Novice Turno smučanje in oprema, ki jo potrebujemo – Nasveti @Koala


Turno smučanje in oprema, ki jo potrebujemo – Nasveti @Koala


Turno smučanje je vrsta smučanja, ki poteka po neoznačenih in neurejenih pobočjih zunaj smučišča. Za razliko od alpskega smučanja turni smučarji uporabljajo smuči za vzpenjanje in spuščanje. To je fizično in tehnično dokaj zahtevna oblika smučanja ter odličen način raziskovanja oddaljenih gorskih območij in globokega stika z naravo. Turno smučanje je bolj povezano z vzponom kot s spustom, proč od gneče z uživanjem v neverjetnih razgledih. Vendar pa tudi spusti vključujejo vznemirjenje smučanja po svežem pršiču ali drugih oblikah snežnih stanj. Poleg turnega smučanja pa imamo zunaj meja smučišč več različnih vrst smučanja. »Freeride« smučarji imajo na splošno dobre spretnosti smučanja na snegu in nekaj izkušenj po neurejenih terenih. Uživajo predvsem v spustih, tudi če gre ob tem za nekaj pohodništva.

clanek-turno-smucanje-2
clanek-turno-smucanje-1

Med obvezno turno-smučarsko opremo sodijo plazova žolna, plazovna sonda in snežna lopata ter komplet prve pomoči.

Pomembno se je zavedati, da vsi ti kosi opreme pomagajo v nesrečni situaciji v primeru plazu oz. kjer je možnost potencialnega plazu. To ni situacija, v katero se želite spraviti, zato je najpomembnejše, kar lahko storite, da se tej situaciji poizkušate v celoti izogniti. Smučanje izven urejenih smučišč vključuje izpostavljenost plazovitim tveganjem in drugim nevarnostim. Ključnega pomena je, da načrtujete svojo turno smučarsko avanturo skrbno, upoštevajoč vremenske in snežne razmere. Ključno je tudi, da nosite varnostno opremo in ste pripravljeni na učinkovito ukrepanje v nujnih primerih. Iti pozimi v gore brez lavinskega trojčka je preprosto zelo neodgovorno. Da imate lavinski trojček v nahrbtniku pa vsekakor ni dovolj – poznavanje in uporaba lavinskega trojčka je vsekakor prav tako pomembna za učinkovitost v primeru plazu. Pri reševanju zasutega je najpomembnejša hitrost reševanja, katero lahko pridobite z dobrim teoretičnim predznanjem in veliko vaje. Priporočljivo je, da znanje obnavljate, ne samo, da opravite začetni tečaj. Uporabljati ga boste morali, po možnosti z ljudmi, s katerimi boste skupaj na terenu. Najpomembnejše orodje, ki ga nosite s seboj pa so vaši možgani.

zolna
sonda
lopata

Tisti, ki bi se radi preizkusili v smučarskih turah, bi morali biti fizično bolje pripravljeni, da bi v tej dejavnosti uživali kar najbolje. Poleg tega je dobro imeti boljše smučarsko znanje na smučiščih, da se je lažje spoprijeti z različnimi vrstami snega. Seveda je vedno mogoče (in priporočljivo) najeti vodnika za tečaj smučarskih tur, če nimate veliko izkušenj na terenih izven urejenih smučišč. Vključevanje na terene izven smučišč je navdušujoča izkušnja, ki smučarjem odpira povsem novo paleto možnosti. Vendar pa so lahko gorska okolja precej nepredvidljiva in vključujejo vrsto tveganj, ki jih je treba jemati resno. Certificirani gorski vodniki imajo strokovno znanje o terenu in običajnih vremenskih razmerah. Na podlagi vsakodnevnega spremljanja snega lahko, glede na vašo raven spretnosti in izkušenj, izberejo najboljše lokacije za vaše smučanje. Tako boste maksimalno izkoristili svoj čas. Še več, če se boste z vodnikom odpravili na turno smučanje, vam lahko pomaga, da povečate svoje znanje na terenu in dosežete nove ravni strokovnega znanja.

Osnovna oprema za turno smuko = plazovna varnostna oprema

Lavinska žolna

Je naprava, ki oddaja impulzni radijski signal. Ta signal lahko sprejme druga lavinska žolna. Služi sporočanju lokacije zasutega v plazu in njegovemu iskanju. V primeru zasutja enega smučarja iz skupine druge »oddajnike« na tem območju »preklopite« v način sprejemanja, ki nato interpretirajo signal v vizualni in slišni zaslon, ki pomaga pri iskanju zasutega. Žolno morate imeti vedno »vklopljeno« (v načinu oddajnika), tako da vas lahko v primeru plazu najdejo drugi smučarji. Najboljša žolna je tista, ki jo boste znali brezhibno uporabljati v velikih stresnih situacijah in ste natančno seznanjeni z njenim delovanjem. Dražje plazovne žolne vsekakor ne pomenijo, da vam bodo pomagale hitreje najti žrtve. Če je še nikoli niste uporabljali ali ste novi lastnik plazovne žolne, se raje vpišite v tečaj o zaščiti pred plazovi in uporabi lavinske opreme. Za žrtve, ki jih je zasul plaz in so pokopane pod snegom, so žolne zelo učinkovite naprave za reševanje življenj, vendar na žalost ni nobenih garancij. Ključnega pomena je, da prepoznate in se poizkušate izogniti nevarnim razmeram plazov.

