pred vzponom nalepimo na drsno ploskev smuči in odlepimo pred spustom. Kože so narejene iz posebne tkanine z dlakami, obrnjenimi tako, da dopuščajo drsenje naprej, preprečujejo pa drsenje navzdol. Na večji strmini in tršem snegu moramo na smuči na mesto pod smučarskimi čevlji namestiti srenače, dereze za smuči, ki preprečujejo zdrs. Na zahtevnejših odsekih je potrebno smuči tudi sneti, si jih pritrditi na nahrbtnik in pot nadaljevati z derezami pod smučarskimi čevlji.

turno-smucanje-4

Za varno turno smuko so ključni ustrezna opremljenost, znanje in izkušnje

Smučanje izven urejenih prog poleg idiličnih razgledov in posebnega doživetja pomeni tudi izpostavljenost nevarnostim, ki na nas prežijo v zimskem gorskem svetu, predvsem plazovom. Visokogorje je precej nepredvidljivo, zaradi oddaljenosti in težke dostopnosti pa je reševanje oteženo, zato se je na turno smuko potrebno odpraviti odgovorno. To pomeni, da se poskušamo v največji meri izogniti težavam, poskrbimo za svojo varnost na več načinov, tveganja pa zmanjšamo že doma.

Še pred odhodom na turno smuko poskrbimo za:

 • dobro fizično pripravljenost
 • dobro smučarsko znanje in spretnosti
 • pridobivanje teoretičnega znanja in njegovo obnovo
 • pregled opreme in njeno testiranje, s čimer preverimo njeno brezhibnost, hkrati pa svojo usposobljenost ravnanja z njo
 • skrbno načrtovano turnosmučarsko avanturo s preverjanjem snežnih in vremenskih razmer ter težavnosti turnih smukov
turno-smucanje-5

Da bi doživeli vse čare, ki jih ponuja smučarska tura, je nujna dobra kondicijska pripravljenost. Na turi naravni teren ni vedno idealen, izziv pa je lahko tudi snežna podlaga, zato se je s težjimi razmerami lažje spoprijeti, če smo v osnovi dobri smučarji. Pogoj za varno gibanje v gorah v zimskih razmerah je zagotovo znanje, ki ga lahko pridobimo na specializiranih tečajih in izletih na turno smuko z vodnikom. To je še posebej priporočljivo, če na terenih izven urejenih smučišč nimamo prepotrebnih izkušenj ali jih imamo malo, saj certificirani gorski vodniki s svojo strokovnostjo izberejo najprimernejše lokacije glede na vremenske razmere in našo raven spretnosti ter izkušenj, pri tem pa z nami delijo svoje bogato znanje in dragocene informacije. Poleg znanja je glavno zagotovilo za varno turno smuko oprema. Ustrezna opremljenost in nošenje vse opreme pa je zaman, če je ne znamo uporabljati! Na turno smuko se ne odpravimo sami, ampak v skupini. Tako imamo v primeru, če nas zasuje plaz, več možnosti za preživetje, saj nas lahko nepoškodovani smučarji locirajo in odkopljejo s pomočjo lavinskega trojčka.

Lavinski trojček

Med obvezno turnosmučarsko opremo sodi lavinska oprema, znana tudi kot lavinski trojček, ki ga sestavljajo plazovna žolna, plazovna sonda in snežna lopata. Ti kosi opreme so ključni v primeru plazu. Pri reševanju ujetega pod plazom je najpomembnejša hitrost, to pa se poleg veščega upravljanja z lavinskim trojčkom pridobi s teoretičnim znanjem in veliko vaje. Kljub učinkovitosti te opreme je največje zagotovilo preživetja in varnega povratka v dolino to, da prepoznamo tveganje in naredimo vse, da do plazu oziroma zasutja ne pride.   

Žolna je naprava, ki oddaja impulzni radijski signal in služi sporočanju lokacije zasutega v plazu ter njegovemu iskanju. Ima način oddajanja in sprejemanja, saj lahko sprejema signal druge lavinske žolne. Pred vzpenjanjem je nujen preizkus delovanja žoln, po testu pa jo nastavimo v način oddajanja. V primeru zasutja koga iz skupine jo vsi ostali preklopimo v način sprejemanja. Lokacijo signala, ki ga sprejemamo, spremljamo na zaslonu, obveščanje pa poteka tudi s pomočjo zvočnih signalov. Pomembno je tudi, da žolno nosimo pod vrhnjim slojem oblačil, da v primeru plazu sila ne odtrga žolne in je loči od nas.

