Novice NOVOST ROLLERBLADE: Rolanje je odlična oblika vadbe


NOVOST ROLLERBLADE: Rolanje je odlična oblika vadbe


Rolanje je izvrstna kardio vadba, ki na zabaven način združuje gibanje in preživljanje časa na prostem.

Prednosti rolanja:

 • Aerobna aktivnost
 • Urjenje ravnotežja
 • Utrjevanje trupa
 • Krepitev mišičnega tonusa
 • Majhna obremenitev sklepov
rolerji-rollerblade1

OD ROLANJA K SMUČANJU

Poleg vseh omenjenih koristi rolanje predstavlja idealen način vzdrževanja smučarske kondicije poleti. V rolanje se da vključiti elemente smučanja in z njim posnemati gibe in veščine, ki so potrebni na smučeh. Je eden izmed najboljših načinov v pripravljalnem obdobju za poustvarjanje nagibov kolen in smučarskih odklonov.

Pri Rollerbladu, kjer so že od leta 1980 vodilni v izdelavi rolerjev na svetu, so skupaj z ameriškimi smučarskimi institucijami pripravili Skate to Ski program rolanja z vodičem in serijo videoposnetkov, ki služi kot trening smučanja poleti. Če želite s pomočjo rolanja občudovati svoj napredek na strminah naslednjo zimo, lahko dostopate do programa v angleščini na uradni strani Rollerblade.

Tako kot pri smučanju je tudi pri rolanju izbira prave opreme ključna za zagotavljanje uspešne vadbe in doseganje visoke zmogljivosti. Z mislijo na potrebe smučarjev so pri podjetju Rollerblade izdelali posebne modele Rollerblade Maxxum Edge 90,  Ženski rolerji Maxxum Edge 90 W ter Rollerblade RB 110 3WD, ki predstavljajo najboljšo izbiro za karvanje po asfaltu, saj dosegajo preciznost, oporo in kontrolo, ki so pomembne za posnemanje smučarskega gibanja.

rolerji-rollerblade-4
rollerji-rollerblade-3.jpg

IZBIRA USTREZNIH ROLERJEV

Najbolj razširjena in osnovna oblika rolanja, ki jo vsi poznamo, je fitnes. Iz nje so se razvili vsi ostali slogi. Pri vsakem izmed njih so pomembne druge karakteristike, zato so za vsako zvrst razvili rolerje, ki so z ustreznimi lastnostmi prilagojene posameznemu slogu.

Fitnes rolanju sta še najbolj podobna relacijsko in hitrostno rolanja, kjer gre za premagovanje daljših razdalj, hitrostno rolanje pa se odvija v krogih. Ostale kategorije vključujejo akrobatske elemente in zahtevajo veliko spretnosti. Poznamo agressive rolanje, kamor se vključuje urbano rolanje in izvajanje trikov v skate parku, freestyle, kjer se izvajajo razni triki med vijuganjem okoli lončkov, cross, ki poteka na tekmovalni progi s številnimi ovirami ter se začne s skupnim štartom več tekmovalcev. Obstajata še dva sloga – downhill s spustom po strmih brežinah, kjer se dosega hitrosti nad 100 km/h, ter off-road, ki zajema spuščanje po naravnih neurejenih terenih s posebej prilagojenimi rolerji, pri katerih se namesto koles uporablja tudi gosenica.

LASTNOSTI, NA KATERE MORATE BITI POZORNI, KO KUPUJETE NOVE ROLERJE

Za čim boljša doživetja na rolerjih in učinkovito vadbo morate poskrbeti za ustrezno opremo. Na voljo je več vrst rolerjev, ki se med seboj razlikujejo po različnih lastnostih in materialih glede na to, kakšnemu slogu rolanja so namenjeni. Razlikujejo se predvsem osnovni sestavni deli: kolesa, ležaji, podvozje, zavora, zunanja školjka čevlja in notranji čevelj.

