Novice SMUČARSKA SEZONA JE ZNOVA TUKAJ! STE PRIPRAVLJENI?


SMUČARSKA SEZONA JE ZNOVA TUKAJ! STE PRIPRAVLJENI?


Medtem ko se žalostno poslavljamo od morja in sončenja na plaži, smučarski navdušenci potiho že komaj čakamo, da se visoke temperature znižajo in da zapade prvi sneg. Zakaj? Ja smučarska sezona se začne, seveda! Ne glede na to ali greste na smuči profesionalno ali ljubiteljsko, se je potrebno pripraviti na sezono, da jo boste lahko maksimalno izkoristili in bo trajala vse od zgodnjih zimskih zavojev na svežem snegu do poznih spomladanskih na zadnjih snežnih zaplatah. Pričakovanje prvega smučarskega dne pa je še toliko večje s posodobljeno smučarsko opremo in garderobo, zato preverite novosti v naši trgovini, saj je mogoče pravi čas za nove pridobitve.

clanek-zima9
clanek-zima11

Ali je čas za menjavo smuči in smučarske opreme?

Zdaj, pred sezono je idealen čas, da pogledate kaj od stare opreme je potrebno zamenjati, saj je v tem času še največ stvari na zalogi in so najmanjše čakalne dobe za pomerjanje v naši trgovini.

clanek-zima10

Smučarski čevlji so izjemno pomemben del vsakega smučarja, zato je za njih potrebno dobro skrbeti in jih tudi zamenjati, ko je čas za to. Po nekaj smučarskih sezonah ne nudijo več tako dobrega oprijema, se obrabijo in izgubijo svojo zmogljivost. Tudi, če jih niste nosili par sezon je velika možnost, da so se materiali pokvarili, vsaj pri notranjem vložku, zato je pomembno, da čevlje zamenjate, ko opazite težave ali jih uporabljate že dolgo časa. 

V Koali imamo že v septembru na zalogi veliko ponudbo in vse modele, v vseh velikostih, zato je idealen čas, da si rezervirate termin za pomerjanje, kajti zdaj so v nasprotju z glavno sezono od novembra pa do februarja, čakalne dobe krajše.

Iskanje pravega smučarskega čevlja je težka naloga, saj je vsako stopalo edinstveno, želimo pa, da je čevelj podaljšek vaše noge in se s smučko premikata kot eno. Zato se vam v naši trgovini zares posvetimo in vam z našo bogato ponudbo, strokovnim znanjem, meritvami in možnostjo »boot fittinga« pomagamo najti prave smučarske čevlje za vas. Zapet čevelj je potrebno imeti na nogah vsaj 10 minut, tako se lahko razvijejo pristni občutki in prava ocena ustrezne velikosti, širine ter oblike. Običajno traja nakup od ene do dveh ur. Že prej omenjeni boot fitting omogoča naknadno prilagajanje čevljev s prilagajanjem dolžine in širine, izdelovanja vložkov za stopala in notranjih čevljev, nastavitev stranskega naklona ter vijačenjem podložnih ploščic. Vse to z izjemnim znanjem naših strokovnih serviserjev in prodajalcev omogoča, da si najdete popoln čevelj za boljše letošnjo in prihodnje zimske sezone.

clanek-zima7
clanek-zima13

Kaj pa smuči?

Če imate že več sezon iste smuči, je zdaj morda pravi čas za menjavo, saj se tudi smučke obrabijo in izgubijo svojo zmogljivost ostrih zavojev in gladkih spustov. Robniki se obrabijo, mogoče so tudi prekriti z rjo zaradi dolge uporabe in neustreznega shranjevanja. Drsna ploskev je lahko precej dotrajana zaradi stika z drugimi površinami, ki niso sneg. Če se je vaše smučarsko znanje izboljšalo, tudi  razmislite o menjavi, saj boste rabili model, ki bo podpiral vašo naprednejšo tehniko smučanja. Do neke mere lahko praske, vdolbine in poškodbe odpravimo na temeljitem servisu, po določenem času pa se tudi smučem življenjska doba žal izteče. Ne menjamo pa jih le zaradi novejšega in lepšega izgleda, ampak tudi zaradi posodobljenih tehnologij, ki omogočajo večjo zmogljivost in varnost na belih strminah. Da boste pripravljeni na novo sezono in boste prvi na vlečnici, ki vas bo popeljala v sneženi raj, ne odlašajte s pregledom svojih smuči in jim nabrusite robnike, jih pripeljite na servis ali pa si oglejte naš bogat nabor novih modelov.

