Novice Ste pred nakupom smuči in ne veste kako se lotiti? Preverite nasvete, kako pravilno izbrati smuči, ki vam bodo ustrezale.


Ste pred nakupom smuči in ne veste kako se lotiti? Preverite nasvete, kako pravilno izbrati smuči, ki vam bodo ustrezale.


Ali ste pred nakupom smuči, želite imeti svoje smuči, brez da bi si jih izposojali? Ali želite zamenjati smuči, ki so videti preveč obrabljene in je njihova življenjska doba potekla? Ali pa ste morda pripravljeni kupiti novi par smuči, da dopolnite svojo zbirko? V tem članku vam bomo svetovali, kako izbrati smuči, ki bi najbolj ustrezale vam in vašem slogu smučanja. Najti dober par smuči, na katerih boste uživali je enostavno, vendar morate upoštevati nekaj dejavnikov, predno se odločite za nakup popolne smuči, ki bodo ustrezale vam. Na podlagi našega bogatega znanja in strokovnega mnenja vam ponujamo nekaj nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri iskanju. V primeru, da ste se odločili investirati v celotno novo smučarsko opremo, pa priporočamo, da najperj začnte z iskanjem pravih čevljev, kajti z nepravimi smučarskimi čevlji ne boste izkoristili smuči.

Na voljo je različna paleta smuči, ki ustrezajo vsakemu terenu in vsakemu slogu smučanja, v vsaki paleti pa boste našli različne modele, ki ustrezajo tudi različnim stopnjam znanja smučanja. Zato je zelo pomembno, da izbirate med smuči, ki ustrezajo vašemu načinu smučanja.

smuci-koala1
smuci-koala2
Dolžina smuči

Sicer za določitev popolne dolžine smuči ni nobene idealne formule, ki bi ustrezale vsakemu smučarju. Dejavnika, kot sta višina in teža, sta odlično izhodišče, vendar je dobro upoštevati še druge stvari.  Na izbiro dolžine smuči tako močno vpliva vaša raven sposobnosti oziroma predznanje smučanja, pa tudi slog vožnje in izbira terena.

Najprej se morate vprašati kakšne zavoje bi želeli delati, krajše in bolj zaprte, daljše in hitrejše ali nekaj “vmes”. Vijuganje pa je odvisno tudi od radija. Radij nam ponazarja obliko zavoja. Manjši ko je radij krajši je zavoj in večji ko je radij daljši je zavoj. Stranski lok smuči (“radij”) se spreminja z dolžino smuči, ki nam omogoča izpeljavo zareznih zavojev po robnikih.

Prednost krajših smuči je, da boste z njimi lažje vijugali in bili bolj okretni, vendar pa pri višjih hitrostih ne tako stabilno kot z daljšimi smuči.

Razlogi za izbiro KRAJŠIH SMUČI:
  • Ste začetnik
  • Se bojite višjih hitrosti oz. imate raje nižje hitrosti
  • Radi naredite kratke, hitre zavoje in redko smučate zelo hitro
clanek-smuci-koala3
Razlogi za izbiro DALJŠIH SMUČI:
  • Ste izkušenejši in boljši smučar
  • Smučate hitreje in agresivnejše ter delate daljše zavoje
  • Smučate večinoma na širših progah
  • Znate nadzorovati smuči pri višjih hitrostih
smuci-koala4
Širina smuči

Širina smuči je ena najpogosteje omenjenih specifikacij poleg dolžine. To je meritev na sredini smuči pod smučarskim čevljem, ki je običajno najožja točka. Pri nakupu smuči imate na izbiro široko paleto širin, od 60-milimetrskih tekmovalnih smuči do 130-milimetrskih širokih freeride smuči, zasnovanih za ekstremne kraje, kot so British Columbia in Aljaska. Race in All-Round smuči so širine od 65 do 75mm, All-Mountain smuči od 80 do 100 mm in Freeride smuči nad 100 mm.

Širina smuči ima velik vpliv na to, kako boste smučko vodili in kako se bo spopadla z različnim oblikam snega. Ožje širine smuči so odzivnejše, širše pa zagotavljajo boljšo plovnost v celem snegu.

Geometrija smuči je običajno določena s 3-mestno meritvijo in sicer s širino zgornjega dela smuči (špica), širina smuči pod vezmi in širino spodnjega dela (“rep” smuči).

Smuči so razvrščene v širine glede na to za katere različne podlage so najbolj primerne. Najbolje je, da se držite širine smuči, ki je najbolj primerna za vaš način smučanja, pa kakšnih podlagah boste smučali ter v kakšnih razmerah. Danes pa širše smuči postajajo vse bolj priljubljene za vse vrste podlag, saj se tehnologija izboljšuje in omogoča, da se smučate kot z ožjimi smučmi, medtem ko še vedno plujete kot s širokimi smučmi.

