Novice SMUČARSKA SEZONA JE PRED VRATI. STE PRIPRAVLJENI?


SMUČARSKA SEZONA JE PRED VRATI. STE PRIPRAVLJENI?


Dnevi se krajšajo, temperature nižajo, za smučarske navdušence pa to pomeni le eno – ­­­odštevanje do prvih zavojev in otvoritve smučarske sezone! Ne glede na to, ali spadate med ljubitelje ”celca” ali jutranjih ”rebrc”, se je potrebno na smučarsko sezono pripraviti, da bo ta kar najbolj zabavna in bo trajala vse do spomladanskih voženj po zadnjih snežnih zaplatah. Čakanje na prvi smučarski dan v sezoni je vznemirljivo, navdušenje je pa še toliko večje, če ga pričakamo z novo smučarsko opremo. Preverite novosti, ki so že prispele v našo trgovino, in morda je pravi čas za osvežitev smučarske opreme in garderobe.   

smucanje
koala-smucanje3
Priprava opreme in nakup nove še pred začetkom sezone

Zdaj je pravi čas, da naredite obhod čez vso smučarsko opremo in preverite, ali vam kaj manjka in kakšno je njeno stanje. Po nekaj sezonah smučarski čevlji ne nudijo več takega oprijema noge kot na začetku in tako izgubijo na svoji zmogljivosti. V naši trgovini imamo že v septembru na zalogi vse modele in velikosti smučarskih čevljev, zato si pravočasno zagotovite termin za pomerjanje, saj je v času glavne sezone, ki traja od sredine novembra do konca februarja, čakalna doba najdaljša. Od ostale smučarske opreme so čevlji najbolj zahteven nakup, ker predstavljajo neposreden stik z nogo, vsak smučar pa ima edinstveno stopalo. Pomembno je, da si za pomerjanje vzamemo čas. Nakup pri nas traja od ene do dve uri. Popolnoma zapet čevelj moramo imeti na nogah vsaj 10 minut, saj se le tako razvijejo pravi občutki in lahko ocenimo ustreznost velikosti, širine in oblike. Med obiskom vam bomo z bogato ponudbo, strokovno pomočjo, meritvami nog in možnostjo dodatnega preoblikovanja za prileganje po meri pomagali do vaših idealnih smučarskih čevljev. Kot ”boot fitterji” smo specializirani tudi za odpravljanje težav na kritičnih mestih, ki se pojavijo naknadno.

Če že več let smučate z istimi smučmi, je morda čas, da jih zamenjate, saj se robniki obrabijo, zaradi neustreznega vzdrževanja in shranjevanja so morda prekriti z rjo, drsna ploskev pa je zaradi stika z vsem, kar ni snežna podlaga, lahko precej dotrajana. Določene poškodbe, praske in vdolbine se lahko zgladi in odpravi na temeljitem servisu smuči, po določenem številu dni na snegu pa se življenjska doba tudi smučem enkrat izteče. Da se boste lahko odpravili na smuči takoj, ko bo zapadel prvi sneg in bo v hrib pognala prva vlečnica, če nimate turnih smuči, že zdaj nabrusite robnike in namažite drsno ploskev smuči ali pa jih odpeljite na servis.

smucanje-smit

Preglejte vezi in nastavite ustrezno DIN vrednost, ki je odvisna od teže, starosti in smučarskega znanja. Če ste zamenjali smučarske čevlje, je potrebno prilagoditi vezi dolžini novih čevljev.

Poleg že omenjenih stvari ne pozabite na zaščito, saj le brezhibna zaščitna oprema služi svojemu namenu. Tako v primeru hujšega padca čelada ni več uporabna in jo je zaradi varnostnih razlogov potrebno zamenjati, četudi navzven ni vidnih poškodb. Vedno več smučarjev se odloča tudi za zaščito hrbta. Sodobni ščitniki so zelo lahki, zračni in ne ovirajo gibanja, zato svojega dodajte na seznam potrebnih stvari, če ga še ne nimate.

smith-koala
smucanje-koala2
Naj slabše vremenske razmere ne pokvarijo smučarskega dne – za to poskrbijo dobra volja in primerna smučarska oblačila!

