Novice SERVIS ROLERJEV


SERVIS ROLERJEV


Tako kot avtomobil tudi rolerji potrebujejo vzdrževanje, menjavo koles, nekaj olja in ostalo redno vzdževanje. Ker je vzmetenja zelo malo, so rolerji izpostavljeni nekaterim vibracijam in mnogi deli se lahko precej hitro obrabijo. Prej ali slej boste morali opraviti kakšn servis rolerjev ali menjavo kakšnega dela. Na srečo je vzdrževanje rolerjev enostavno, posebno ko veste, kaj storiti. Osnovno vzdrževanje rolerjev zahteva le vaš čas in nekaj orodja ter rezervnih delov. Največkrat je potrebno samo preprosto čiščenje površine in sestavnih delov. Če pa ne želite porabiti veliko časa za iskanje orodja in rezrvnih delov jih lahko preprosto odnesete na srevis.

servis-rolerjev-koala-3

Kako vedeti kdaj vaši rolerji potrebujejo servis?

Priporočamo, da vsakič po rolanju očistite svoje rolerje, kajti prav zagotovo boste na rolanju pobrali nekaj umazanije, prahu ali raznih delcev. Potrebno je le hitro brisanje z mehko in suho krpo, da se na čevljih in kolesih ne nabirajo drobni delci. V kolikor se vam potijo nogo pustite rolerje v zračnem prostoru, da se vam posušijo. Ne posedajte jih neposredno pred ognjem ali radiatorjem in jih ne poskušajte sušiti s sušilcem za lase! Počasi se morajo sušiti brez močne temperaturne spremembe. Močan vir toplote lahko upogne vaše čevlje in jih uniči. 

Če se zavedate, da se vaša kolesa ne vrtijo več gladko in enostavno, jih morate vsekakor prilagoditi ( zategniti vijake, zamenjati kolesa ali ležaje…). Vibracije, ki se pojavijo med rolanjem, lahko povzročijo, da se nekateri deli vaših rolerjih razrahljajo. Drugi razlogi, zaradi katerih boste morda želeli pregledati svoje rolerje so neenakomerna obraba koles, zaslišanje zvenečih zvokov ali če se na rolerjih preprosto ne počutite dobro. Servis rolerji ob primernem vzrževanju potrebujejo vsakih nekaj let.

Menjava koles

Večina koles na rolerjih je narejena iz poliuretana. To je razmeroma mehka plastika. Drsalna kolesa so na voljo v številnih stopnjah trdote. Katere potrebujete pa je predvsem odvisno kje se boste vozili..

Če se zgolj za zabavo odpravite na občasno počasno vožnjo, vam niti ni potrebno skrbeti za obrabo. Če pa radi rolate nekoliko bolj živahno, rolate po grobih cestah, potem boste morali prej ali slej zamenjati kolesa. Poleg tega je glavni razlog za menjavo koles pogosto neenakomerna obraba koles. Običajno se notranja kolesa obrabijo drugače kot zunanja kolesa. To pomeni, da boste morda želeli zamenjati kolesa, še preden se preveč obrabijo, da boste enakomerno porazdelili obrabo na vseh kolesih. Dejanska menjava koles je povsem enostavna – odvijačite vijak, odstranite staro kolo, dodate novo kolo in nato spet privijačite vijak. Vsa kolesa z desnega rolerja zamenjate s tistimi z levega. Pri tem zamenjate najmanj obrabljena kolesa z najbolj obrabljenimi kolesi. To pomeni, da se najbolj obrabljeno kolo od levega čevlja znajde tam, kjer je bilo najmanj obrabljeno kolo na desnem čevlju – in obratno. Kako pogosto to počnete je stvar posameznika.

servis-rolerjev-koala-7

Menjava zavor

Zavorne obloge so verjetno elementi z največjo razliko v obrabi. Koliko se bodo obrabili, je precej odvisno od vašega sloga rolanja. Nekateri pogosto uporabljalo zavore, drugi pa raje uporabljajo stranice koles in komaj sploh uporabljajo zavore, spet drugi pa uporabljajo samo kolesa, ki s posebnimi tehnikami zavirajo.

Ker so zavore za rolerje pogosto izdelane iz mehkejšega materiala kot kolesa, jih bolj prizadenejo grobe ceste in zunanja uporaba ter veliko manj na gladkih površinah. Priporočljivo je, da zamenjate zavore za rolaje, ko dosežete oznako (črtico) na zavorni oblogi.

Menjava kolesnih ležajev

Ko boste več rolali, boste čez nekaj časa opazili, da rolerji ne tečejo več tako, kot so nekoč. To boste opazili s spremembami v njihovem zvoku. Verjetni razlog za to so umazanija ali obraba kolesnih ležajev. Če gre samo za umazanijo, lahko težavo ublažite tako, da razstavite kolesne ležaje in jih očistite. Če ugotovite, da ne gre za umazanijo, ampak za obrabo, potem je edino, kar lahko storite, zamenjava ležajev. Če morate zamenjati ležaje, vendar ne veste, katere je najbolje, da preverite pri prodajalcih in serviserjih rolerjev.

Menjava in popravilo zaponk

Poznamo več vrst zaponk in načinov zatezovanja. Vezalke, zaponke (»klipsne), samozatezne načine in »na ježke«. Občasno je potrebno pri rolerjih zamenjati, skrajšati ali popraviti tudi kakšno zaponko. Servis rolerji potrebujejo tudi v primeru delne poškodbe zaponke, saj le ta ponavadi hitro napreduje.

servis-rolerdf

Predno se odpravite rolat preverite:

  • Obrabo zavorne obloge in kako čvrsto je pritrjena
  • Obrabo koles, saj preobrabljena zmanjšajo zmogljivost in nadzor
  • Vijake, s katerimi so pritrjena kolesa. V primeru, da so razrahljanje jih je potrebno privijačiti
  • Zavrtite vsak kolešček, da preverite ali se ležaji tekoče vrtijo
servis-rolerjev-koala-5

Po rolanju preverite:

  • Posušite rolerje v zračnem prostoru; zgornji ali notranji čevelj se lahko zmoči v primeru potenja
  • Zunanjo površino obrišite s suho krpo
  • Preverite vijake na kolesih, če so še vedno dovoj pritrjeni
  • Prepričajte se, da se kolesa in ležaji nemoteno vrtijo
  • Preverite obrabo koles. Če so obrabljena ali poškodovana jih je potrebno zamenjati
  • Ko zavrtite kolesa bodite pozorni ali se tekoče vrtijo ali se vam zdi, da jih upočasnjuje umazanija ali drobni delci. Morda jih boste morali odstraniti in očistiti, kajti za optimalno delovanje jih je potrebno občasno odstraniti, očistiti in namazati.
servis-rolerjev-koala-6