Nasveti za pravilno izbiro smučarskih čevljev - Koala
Novice Nasveti za pravilno izbiro smučarskih čevljev


Nasveti za pravilno izbiro smučarskih čevljev


Smučarski čevlji zagotavljajo stik smučarja s snegom, zato se obravnava kot najpomembnejši kos opreme. Če ne najpomembnejši pa najtežji za nakup, saj podobne obutve v vsakdanjem življenju ne uporabljamo. Pri smučarskem čevlju je potrebno zagotoviti pravo dolžino, širino in trdoto smučarskega čevlja. Proizvajalci imajo v ponudbi različne trdote, dolžine in širine, vseeno pa je prava izbira smučarskega čevlja včasih prava znanost.

pravilna-izbira-sucarskih-cevljev-koala-1

Pri nakupu smučarskih čevljev največkrat izhajamo iz navad nakupovanja športne obutve, za katero velja, da mora biti številko večja. Pri smučarskih čevljih pa si s takim nakupom naredimo več škode kot koristi. Smučarski čevlji se kupujejo po mondo številkah, ki so dejanski centimetri stopala. V primeru, da je vaše stopalo dolgo 27,5 cm je pravilna velikost čevlja 27,5. Pravilno dolžino lahko ugotovimo tudi s pomočjo pomirjanja školjke čevlja. Nogo vstavimo v školjko, tako da se s konicami prstov dotikamo sprednjega dela. Prostor, ki ostane zadaj ne sme biti večji od 15 – 20 mm. Ko smučarski čevelj obujete, stopalo ni v optimalnem položaju, zato je prva reakcija, da so le te premajhni. Bistvenega pomena je, da se čevlji zapnejo od spodaj navzgor, kolena potisnejo naprej, tako da se peta povleče v zadnji del in s tem zapolni prazen prostor. Ob prvem pomerjanju pustite nogi, da se prilagodi prvemu »šoku« in mogoče boste presenečeni kako majhen smučarski čevelj zares potrebujete.

Po določitvi dolžine stopala je naslednja stopnja, širina stopala, ki prav tako bistveno vpliva na izbor čevlja. Vse znamke imajo v ponudbi različne širine, zato je pomembno, da poizkusimo več različnih proizvajalcev in najdemo pravi čevelj določnega proizvajalca. V naši trgovini imamo zelo široko izbiro smučarskih čevljev, vseeno pa je pri več kot polovici kupcev potrebna prilagoditev glede na posebnosti stopala. Do natančnih rezultatov pridemo s pomočjo šestih kamer, ki zabeležijo vse pomembne parametre, ki zožijo izbor smučarskih čevljev primernih za posamezno stopalo. S shranjevanjem podatkov v bazo pa lahko kadarkoli pogledamo spremembe, v kolikor do njih pride.

Po izbrani velikosti in širini je pomemben dejavnik pravilne izbire še trdota smučarskega čevlja, ki je izražena z indeksom-FI ali flexom. Flex je naveden na plastiki, izraža pa upogibno trdoto in trdoto zunanjega smučarskega čevlja. Na trdoto čevlja ne vpliva samo znanje smučarja, ampak tudi teža, višina in moč posameznika. V kolikor želimo še bolj precizno izbiro, pa je potrebno pogledati tudi katero vrsto smuči uporabljate. Teža in višina neposredno vplivata na flex, saj nižji in lažji smučarji potrebujejo manjši flex kot težji in višji smučarji, tudi če so le ti začetniki.  Znanje smučarja je najpomembnejši dejavnik izbire trdote, saj boljši smučarji potrebujejo večjo trdoto, ker je pritisk na smučarski čevelj bistveno večji kot pri osnovnem smučarju, ki se pravilnih nastavkov šele uči.

pravilna-izbira-sucarskih-cevljev

Flexi se med ženskimi in moškimi čevlji ne razlikujejo, vendar pa je izbrana trdota pri enakem nivoju znanja pri ženskah vedno nižja kot pri moških, zaradi manjše moči in teže nežnejšega spola. Na grobo po znanju smučanja flexe delimo pri moških od 100 – 110 za osnovne smučarje, od 105 – 115 za srednji nivo znanja ter od 120 – 130 dobri smučarji oziroma bivši tekmovalci. Pri ženskah se ta indeks nekoliko zniža in se deli od 70 – 80 za osnovni nivo znanja, od 80 – 90 za srednje rekreativke in od 90 – 110 za dobre rekreativke in bivše tekmovalke.

Na izbiro trdote vpliva tudi teren po katerem smučate in vrsta snega. Smučarji po celem snegu, izven urejenega terena v večini primerov izberejo mehkejše čevlje, ker teren zahteva več svobode pri gibanju zgornjega dela, kot smučarji, ki smučajo po urejenih, nekoliko trših podlagah, kjer je zahtevana večja preciznost in odzivnost čevlja.

Ena izmed kategorij so še tekmovalni čevlji, kjer se flexi gibljejo od 130 – 170, so izredno ozki in imajo tanjši notranji vložek, da se sile čim boljše prenesejo iz smučarja na smuči. Taka preciznost za rekreativne smučarje ni primerna oziroma tudi ni potrebna.

Kljub široki ponudbi smučarskih čevljev, pravilni izbiri dolžine, širine in flexa je pri polovici strank potrebna prilagoditev čevlja. S pomočjo posnetka stopala, preizkušanju različnih modelov in večletnim znanjem vsaki stranki poizkušamo zagotoviti, optimalno razmerje med udobjem in oprijemom celotnega stopala.

prilagajanje-smucarskih-cevljev

Koala Boot lab smo prilagodili za tekmovalce ter rekreativce in če je razlika med smučarskimi čevlji velika, je pri preoblikovanju smučarskih čevljev postopek in cilj popolnoma enak. Zagotoviti vam tekmovalni oprijem, z rekreativnim udobjem. Najpogostejše prilagoditve se izvajajo v predelu gležnja in v najširšem delu stopala. Široko stopalo je eden izmed najpogostejših vzrokov zakaj se kupi prevelik smučarski čevelj. Ker je plastiko možno razširiti, je nesmiselno kupiti prevelik čevelj, zaradi ene točke na stopalu. V primeru, da z izborom in prilagoditvijo ne moramo rešiti problema, vam lahko oblikujemo čevelj po nogi, s pomočjo pene (Foam), ki se vbrizga v notranji čevelj.

Ujemite novo smučarsko sezono, s pravimi smučarskimi čevlji za vaše stopalo in užitke na snegu!