Novice PREVERI NASVETE ZA PRAVILNO IZBIRO POHODNE OBUTVE


PREVERI NASVETE ZA PRAVILNO IZBIRO POHODNE OBUTVE


Hoja po gozdu, v hribih in v visokogorju postaja z vsakim korakom bolj razburljiva in navdušajoča. Toda ali so vaša stopala tako navdušena kot vi? Ker stopala prevzamejo večino količino dela na pohodniških izletih, je pomembno, da izberete pravi par pohodnih čevljev in kar najbolje uživate v naravi.

Izbira pohodnih čevljev ni vedno enostavna. Od velikosti do različnih oblik je med proizvajalci na izbiro veliko razlničnih modelov, ki se med seboj razlikujejo.  Kje boste hodili, kako dolgo boste hodili, kako težak bo vaš nahrbtnik in kakšen tempo boste imeli?  To so vprašanja, ki si jih morate zastaviti, pred nakupom pohodnih čevljev.

pohod-nasveti-4
pohod-nasveti-6
Teren

Preproste poti: površine poti so ravne in stabilne z nekaj rahlimi griči, običajno so to gozdne poti v dolinah, odprtih površinah…

Neravne poti: bolj tehnični teren v gorah ali valovitih pokrajinah. Paziti boste morali na skale, korenine in blato. Poševne poti in dalgotrajen strmejši teren bodo obremenili vaša stopala in gležnje.

Izven poti: ta teren je neraven, pogosto nestabilen z ohlapnimi skalami in poti običajno niso označene. Ta vrsta terena zahteva koncentracijo za učinkovito hojo. Morda boste morali preplezati ovire… To je pravo pustolovsko ozemlje!

Na lažjih poteh prilagodljivi čevlji spodbujajo naravno gibanje stopala. Lažji čevlji bodo tudi udobnejši za nošenje in zmanjšajo utrujenost. Blaženje izboljša udobje čevljev, vendar je pri pohodnih čevljih manj pomembno kot pri tekaških copatih. Bolj kot je teren tehničen, trši mora biti podplat vašega čevlja, da vam zagotovi večjo stabilnost.

pohod-nasveti3
pohod-nasveti-5
Višina pohodnih čevljev

Pri pohodni obutvi izbirate med nizkimi, polvisokimi in visokimi čevlji. Čevlji višjega kroja ščitijo in podpirajo vaše gležnje. Ojačitve (guma pri prstih, zaščita za peto, zaščita na straneh in nartu…) in debelejši zunanji podplati povečajo vzdržljivost vaših pohodniških čevljev, vendar čevlje otežijo.

Vodoodpornost vaših čevljev bo odvisna od vremenskih razmer. Neprepustna membrana, kot je Gore Tex, ščiti vaša stopala pred vlago, vendar naredi čevlje malo manj zračne. Čevlji z Gore Tex membrano v suhem vremenu in visokih temperaturah lahko postanejo prevroči in povzročijo potenje stopal. V primeru, da jih boste uporabljali bolj v poletnem času vam ni potrebno izbrati neprepustne membrane. Usnjeni čevlji so dobra alternativa, so sicer težji, vendar nudijo dobro zaščito in dihajo.

Teža vašega nahrbtnika

Teža vašega nahrbtnika prav tako vpliva na izbiro pohodnih čevljev. Čevlji, ki jih izberete, bodo odvisni od tega, kako dolgi bodo pohodi in kako dolgo nameravate hoditi. Priporočamo, da nahrbtnik poskušate narediti čim lažji, vzemite le najnujnejše. Lahek nahrbtnik je manj utrujajoč za nošenje, manjša je možnost, da se poškodujete in ga je lažje prenašate. Zato lahko izberete lahke in prilagodljive pohodne čevlje, v kolikor ste izbrali lažji teren. V kolikor boste v nahrbtniku nosili več stvari in bo vaš nahrbtnik težji, potem poiščite čevlje, ki vam bodo zagotovili dodatno stabilnost. Visoko čevlji vam bodo nudili dodatno podporo, če so vaši gležnji šibki ali je teren tehničen.