ROLERJI-ROLLERBLADE-15
ROLERJI-ROLLERBLADE13

1. Čevelj

Pred nakupom rolerje vedno pomerite in se prepričajte o ustreznosti velikosti. Ko čevelj popolnoma zapnete, mora imeti peta dober oprijem in biti fiksirana, konice prstov pa se ne smejo dotikati konca čevlja. Poznamo več načinov zapenjanja: z zategovanjem vezalk, s klasičnimi zaponkami, z zateznim paščkom, najpogostejši pa je kombinacija vezalk in zaponk.

Ženski rolerji so drugačni kot moški ali otroški rolerji, zato bodite pred nakupom pozorni.

Čevlji se razlikujejo tudi po svoji konstrukciji oziroma trdoti. Trdna kalupna konstrukcija zunanje školjke nudi več opore in kontrole, rolerji so bolj odzivni in primerni za simulacijo smučarskega gibanja med vožnjami po asfaltu. Mehki rolerji pa so bolj zračni, lažji in so bolj primerni za sproščeno rolanje in relacijsko rolanje.

2. Podvozje

Podvozja so narejena iz različnih materialov: aluminija, karbona, magnezija, plastike. Najbolj razširjena je uporaba aluminijastih podvozij. Razlikujejo se tudi po dolžini, ki je odvisna od števila koleščkov.

Podvozje s 3 kolesi (večja kolesa): višja hitrost, več udobja na slabših podlagah, nižja teža

Podvozje s 4 kolesi (manjša kolesa): več stabilnosti in ravnotežja, hitrejši pospeški, lažje zaviranje, boljše manevriranje in vodenje, ker je med kolesi manj prostora

rolerji-rollerblade-6
rolerji-rollerblade2

3. Kolesa

Kolesa se razlikujejo po velikosti in trdoti.

 

VELIKOST KOLES

Velikost koles se izraža v milimetrih. Rolerji z manjšimi kolesi so zaradi nižjega težišča bolj vodljivi in prinašajo več stabilnosti, medtem ko večja kolesa prinašajo več hitrosti.

Manjša kolesa (58–80 mm): več stabilnosti in ravnotežja, hitrejši pospeški, lažje zaviranje in boljše manevriranje

Večja kolesa (90–125 mm): višja hitrost, hitro zavijanje, nižja teža

Lestvica velikosti in slogi rolanja

58–60 mm (izvajanje trikov in rolanje v skate parku)

72–76 mm (otroški, prosti slog)

80–84 mm (osnovna velikost fitnes rolerjev za večnamensko uporabo)

90–100 mm (fitnes, hitrostno rolanje)

110–125 mm (fitnes, hitrostno rolanje, rolanje na dolge razdalje)

 

TRDOTA KOLES

Če želite več oprijema med vožnjo, je priporočljiva trdota koles med 80A in 84A. Če pa ste pristaš hitrosti, potem vam bodo najbolj odgovarjala trša kolesa (85A in trši) z manj trenja in boljšim vrtenjem.

Mehkejša kolesa (80A–84A): dobro blaženje vibracij, več oprijema, boljši odboj

Trša kolesa (85A in več): boljše vrtenje, višja hitrost, boljša odzivnost, daljša življenjska doba

Lestvica trdote in slogi rolanja

80A (otroški, fitnes)

82A (otroški, fitnes)

84–85A (fitnes, hitrostno rolanje)

88A+ (poleg 83B in 84B, ki so najtrši, so primerni za izvajanje trikov in rolanje v skate parku)

 

rollerji-rollerblade-7
ROLERJI-rollerblade-5ROLERJI-rollerblade-5

4. Ležaji

Ležaji določajo hitrost vrtenja koles. Označeni so z oznako ILQ in številko, ki se povečuje skladno z natančnostjo izdelave in posledično hitrejšimi vožnjami. Po nekem času je običajno potrebno ležaje zamenjati, njihovo življenjsko dobo pa lahko podaljšamo z ustreznim vzdrževanjem in čiščenjem.

STVARI, KI JIH MORATE OPRAVITI PRED ZAČETKOM ROLANJA

Poleg primerne opreme je za popoln užitek na rolerjih potrebno nekaj znanja in spretnosti, vključno z zagotavljanjem varnosti, del česar je tudi zaščitna oprema. Ko imate vso opremo, je potrebno izbrati ustrezen teren in pred vadbo opraviti še pregled opreme, da boste lahko čim bolj varno začeli z aktivnostjo.