Smučanje je zimski šport na prostem, zato moramo biti pripravljeni na nizke temperature, močan veter, sneženje in možnost nenadnih sprememb vremena, ob tem pa imejmo v mislih rek, da ni slabega vremena, so le neprimerna oblačila. Zagotovo ne bomo vedno smučali v idealnih pogojih, vendar lahko s pozitivnim pogledom na situacijo in dobro zaščito, ki jo zagotavljajo kakovostna oblačila in rokavice, tudi v slabših pogojih maksimalno izkoristimo dan na smučeh. Od smučarskih oblačil se pričakuje visoka zaščita pred vetrom, mrazom in padavinami. Za zaščito pred mokroto je dobro imeti smučarsko jakno in hlače z vodnim stolpcem vsaj 10.000 mm, zagnani smučarji, ki so neustavljivi tudi v najbolj neugodnih razmerah, pa potrebujejo vrhnji sloj z vodnim stolpcem 20.000 mm. Zgornji sloj oblek se med sabo razlikuje tudi po toploti in podloženosti. Debele puhovke niso več merilo, da vam bo toplo, saj se v sodobnih jaknah kot polnilo uporabljajo tehnološko dovršeni materiali, ki so lahki, a kljub temu topli in trpežni. Najpogosteje sta kot izolacijska materiala uporabljena naravno polnilo iz puha in PrimaLoft iz sintetičnih materialov.

smucanje-koala3

Dobro počutje je zelo odvisno tudi od prvega sloja oblačil ob stiku s kožo, zato potrebujemo kakovostno smučarsko perilo, ki se hitro suši, odvaja potenje na zunanjo stran, kjer izhlapi, in zadržuje telesno temperaturo. Uveljavljeni materiali tehničnega spodnjega perila so merino volna, polipropilen in poliamid. Tako kot velja za veliko večino športov, se tudi pri smučanju držimo načela oblačenja po slojih, kar omogoča dodajanje ali izpuščanje plasti glede na temperaturo in stopnjo intenzivnosti. Na izbiro oblačil in število slojev odločilno vpliva tudi to, ali se odpravljate na turno smuko in smučanje po globokem snegu, ali pa boste dan preživeli na urejenem smučišču.

Ob mrzlih dneh pride v poštev tudi srednji izolacijski sloj, med katerim so najbolj priljubljeni različni puliji, flisi in midlayerji. Njihova osnovna funkcija je, da zadržijo telesno toploto, med seboj pa se razlikujejo v debelini in po materialu.

 

Pomemben kos oblačila, ki mu pogosto ne dajemo zadostne pozornosti, so smučarske nogavice. Ker ustvarjajo sloj med nogami in čevlji, so pomemben člen za ohranjanje udobja, toplote in prileganja. Izdelane so iz različne mešanice materialov in se razlikujejo po debelini ter oblazinjenju. Toplota nogavic ni odvisna od njihove debeline, temveč od materialov in ohlapnosti prostora pri prstih. Predebele nogavice lahko celo oslabijo prekrvavljenost nog, zaradi česar nas zebe.

smucarske-nogavice
Poskrbimo za dobro telesno pripravljenost

Poleg brezhibnosti smučarske opreme in oblačil je tudi kondicija pogoj za kakovostno smuko in zabavo na smučeh. Preden se zima zares začne, nam je ostalo še nekaj časa, da utrdimo noge in telo pripravimo na izzive, ki nas čakajo na strminah. Vsaka ura potenja doma se nam bo obrestovala na smučišču, saj bomo lahko z dobro fizično pripravljenostjo uživali na smučeh z manj napora, smuka bo daljša, pa tudi bolj varna. Dobrodošle so vaje za moč in ravnotežje, predvsem pa ne smemo izpustiti vaj za gibčnost, da povečamo zaščito sklepov, ki so pri smučanju še posebej izpostavljeni poškodbam.

Zdaj pa samo še držimo pesti za dolgo zimo in najboljšo sezono!