Razdalja in hitrost vašega pohoda

Pojem razdalje pohoda je subjektiven. Enourni pohod po lahki stezi vas ne bo obremenil toliko kot ena ura po nestabilnih skalah. Prav tako bo vaša stopnja telesne pripravljenosti odvisna od razdalje, ki ste jih navajeni premagovati. Preprosto se vprašajte, ali se vaš cilj zdi “kratek” ali “dolg”, tako da se boste znali odločiti za lahke čevlje z večjo prilagodljivostjo ali čevlje, ki nudijo stabilnost in podporo.

 

pohod-nasveti2
Kakšna je vaša pohodniška pripravljenost?

To je še eno vprašanje, ki si ga morate zastaviti, da ocenite svojo raven sposobnosti in preprečite, da bi naredili napake pri izbiri čevljev, ki jih kupite. Ocenite svojo telesno pripravljenost na objektiven način.

Na primer, hodite le nekaj mesecev in še vedno nimate toliko izkušenj, vendar hitro napredujete, saj redno hodite na pohode. Pohodi, ki jih izvajate, so vedno bolj ambiciozni in tehnični. Pri pohodništvu si še nikoli niste poškodovali gležnja in ste v dobri fizični pripravljenosti, saj se radi ukvarjate z drugimi vzdržljivostnimi športi.

Če je temu tako, potem raje izberite lahke, nizke čevlje, ki vam bodo omogočile prosto gibanje stopal. V primeru, da ste v preteklosti že imeli poškodovan gleženj priporočamo, da se odločite za stabilne, visoke čevlje, ki bodo podpirali vaše gležnje.

Vaša pohodniška raven vam bo pomagala pri izbiri čevljev, ki vam bodo najbolj ustrezali, bodisi čevlji z dobro oporo za gleženj ali lažji čevlji ali celo trail running čevlji, ki so v zadnjih časih zelo popularni. V kolikor ste bolje pripravljeni in radi hitreje hodite in vmes tudi tečete vam bodo trail running čevlji za hitre vzpone odgovarjali.

Značilnosti pohodniških čevljev

Glede na vaše pohodniške izkušnje, se morate odločiti, katere funkcije so za vas pomembne.

Trši in težji čevlji

  • Trden, čvrst čevelj vam nudi stabilnost na tehničnem terenu.
  • Prilagodljiv čevelj sledi gibanju vaše noge in vam omogoča boljšo svobodo gibanja.

Visoki, polvisoki ali nizki čevlji

  • Čevlji višjega kroja podpirajo vaše gležnje.
  • Nizki čevlji omogočajo bolj svobodno gibanje gležnjev.
  • Na voljo so tudi polvisoki čevlji, ki so nekje med visokimi in nizkimi, segajo do gležnja.

Lahki čevlji

  • Lahki čevlji zmanjšujejo utrujenost, vendar niso tako vzdržljivi.
Nakup pohodnih čevljev

Glede na vaše interese in sposobnosti od vseh znamk in modelov različnih proizvajalcev, ki so na voljo, morate ugotoviti kateri tip čevlja vam najbolj ustreza. Če čevlje kupujete v specializirani trgovini ali prek interneta, priporočamo, da jih pred nakupom preizkusite. Priporočamo, da vedno preizkušate čevlje z dobrimi pohodniškimi nogavicami. Tudi če so čevlji novi in ​​ne glede na njihovo ceno, na nogah ne bi smeli čutiti nobenih točk pritiska. Prileganje vaših čevljev (oblika in volumen notranjosti čevlja) naj bo prilagojeno anatomiji vašega stopala (in ne obratno!).

pohod-nasveti7
pohodnasveti1
Kako izbrati pravo velikost čevljev?

V idealnem primeru je čevlje najbolje preizkusiti v popoldanskem času. Preizkusite različne modele, saj vam stopala ponavadi rahlo otečejo. Ko čevelje obujete, bi morali imeti možnost, da en kazalec postavite za peto, medtem ko so vaši prsti v stiku s sprednjim delom čevlja.

Če ste med velikostjo, izberite večjo velikost, saj vam bodo med pohodom noge otekle. V primeru, da vam notranji vložek ne ustreza, ga lahko zamenjate z boljšim športnim ali ortopedskim vložkom

Pa srečno pot pod noge! 🙂