Novice Potrebujete nove smučarske čevlje – Preberi nasvete za nakup!


Potrebujete nove smučarske čevlje – Preberi nasvete za nakup!


Vse smučarke potrebujejo prave smučarske čevlje, tako začetnice kot izkušene smučarke. Smučarski čevlji so najpomembnejši del opreme, zato z nakupom ustreznih čevljev stopite korak bližje k čim boljšemu smučanju in dobremu počutju na smučišču, medtem ko lahko zgrešen nakup povzroči številne nevšečnosti. Odločitev za prave smučarske čevlje zna biti naporna, vendar vam lahko usposobljeni strokovnjaki s pravilnim svetovanjem precej olajšajo izbiro.

zenski-smucarski-cevlji-koala-boot-lab

Pri nakupu smučarskih čevljev morate paziti na velikost, širino in trdoto

Velikost smučarskih čevljev

Velikost smučarskih čevljev se navaja po t.i. lestvici Mondo Point, ki predstavlja velikost čevljev, izraženo v centimetrih. Če imate nogo dolgo 24,5 cm, je prava velikost vaših smučarskih čevljev 24,5. Smučarski čevlji napačne velikosti so lahko glavni krivec za obilico težav – žulje, krče, mrtvičenje … Vsi omenjeni problemi so posledica prevelikih smučarskih čevljev, kar je najpogostejši primer nakupa napačne velikosti. Z izbiro čevljev prave velikosti se tako izognemo marsikateri težavi, poskrbimo za udobje in maksimalen izkoristek zmogljivosti smučarskih čevljev, smuči in svojega smučarskega znanja.

Širina smučarskih čevljev

Širina smučarskih čevljev je poleg velikosti pomemben faktor pri izbiri ustreznih čevljev za vas. Stopala smučark se med seboj močno razlikujejo po širini, višini in obsegu, zato morate izbrati model smučarskega čevlja, ki ustreza vašim stopalom. Vsi proizvajalci izdelujejo moške, ženske in otroške modele čevljev v različnih širinah. Če se vam oblika čevljev ne prilega na nekaterih predelih, se lahko vsaka zunanja školjka smučarskih čevljev vseh širin dodatno preoblikuje z raztegovanjem, brušenjem in ostalimi postopki za prileganje po meri vašega stopala. Smučarske čevlje razdelimo po treh osnovnih širinah: ozki, srednje široki in široki.

Osnovne širine smučarskih čevljev:

Ozki: čevlji s širino od 93 do 99 mm (v referenčni velikosti)

Srednje široki: čevlji s širino od 100 do 103 mm (v referenčni velikosti)

Široki: čevlji širine od 104 do 106 mm (v referenčni velikosti)

 

zenski-smucarski-cevlji-clanek2

Trdota (FLEX) smučarskih čevljev

Tako kot sta pomembna velikost in širina čevljev, morate biti pozorni tudi pri izbiri čevljev z ustrezno trdoto. Ta se označuje s flexom in se izraža s številko, ki je običajno napisana na zunanji strani smučarskega čevlja. Trdota predstavlja upogljivost in fleksibilnost čevlja. Dejavniki, ki jih morate upoštevati pri izbiri ustrezne trdote, so vaše sposobnosti, agresivnost smučanja in konstitucija telesa. Večje, močnejše in boljše smučarke potrebujejo trše čevlje z višjo vrednostjo flexa, ki jim nudi primerno oporo in nadzor nad smučmi. Za smučarke začetnice, lažje in šibkejše uporabnice pa čevlji ne smejo biti pretrdi in morajo dopuščati dovolj upogiba, da omogočajo naravno gibanje in enostavnejši prenos sile na smuči. Praviloma so ženski modeli smučarskih čevljev nižje trdote kot moški, saj imajo smučarke nižjo telesno težo in manj moči kot moški.

Običajne trdote ženskih smučarskih čevljev:

Mehki čevlji z večjim upogibom: 70 do 80 flex (primerno za smučarke začetnice in lažje smučarke)

Srednje trdi čevlji: 80 do 100 flex (primerno za boljše smučarke)

Trdi čevlji z manjšim upogibom: 90 do 110 flex (primerno za vrhunske smučarke in bivše tekmovalke)

zenski-smucarski-cevlji-clanek3

Zgradba smučarskih čevljev

Čevlje na zunanji strani gradi trda zunanja plastika, t.i. školjka, na katero so pričvrstene 3 ali 4 zaponke ter zatezni pašček. V notranjosti je toplotno izoliran notranji čevelj z notranjim vložkom na dnu, na katerem stojimo. Zunanja školjka nudi oporo, notranji čevelj poskrbi za udobje in ohranja noge tople, zaradi vložka pa bolje ohranjamo ravnotežje.

Vsi proizvajalci izdelujejo tako ženske kot moške smučarske čevlje. Zaradi posebnosti in razlik med moškimi in ženskimi različicami je priporočljivo, da smučarke izberete ženski model. Razlika med moškimi in ženskimi smučarskimi čevlji je predvsem v višini manšete (zgornjega dela zunanjega čevlja), obliki, debelini notranjega čevlja, prileganju in dizajnu. Moški čevlji so zasnovani po obliki moške noge, zato so višji in so izdelani iz močnejše plastike. Ženski čevlji pa so posebej oblikovani po ženski anatomiji nog in imajo nižjo manšeto, ožjo peto, nudijo več toplote in imajo udobnejši notranji čevelj. Na voljo so v vseh širinah – ozki, srednji in široki smučarski čevlji.

Večina proizvajalcev (Salomon, Atomic, Fischer, Tecnica …) izdeluje čevlje z možnostjo preoblikovanja po meri. Zunanja školjka se lahko s segrevanjem v konvekcijski pečici oblikuje po nogi smučarke. Z istim termičnim postopkom se lahko preoblikuje tudi notranji čevelj.

zenski-smucarski-cevlji-clanek4

Ker med smučanjem preživimo večji del dneva na prostem v hladnih razmerah, nam lahko dan na smučeh zagreni mraz in posledično hladne noge. V izogib tem nevšečnostim se lahko odločite za termo notranje čevlje, ki so dodelani z boljšimi toplotnimi materiali, ali ogrevan notranji vložek v smučarskih čevljih, ki poskrbi za toploto in udobje. Izbirate lahko med široko ponudbo vložkov, saj ustrezajo večini školjk smučarskih čevljev. Obstajajo neoblikovani, anatomski in v celoti oblikovani po stopalu. Vložek po meri zagotavlja enakomerno razporeditev težišča po celotnem stopalu.

Vzdrževanje smučarskih čevljev in ohranjanje toplote

Občutljivost na mraz lahko marsikoga odvrne od smučanja ali pa skrajša čas, preživet na smučeh, še bolj pa so k temu podvržene smučarke. Vsi smučarji lahko pred odhodom na smuči z nekaj preprostimi triki sami prispevamo k temu, da ohranimo svoje noge tople. Za več topline v smučarskih čevljih je ključnega pomena, da imamo tople noge in suhe nogavice, ko jih obuvamo, priporočljivo je tudi, da obujemo tople smučarske čevlje. Prav tako je pomembno, da notranje čevlje po vsakem smučanju dobro posušimo na suhem zraku, kar lahko dosežemo le z odstranitvijo iz zunanje školjke, saj plastika školjke ni paro propustna.