Preden se odpravite na svoj prvi smučarski izlet v letošnji sezoni je pomembno, da pregledate vezi in nastavite primerno DIN vrednost, saj je ta odvisna od starosti, smučarskega znanja in teže. Če ste pred kratkih zamenjali smučarske čevlje, je vezi ponovno potrebno prilagoditi novi dolžini čevljev.

 

clanek-zima8

Poleg smuči, vezi in čevljev ne pozabite tudi na zaščito glave, saj vas le popolno delujoča zaščitna oprema dobro zaščiti. V primeru, da ste s čelado hujše padli, je ne morete več varno uporabljati tudi, če poškodbe navzven niso vidne. Ponudba čelad je velika in za vsakega se najde nekaj. Vse več smučarskih ljubiteljev pa se tudi odloča za zaščito hrbta, ki zaščiti zgornji del vašega telesa pred hudimi padci in nudi oporo za hrbtenico. Novejši ščitniki so izjemno lahki, zračni ter vam omogočajo popolnoma svobodno gibanje, zato vam priporočamo, da si jih ogledate v naši trgovini.

Slabo ali dobro vreme, s pravimi smučarskimi oblačili bo letošnja sezona vrhunska in topla!

Ker je smučanje zimski šport, ki poteka na prostem, moramo imeti primerno zaščito pred nizkimi temperaturami, vetrom, sneženjem ali nenadno spremembo vremenskih razmer. Vsi se zavedamo, da ne bodo vsi naši smučarski dnevi preživeti na soncu, z ravno pravimi temperaturami in nebom brez oblačka, zato bomo s pravo izbiro oblačil lahko vseeno lahko izkoristili smučarsko karto in maksimalno uživali tudi tiste dneve, ko pogoji ne bodo ravno idealni.

clanek-zima6
clanek-zima14

Za odlično zaščito pred mokroto so primerne smučarske jakne in hlače z vodnim stolpcem vsaj 10.000 mm, najbolj drzni in zagnani smučarji pa potrebujejo zgornji sloj z vodnim stolpcem 20.000 mm, za dirkanje po strminah v najbolj ekstremnih pogojih. Modeli se razlikujejo tudi po podlogi in toplotni izolaciji. Debele, težke puhovke niso več najboljša zaščita, saj z novimi tehnologijami smučarske jakne ohranjajo in še izboljšujejo toplotno izolacijo, hkrati pa ostajajo lahke in se bolj prilagodijo postavi. Najpogostejša materiala izolacijskega polnila sta naravno polnilo iz puha in PrimaLoft. Oba združujeta izjemno učinkovito razmerje med maksimalno toploto z minimalno težo.

Vse se začne pri osnovi, zato ima na kakovost vašega smučarskega dne velik vpliv izbira smučarskega perila. Potrebujemo smučarsko perilo, ki se nas oprime in se nam udobno prilega, se hitro suši, odvaja vlago stran od površine kože in zadržuje našo telesno temperaturo, da ostanemo suhi in topli med smučanjem. Najbolje uveljavljeni materiali za tehnično smučarsko spodnje perilo so merino volna, poliamid ter polipropen. Obleči se moramo pametno, po slojih, saj se lahko tako najbolje prilagajamo hitro spreminjajočim se vremenskim pogojem in intenzivnosti naše aktivnosti. Pomembno je tudi, da veste na kakšno vrsto smučanja se odpravljate, saj potrebujemo za turno smuko ali smučanje po urejenih progah malce drugačno opremo.

