Novice PRAVILNA IZBIRA SMUČARSKIH ČEVLJEV


PRAVILNA IZBIRA SMUČARSKIH ČEVLJEV


Da bi lahko smučali po urejenih progah in po celem snegu brez skrbi za svoja stopala, je izbira smučarskih čevljev ključnega pomena. Smučarski čevlji tvorijo bistveno povezavo z vašimi smučmi, zato morajo biti udobni in vam nuditi zadostno oporo, kajti smučarski čevlji so najpomembnejši kos smučarske opreme.

Najboljša kombinacija smuči in vezi vam ne bo pomagala, če vam bo v čevljih neudobno, se vam ne bodo prilegali in boste namesto na smučišču dan preživeli v koči. Bistveno je, da najdete par smučarskih čevljev, ki se prilegajo vašim stopalom. Pri nakupu novih smučarskih čevljev upoštevajte nekaj glavnih lastnosti, kot so dolžina, trdota in širina.

course
nakup-smucarskih-cevljev

OPOMBA: Pri nakupu smučarskih čevljev priporočamo sodelovanje z usposobljenim strkovnjakom oziroma serviserjem, kajti krepko več kot polovica naših kupcev smučarskih čevljev potrebuje dodatno prilagoditev, saj nista stopali po dolžini in širini nikoli identični napr.: ozka peta, širši sprednji del stopala. Zunanja školjka čevljev je iz trde plastike, zato lahko razmerje med obliko stopal in obliko čevljev povzroča preglavice. Čevlje pa lahko do neke mere prilagajamo tako po dolžini kot tudi širini.

DOLŽINA

Smučarski čevlji so dimenzionirani v velikosti »Mondo Point«. Ta številka je dolžina vašega stopala, ki se izraža v centimetrih. Na splošno si začetniki želijo smučarske čevlje, ki ustrezajo njihovi velikosti običajnih čevljev in merijo za številko več od njihove prave dolžine stopal, vendar vsi smučarji potrebujejo prave smučarske čevlje, tako začetniki kot izkušeni smučarji. Če imate stopalo dolžine 24,5 cm, je prava velikost vaših smučarskih čevljev 24,5. Smučarski čevlji napačne velikosti so lahko glavni krivec za obilico težav – žulje, krče, mrtvičenje …

Pri dolžini »Mondo Point« ni razlike med moškimi in ženskimi velikostmi. Večina ženskih specifičnih smučarskih čevljev ima nižje manšete za prilagoditev spodnjim mečnim mišicam.

OPOMBA: Večina kupcev, ki jih opremimo v trgovini, ne glede na sposobnosti konča v velikosti smučarskih čevljev, ki se ujemajo z njihovimi mondo merami.

sc
dolzina-sc

ŠIRINA

Prav tako kot dolžina je pomembna tudi širina smučarskih čevljev. Izmerimo jo v milimetrih, ki se nanaša na širino čevlja na njegovi najširši točki čez sprednji del stopala. Prav vse znamke imajo na voljo modele različnih širin. Poznamo ozke, srednje in široke modele smučarskih čevljev. Tako se lahko glede na meritv vaših stopal odločite za ustrezno širino pri katerih upoštevate še vaše znanje in želje.

RAZLIČNE ŠIRINE

Do 95 mm: ZELO OZKI. Primerni samo za tekmovalce.

96-98 mm: OZKI. Za ozko stopalo ali smučarja, ki išče natančnost in ne udobje.

100 mm: SREDNJI. Primerni za srednje široka stopala.

102 mm: ŠIROKI. Za širša stopala.

104 mm in več: ZELO ŠIROKI. Za zelo široke noge.

sirina

Izberite čevelj, ki vam ustreza po širini, vam je udoben in omogoča nadzor nad smučmi!

TRDOTA – »FLEX«

Višje kot je število na indeksu upogljivosti, trši so smučarski čevlji. »Flex« torej pomeni kolikšna je trdota zunaje plastike smučarskega čevlja in koliko lahko upognete čevelj naprej. Upoštevajte pa, da so lahko odstopanja »flexa« od znamke do znamke. Trije dejavniki, ki vplivajo na odločitev pravilne trdote smučarskega čevlja so TEŽA, VIŠINA in ZNANJE SMUČARJA. Ženski smučarski čevlji so praviloma mehkejši kot moški, saj so ženske lažje, nižje in imajo manjšo moč. Vsi dobri moški smučarski čevlji z zadostnim naklonom se gibljejo od »flexa« 100 naprej. Pri ženskih smučarskih čevljih pa to velja od 70 »flexa« naprej. Trši čevlji zagotavljajo boljšo zmogljivost in omogočajo močnejše smučanje. Težji smučarji potrebujejo oporo, ki jo nudijo trši čevlji, medtem ko lažji in nižji smučarji pogosto dobijo zadostno oporo iz mehkejših čevljev.

redster
koala-nakup-smucarskih-cevljev

Smučanje na urejenih progah

Če smučate po smučarskih progah in na visoki ravni, bi morali razmisliti o izboru čevljev, ki so trdote med 100 in 130 za moške in med 70 in 110 za ženske. Ti smučarski čevlji vam bodo omogočili več nadzora zaradi boljšega naklona naprej.

Pri Race smučarskih čevljih gre za trgovinsko različico tekmovalnih World Cup čevljev, ki jih odlikuje odličen prenos sile.

On-piste / All mountain smučarski čevlji, ustrezajo širokemu razponu smučarjem in smuči, le s tekmovalnimi modeli smuči se ne obnesejo najbolje. Nudijo odlično kontrolo in več udobja kot trgovinski race smučarski čevlji.

Freeride in turno smučanje

Če smučate izven urejenih strmin in ste dobro tehnično podkovani, izberite freeride čevlje s trdoto med 100 in 130, odvisno od vaše teže, višine in znanja. Vsi smučarski čevlji, ki so namenjeni za turno smučanje so opremljeni s tako imenovano pohodno funkcijo, ki omogoča, da sprosti zgornji del čevlja, manšeto in omogoča lažjo hojo navkreber. Turni čevlji so lahki in z njimi je njihov način hoje zelo učinkovit, saj omogoča prosto gibanje manšete. So zelo fleksibilni, zato podrobnosti o »fleksu« niso prikazane ob nakupu.

atomic
freeride

Dober fitting in zmogljivost sta najpomembnejša pri izbiri smučarskih čevljev. Preizkusite različne modele, ki ustrezajo vaši velikosti stopal, ki imajo funkcije, katere potrebujete. Domov odnesite šsmučarske čevlje, ki vam najbolj ustrezajo. V primeru, da imate manjše bolečine, vam lahko dober serviser raztegne plastiko za še boljše prileganje.