1. Izbira primernega terena

Tako kot pri smučanju je tudi pri rolanju izbira terena pogojena z znanjem, da je aktivnost izvedena karseda varno. Za začetnike je najbolj primerna prosta ravna površina kot je npr. košarkarsko igrišče in prosto parkirišče.

Naklon

Na rolerjih lahko majhen naklon povzroči zelo hitro pospeševanje. Zato morate biti pred spustom po kateri koli brežini prepričani v svoje sposobnosti zaviranja in nadzorovanja hitrosti.

 

Kakovost tlakovanja

Stanje podlage, po kateri boste rolali, je še eden izmed dejavnikov, ki vplivajo na kakovost rolanja in zmožnost ohranjanja nadzora. Izogibajte se mokrih površin, peska in globljih razpok.

 

Promet

Asfaltirane površine si je največkrat potrebno deliti z ostalimi udeleženci v prometu – pešci, kolesarji ali celo motornimi vozili. Spoštovati je treba lokalne predpise glede rolanja in biti nadvse pazljiv na dogajanje okrog sebe.

ROLLERJI-ROLLERBLADE-10
ROLERJI-ROLLERBLADE-15

2. Pregled opreme pred aktivnostjo

Pred vsakim rolanjem je pomemben pregled opreme, da se ugotovi morebitne nepravilnosti in tako prepreči nastanek poškodb, saj je za varno izvedeno aktivnost potrebna ohranjena oprema z delujočimi funkcijami.

Preverite:

 • ali sta zunanja školjka in notranji čevelj brez poškodb in razpok,
 • ali je podvozje nepoškodovano in varno pritrjeno,
 • obrabljenost zavore in kako čvrsto je pritrjena,
 • obrabljenost koles, saj močno obrabljena zmanjšajo zmogljivost in nadzor,
 • vijake, s katerimi so pritrjeni koleščki, in jih privijte z imbus ključem, če so zrahljani
 • zavrtite vsak kolešček, da se prepričate, ali se ležaji tekoče vrtijo.
2. Pregled opreme pred aktivnostjo Pred vsakim rolanjem je pomemben pregled opreme, da se ugotovi morebitne nepravilnosti in tako prepreči nastanek poškodb, saj je za varno izvedeno aktivnost potrebna ohranjena oprema z delujočimi funkcijami. Preverite: - ali sta zunanja školjka in notranji čevelj brez poškodb in razpok, - ali je podvozje nepoškodovano in varno pritrjeno, - obrabljenost zavore in kako čvrsto je pritrjena, - obrabljenost koles, saj močno obrabljena zmanjšajo zmogljivost in nadzor, - vijake, s katerimi so pritrjeni koleščki, in jih privijte z imbus ključem, če so zrahljani - zavrtite vsak kolešček, da se prepričate, ali se ležaji tekoče vrtijo.
rolerji-rollerblade9

3. Namestitev zaščitne opreme in obuvanje rolerjev

Po končanem pregledu si namestite zaščitno opremo in pričnite z obuvanjem rolerjev. Pomembno je, da se vam rolerji udobno prilegajo in ne povzročajo neprijetnih občutkov med nošenjem. Priporočljivo je, da imate obute športne nogavice. Za optimalno oporo gležnja poskrbite, da vezalke tesno zavežete in zapnete vse zaponke, med vožnjo pa bodite pozorni, da se vam vezalke ne odvežejo.

Zaščitna oprema je del osnovne opreme rolarjev vseh nivojev. Pri začetnikih služi svojemu namenu, ker so pogosti padci zaradi manjše stabilnosti, pri naprednejših rolarjih pa je pomembna, ker je prisotno priganjanje in doseganje visokih hitrosti. Čelada je ključni del zaščite, brez katere se ne bi smeli nikoli odpraviti rolat. Zraven pa sodijo še ščitnik dlani, kolen in komolcev. Vsa zaščitna oprema mora biti pravilno nameščena in se dobro prilegati.

SCITNIKI-ROOLERBLADE
ROLERJI-ROLLERBLADE14