Raven sposobnosti

Raven sposobnosti je postala nekoliko manj pomembna pri izbiri smuči, saj je napredna smučarska tehnologija omogočila tudi smučarjem začetnikom, da lahko smučajo z veliko širšo paleto smuči. Vsekakor pa obstajajo lastnosti, ki razlikujejo med seboj smuči, zaradi česar so nekatere bolj primerne za boljše smučarje, druge pa za manj izkušene. Torej, če ste začetnik, priporočamo, da izberete smuči, ki niso prezahtevne za vas in dopuščajo nekatere napake, oz. izberete smuči, ki ustrezajo vašim sposobnostim.

Ženske in moške smuči

Smuči izdelane posebej za ženske so oblikovane tako, da ustrezajo manjši rasti žensk z uporabo mehkejših upogibnih vzorcev in ožjo geometrijo smuči.

Žensko težišče je prav tako drugačno kot pri moškem, kar pomeni, da je težišče prilagojeno ženski geometriji telesa. Večina žensk bi lahko smučala tudi krajše/mehkejše “unisex” smuči, vendar je na splošno dobro, da se držite modela smuči, ki je bolj primeren za vaš spol. Ženske smuči se od moških poleg dizajna razlikujejo tudi v dolžini stranskega loka, namreč ženske smuči imajo krajši “radij” kot moške. Na podlagi teh dejavnikov priporočamo izbrati smuči, ki so primerne dolžine za vas, imajo ustrezno upogibno togost in so ustrezno torzijsko odporne.

koala-smuci5
koala-smuci7
Izbira smuči glede na teren

Pri izbiri smuči je prav tako pomembno upoštevati vrsto terena, na katerem boste najpogosteje smučali. Različni slogi smuči se bodo odlično odrezali na različnih terenih smučišč. Z vsemi smučmi lahko vijugate po kateremkoli terenu, vendar so vsak model običajno zasnovan prav za določen teren ali slog. Smuči delimo v dve skupini: smuči za smučanje po urejenih smučiščih in smuči za smučanje izven urejenih smučišč ali kombinacija obeh terenov.

Za po urejenih smučiščih:

RACE, ALLROUND IN FREESTYLE SMUČI

Za tiste, ki jim je všeč klasičen občutek, ko smučko položite na robnik in naredite popoln zavoj, so karving smuči tisto, kar želite. Te smuči imajo ožjo geometrijo in krajši stranski lok in so bolj odzivnejše. Med RACEspadajo slalomske in veleslalomske smuči ter najboljše all-round smuči. Za ALL-ROUND smuči bi lahko rekli, da so najbolj univerzalne smuči, po “radiju” pa spadajo med slalom in veleslalom. FREESTYLE SMUČI  so twin-tip smuči, kar pomeni, da so v špici in “repu” upognjenNamenjene predvsem smučarjem, ki večino svojega časa preživijo v snežnem parku.

Za izven urejena smučišča:

FREERIDE IN TURNE SMUČI

FREERIDE smuči so namenjene smučanju po celem snegu. To so širše smuči, bolj stabilne in dajejo večjo plovnost po celem snegu. TURNE SMUČI so tako pomembne za pot navzgor kot za pot navzdol. Te smuči vključujejo lahke konstrukcije z najsodobnejšo tehnologijo, ki zagotavljajo, da so pri hoji navzgor enako uspešne kot pri spustu. Za pot navzgor se na njih namestijo kože, s katerimi lahko hodimo navzgor.

koalasmuci13
koalasmuci12
Za po in izven urejenih smučišč:

ALL-MOUNTAIN SMUČI

Kot že ime pove so te smuči namenjene smučanju po vseh terenih. Z njimi lahko smučate po progi, ledu, izven smučišč, strmih pobočjih, vendar niso nujno, da se bodo na teh terenih izkazale kot najboljši mojstri. Kljub temu so all-mountain smuči različnih geometrij in dolžin, ki ustrezajo različnim potrebam smučarjev.

Vrhunsko so izkažejo spomladi, ko so razmere toplejše in je sneg “južen”. Odlično se obnesejo na popoldanskih grbinah. To pomeni, da morajo smuči pokazati vsestranske lastnosti, ki jih zmorejo.

koala-smuci9
koala-smuci9

Da boste našli prave smuči zase je ključno ugotoviti, kje boste večino časa smučali in po kakšnem terenu najraje smučate. Ne pozabite, da ne gre samo za to, kaj ste zdaj smučali, temveč za tisto, h čemur strmite; verjemite nam, današnje smuči vam lahko pomagajo narediti preskok v sposobnosti, ki vas bodo navdušile.