turno-smucanje-zolna-

Sonda je zložljiva palica, ki jo uporabimo, potem ko z žolno ugotovimo položaj zasutega. Pomaga nam pri točnejšem lociranju in določitvi globine ponesrečenca, vendar pa je sneg pri plazu zbit in trd, zato lahko pričakujemo, da bo sondiranje oteženo. Dolžina sonde naj bo vsaj dva metra, priporočljiva pa je čim daljša dolžina. Najbolj optimalna je med 240 in 300 cm. Običajno so izdelane iz aluminija ali karbona. Karbonske sonde so lažje in posledično dražje, za nekoliko težje aluminijaste pa velja, da učinkoviteje prodrejo v grob in gost sneg. Nekateri imajo celo več sond, vsako za določene pogoje. Večino sodobnih sond se sestavi v nekaj sekundah, tako da jo razpremo in odseke s potegom vrvice fiksiramo, da se spremenijo v trdno palico. Sonda mora biti enostavna in hitra za uporabo, zato moramo doma pred odhodom na teren vaditi njeno sestavljanje v rokavicah. Razvite so tudi že električne sonde, ki omogočajo še natančnejše in hitrejše iskanje žrtve s pomočjo zvočnih signalov.

turno-smucanje-sonda

Lopata nam služi pri zadnjem koraku iskanja zasutega, ko smo ga že locirali in ga moramo še osvoboditi izpod snega z izkopavanjem. Za pravočasno reševanje je dobra lopata zelo pomembna. Izdelane so iz različnih materialov, na voljo pa so tudi različni ročaji in oblike.

turno-smucanje-lopata

Plazovni nahrbtnik

Plazovni nahrbtnik z zračno blazino poskrbi, da v primeru, da nas odnese plaz, ostanemo na površju, s tem pa imamo bistveno več možnosti za preživetje. Na voljo so nove, lažje različice nahrbtnikov s plazovitimi zračnimi blazinami s težo okoli 2 kg, zaradi česar so veliko bolj priljubljeni pri turnih in freeride smučarjih. Nekateri nahrbtniki delujejo na sistemu zračnih blazin, ki se napolnijo s pomočjo kartuš, obstajajo pa tudi sistemi, ki delujejo s pomočjo baterije in elektronskega ventilatorja. Pomembno je, da izberete nahrbtnik z ustreznim volumnom glede na dolžino ture ter da se prilega vašim meram.

plazovni-nahrbtniki

Turni smučarski čevlji in turne vezi

Glavna značilnost turnih in freeride smučarskih čevljev je nastavljiv položaj za smučanje in hojo (pohodna funkcija, ki omogoča predvsem upogibanje čevlja nazaj), medtem ko so alpski čevlji namenjeni izključno smučanju navzdol. Turni smučarski čevlji imajo izpopolnjene predvsem lastnosti, ki omogočajo čim bolj udobno hojo, pri freeride čevljih pa je nekoliko bolj izrazita njihova zmogljivost med spusti. Turne čevlje prepoznamo tudi po njihovi izjemni lahkosti, Vibram podplatu iz gume, ki zagotavlja boljši oprijem in lažjo hojo, ter pin utorih, ki omogočajo vpetje v turne vezi. Tako kot velja za vse smučarske čevlje, je tudi pri izbiri turnosmučarskih potrebno paziti na izbiro modela ustrezne dolžine in širine.

turno-smucanje8
turno-smucanje9

Turne vezi imajo t.i. pin nastavke, ki omogočajo vpetje kompatibilnih čevljev s pin utori. V položaju za smučanje delujejo tako kot alpske – čevelj fiksirajo na smuči in se odprejo v primeru padca, v položaju za hojo pa dopuščajo dvig pete in tako udobno vzpenjanje. Podstavek na peti se lahko nastavi na različne višine glede na naklonino, kar še dodatno olajša vzpon na strminah.

Turne smuči

Turne smuči odlikuje njihova nizka teža in so posledično po konstrukciji manj torzijsko stabilne, saj v ospredje postavljajo hojo in ne spusta. Končna izbira dolžine, radija, širine in mostičenja (camberja) sloni na potrebah in željah vsakega posameznika. Širše smuči so idealne za spuste po celem snegu, ožje pa z odstranitvijo odvečne teže omogočajo hitrejšo hojo v hrib in nudijo boljši oprijem na trših podlagah.

turno-smucanje-smuci

Seznam stvari, na katere ne smemo pozabiti, ko se odpravljamo na turno smuko:

 • osnovna smučarska oprema: smuči s turnimi vezmi, kompatibilni smučarski čevlji s pohodno funkcijo, smučarske palice
 • kože za smuči
 • srenači
 • dereze in cepin po potrebi glede na lokacijo in razmere
 • lavinski trojček: žolna, sonda, snežna lopata
 • nahrbtnik z zračno blazino
 • čelada
 • smučarska in sončna očala
 • komplet prve pomoči
 • tanjše in debelejše smučarske rokavice
 • tehnično spodnje perilo
 • nepremočljiva, zračna in topla smučarska oblačila
 • dodatna suha oblačila
 • dovolj tekočine in hrana z visoko energijsko vrednostjo
 • sončna krema
 • telefon s polno baterijo

Zdaj pa srečno in veselo na turno smuko!