Pravilen Nakup Smučarskih Čevljev @Koala ski Boot LAB
Novice Poskrbi za pravilen nakup smučarskih čevljev še pred sezono


Poskrbi za pravilen nakup smučarskih čevljev še pred sezono


Priprave na smučarsko sezono so lahko naporne, vendar so truda vredne, da lahko uživamo zabavno in varno smučarsko sezono. Tako kot se na sezono telesno dobro pripravimo, vam priporočamo temeljito pripravo tudi pri opremi, pri čemer so najpomembnejši smučarski čevlji. Preverite, če potrebujete nove smučarske čevlje še pred začetkom sezone, sploh pa ne čakajte do odhoda na sneg. Ker smo mnenja, da je nakup smučarskih čevljev najpomembnejši od celotne smučarske opreme jim moramo posvetiti največ pozornosti z najustreznejšo izbiro. Neprimerni smučarski čevlji nam lahko uničijo smučarski dan ali celo smučarsko sezono, ustrezni pa pripomorejo k pravim užitkom na belih strminah ter k fantastični smučarski sezoni. Pripravili smo vam nekaj strokovnih nasvetov za pravilen nakup, da bo vaš nakup najbolj optimalen.

 

pravilen-nakup-smucarskih-cevljev-4

 

   1. Ne čakajte na glavno sezono.

Najdaljša čakalna doba za nakup smučarskih čevljev je v glavni smučarski sezoni, ki običajno traja od sredine novembra do konca februarja. In da bi se izognili čakalnim vrstam, se lahko za nakup smučarskih čevljev odločite že pred glavno sezono. V naši trgovini imamo od meseca septembra na zalogi že vse modele in velikosti čevljev vseh proizvajalcev. Najpogostejša napaka je odločitev, da kupite smučarske čevlje tik pred načrtovanim daljšim smučanjem, kajti vedno obstaja možnost, da se pokaže kakšna težava, ki vas v smučarskih čevljih moti. Zato priporočamo, da z novimi čevlji na prvo smuko raje odidete na enodnevno smučanje. Če se takrat izkaže, da imate s smučarskimi čevlji še kakšno težavo, vam lahko specializirani »boot fitterji« težavo odpravijo.

 

pravilen-nakup-smucarskih-cevljev-9jpg

 

   2. Vzemite si čas!

Najpogostejša napaka, ki jo lahko naredi kupec pri nakupu smučarskih čevljev, je, da oceni velikost čevljev še preden jih zares obuje. Ko čevlje obujemo, je potrebno zapeti zaponke ter potisniti koleno naprej, da se stopalo porazdeli po celotni dolžni v smučarskih čevljih. Preveliki, preširoki ali preveč ohlapni čevlji lahko ogrozijo nadzor nad smučmi. Ravno zato si je vredno vzeti čas za njihov nakup. Navsezadnje boste v njih preživeli kar nekaj časa, ki je namenjen smučarskim užitkom. Nakup smučarskih čevljev v naši trgovini traja od 1 do 2 uri. Vsak model čevlja, ki ga pomerite, morate imeti obutega vsaj 5 minut, da začutite, ali vaši nogi velikost in oblika sploh ustrezata. Preveliki smučarski čevlji so najpogostejši razlog za bolečine, mravljinčenje in utrujene noge (tabela velikosti smučarskih čevljev)

 

3. Poleg pravilne dolžine pazite tudi na pravilno širino.

Poleg dolžine smučarskih čevljev pa je prav tako pomembna tudi širina. Vse znamke proizvajajo različne širine smučarskih čevljev: ozke, srednje in široke. Zato je zelo pomembno, da izberemo pravi model v pravi širini tistega proizvajalca, ki se bo optimalno prilegal našemu stopalu.

 

 

4. Neustrezna trdota smučarskih čevljev.

Zelo pomembna je trdota smučarskih čevljev, ki omogoča optimalen prenos na smuči. Vsak način smučanja zahteva svojo trdoto smučarskega čevlja, ki se pogovorno izraža s »flexom« (merska enota za trdoto). To pomeni, kolikšne trdote je zunanja plastika smučarskega čevlja in koliko bomo lahko upognili čevelj naprej. Pri odločitvi o trdoti smučarskih čevljev sta še bolj kot znanje pomembni višina in teža smučarja. V preteklosti so smučarji ne glede na širino stopal pogosto nosili premehke, prevelike čevlje ali trde, ozke tekmovalne čevlje ne glede na smučarske sposobnosti. Ženski smučarski čevlji so praviloma mehkejši kot moški, saj so ženske lažje, nižje in imajo manjšo moč. Pri ženskah, ki so smučarke začetnice, se čevlji gibljejo okoli indeksa 70 do 80, za dobre rekreativne smučarke se trdota giblje od 80 do 100. Za bivše tekmovalke in vrhunske smučarke pa so najprimernejši čevlji od 90 do 110. Pri moških se primerni čevlji začnejo pri 100 flexa. Srednje dobri smučarji naj bi imeli flex od 105 do 115. Vrhunski smučarji, težji smučarji in bivši tekmovalci pa imajo flex 120 do 130.

 

pravilen-nakup-smucarskih-cevljev-5

 

5. Ne pozabite na smučarske nogavice!

Eno izmed pogostih vprašanj, ki nam ga zastavijo stranke, je, kakšne smučarske nogavice potrebujejo. Smučarska nogavica je prvi sloj in je najpomembnejša pri ohranjanju udobja, topline in fittinga. Ko izbirate smučarsko nogavico, morate upoštevati material, dolžino nogavic, debelino in oblazinjenje. Običajno ljudje mislijo, da so debelejše nogavice toplejše, vendar to ni tako. Če so vaše nogavice v čevljih predebele, obstaja verjetnost za slabo cirkulacijo, posledično lahko to privede do zmrznjenih prstov. Toplota nogavice ni odvisna od debeline nogavic, temveč od materialov in ohlapnosti prostora, ki ga imate pri prstih.

 

  6. Ne obremenjujte se z barvo smučarskih čevljev!

Danes proizvajalci smučarskih čevljev izdelujejo že toliko različnih oblik in barv, da je bistveno lažje najti čevlje glede na barvo. Vendar če smučarski čevlji ne ustrezajo vašim nogam, potrebam in zmožnostim, ti niso primerni za vas. Dejstvo je, da se vam morajo v prvi vrsti prilegati na noge, barva pa je zgolj estetskega pomena. Barva smučarskih čevljev je oznaka za trdoto, kar pomeni, da ima vsaka trdota čevlja svojo barvo.

 

  7. Prijatelj mi je svetoval enake smučarske čevlje …

Samo zato ker smučarski čevlji ustrezajo vašemu prijatelju, še ne pomeni, da bodo ustrezali vam. Veliko zadovoljnih uporabnikov smučarskih čevljev svetuje svojim prijateljem enake smučarske čevlje, vendar to je ena izmed večjih napak pri nakupu smučarskih čevljev. Vsaka blagovna znamka ima različne modele, prilagoditve in značilnosti. Ker se stopala močno razlikujejo med seboj, potrebuje vsak smučar čevlje, primerne svojim nogam.

 

pravilen-nakup-smucarskih-cevljev-7