zolna2
zolna3

Lavinska Sonda

Omogoča določiti natančno lokacijo žrtve plazu in izmeriti globino pokopa. Pri izbiri sonde upoštevajte globino snega. Minimalna dolžina naj bo 2 metra, vendar daljša kot je, boljše je. Nekje med 240 in 300 centimetri je ponavadi najbolje. Sonde so običajno iz aluminija ali karbona, ki sta oba kakovostna materiala; karbon je lažji in tudi dražji. Nekoliko težje aluminijaste sonde bolj učinkovito prodrejo v grob in gost sneg – ne pozabite, da je plazoviti sneg izjemno težek in »zbit« in je težko zelo hitro sondirati. Strokovnjaki za plazove in reševalci običajno izbirajo daljše, težje aluminijaste sonde. Nekateri pa imajo celo več kot eno sondo za različne pogoje.

Sonda, ki jo izberete, mora biti enostavna in hitra za uporabo, prav tako pa morate biti seznanjeni s tem, kako jo uporabljati. Vadite doma z rokavicami, preden jo vzamete na teren. Večino sodobnih sond je mogoče namestiti v nekaj sekundah, tako da jih »izvlečete« in potegnete vrvico, ki odseke drži skupaj. Obstajajo pa tudi že električne sonde, ki omogočajo še natančnejše in hitrejše iskanje žrtve s pomočjo zvočnih signalov.

sondiranje
sonda3

Lopata

Je ključnega pomena, da žrtev plazov izkopljemo iz snega. Za pravočasno reševanje sta ključnega pomena dobra lopata in njena strateška tehnika. Lopate se razlikujejo predvsem  v obliki in dimenzijh lista lopate ter oblik ročajev, ki so ponavadi T-oblik in so namazani proti zdrsnimi premazi. Nekatere lopate pa imajo v ročaju shranjen tudi cepin, ki ga potrebujete v primerih, kjer so zaledenele površine.

lopatabca

Lavinski nahrbtnik

Nahrbtniki z lavinskimi blazinami so postali v zadnjih letih veliko bolj priljubljeni, zlasti med »freeride« smučarji. Vendar pa je uporaba teh nahrbtnikov potekala bistveno počasneje – nenazadnje zato, ker dodajo dodatno težo vašemu pakiranju. Vendar pa so zdaj na voljo novi, lažji paketi plazovitih zračnih blazin, ki tehtajo le približno 2 kg, zaradi česar so veliko bolj primerni za turno ter »freeride« smučanje. Nekateri nahrbtniki delujejo na sistemu zračnih blazin, ki se napolnijo s pomočjo kartuš, obstajajo pa tudi sistemi, ki delujejo s pomočjo baterije in elektronskega ventilatorja. Pomembno je, da izberete nahrbtnik prave velikosti, ki vam bo ustrezal in se prilegal vašemu hrbtu.

bcanahrbtnik
PIEPSNAHRBNIK

Kože za smuči

Namesto z vlečnicami in gondolami turno smučanje vključuje hojo s smučmi navkreber s kožami. Kože so izdelane iz posebne tkanine, ki so pritrjene na drsne ploskve smuči z namenom, da preprečijo, da bi pri vzpenjaju po klancu zdrsavale vzvratno. Glede na teren in odvisno od snežne podlage (ledene površine) je včasih potrebno obuti dereze in smuči nositi na hrbtu, pritrjene na smučarski nahrbtnik. Pred smučanjem navzdol kože odstranimo.

koze-za-smuci

Turni smučarski čevlji

Turni smučarski čevlji se razlikujejo od alpskih smučarskih čevljev in so zasnovani bolj za hojo navkreber, medtem ko so »freeride« čevlji zasnovani tako za smučanje navzdol kot tudi navkreber. Alpski čevlji so izdelani izključno za smučanje navzdol. Podplati turnih čevljev so izdelani v celoti iz gume (vibram) za lažjo hojo in boljši oprijem. Ker imajo turne vezi posebno vpetje, t. i. »pin« nastavke, morajo tudi turni čevlji imeti te posebne nastavke, da so kompatibilni z vezmi. Najpomembnejša lastnost turnih čevljev je lahkost in pohodna funkcija, ki pa omogoča predvsem upogibanje nazaj, kar pride do izraza pri hoji navkreber. Seveda pa ne smete pozabiti, da sta pomembni pravilna dolžina in širina.

turnismucarskicevlji
turne-vezi

Spisek kaj še potrebujemo za turno ali »freeride« smučanje:

Po potrebi (glede na vremenske razmere):

Ne pozabite na dovolj tekočine in hrane!