Ob bolj mrzlih dneh pride prav tudi srednji sloj, ki dodatno izolira in zadrži toploto, lahko pa izberete tanjši ali debelejši model, odvisno od vaših želj in vremenske napovedi za tisti dan. Najbolj priljubljeni so flisi, midlayerji in puliji, imate pa ogromno izbiro in zagotovo najdete takega, ki vam ustreza.

clanek-zima15

Največkrat pozabljen in prezrt kos oblačila, ki igra izjemno pomembno vlogo pri daljših, prijetnejših in udobnejših smukah so smučarske nogavice. Nihče ne mara občutka premraženih nog in prezeblih prstov, ki krade užitek adrenalinskim spustom po progah in prijetnim vožnjam na sedežnicah, zato je izbira kvalitetnih nogavic izrednega pomena. Tudi tu ne velja več pravilo debelejše nogavice = toplejše nogavice, saj lahko predebele nogavice povzročijo slabšo prekrvavljenost, ki povzroči, da nas zebe. Pri nogavicah je najpomembnejše, da pogledate materiale in ohlapnost prostora pri prstih.

Opremo in oblačila imam, zdaj rabim še kondicijo!

Zdaj ko smo šli čez smučarsko opremo in oblačila, potrebujemo pripravit še naše telo na letošnjo smučarsko sezono, da bo ta čim boljša, mi pa bomo imeli dobro podlago za čim več naslednjih. Če ste si med letom vzeli malce več počitka, je zdaj pravi čas, da se začnete pripravljati. Pomembno je najti vadbo, ki vam je všeč in vam ustreza, da boste z njo lahko vztrajali. Vaje za moč, ki jih lahko delamo v fitnesu ali doma ojačajo mišice, sklepe in vezi, skupaj z malo kardiovaskularne vadbe kot je pohodništvo, tek, plavanje ali kolesarjenje in z vloženim trudom bomo poskrbeli za daljše, varnejše smuke z manj napora in večjim užitkom. Ne pozabite pa tudi vaj za raztezanje in gibčnost, ki olajšajo smučanje in omogočajo večji obseg giba.

clanek-zima4

Za zmanjšanje možnosti poškodb je tudi pomembno, da se pred smučanjem ogrejemo (sprehod od avta do žičnice ne šteje 😉 ), med smučanjem pa si vzamemo čas za počitek in se ustavimo na vroči čokoladi, ko se utrudimo.

Za vrhunske rezultate je potrebna prava izbira smučarske opreme in smuči, zato nudimo pomoč in svetovanje za pravi nakup. Za več informacij si preberite spodnji odstavek:

clanek-zima1
clanek-zima2

Tekmovalna smučarska oprema in smuči 2022/2023

Za vse tekmovalce in tekmovalke ali velike smučarske navdušence in navdušenke imamo odlično novico: zdaj lahko pri nas že dobite najnovejšo kolekcijo tekmovalnih smuči ter celotne preostale tekmovale opreme za sezono 2022/2023.

Za lažjo izbiro pravih smuči imamo pri nas v trgovini na voljo testne smuči za leto 2022/23 znamk Atomic, Salomon in Nordica. Hkrati vam z veseljem svetujemo tudi o pravi izbiri preostale smučarske opreme, kot so smučarske čeladi, smučarski čevlji (tukaj vam ponujamo naš boot fitting, ki čevlje popolnoma prilagodi vaši nogi)…

V ponudbi imamo vso tekmovalno opremo:

SMUČARSKA OBLAČILA (DRESI, OGREVALNE HLAČE)

ZAŠČITNA KOLEKCIJA (TELO, ROKE, NOGE)

ČELADE IN OČALA

PALICE IN ROKAVICE

clanek-zima3

Za vse nadobudne tekmovalce so na voljo klubski ceniki.

Če želite več informacij lahko pišete na naš e-mail: koala@koala.si

V poletnem času pa nas lahko obiščete med tednom od torka do petka med 15.00 in 19.00 uro.