Novice Ne veste kako bi se oblekli za smučanje? Slabo pretehtana izbira oblačil lahko pokvari smuko.


Ne veste kako bi se oblekli za smučanje? Slabo pretehtana izbira oblačil lahko pokvari smuko.


Za prijetno smuko potrebujete prava oblačila, ki se prilagajajo spremenljivim vremenskim razmeram. Njihova glavna naloga je, da vas zaščitijo pred zunanjimi vremenskimi vplivi, vas ohranjajo suhe in tople. Najboljši način oblačenja je zagotovo oblačenje v več slojih oziroma tako imenovani večplastni »čebulni« sistem. Ta vam omogoča, da dodajate ali izpuščate sloje, odvisno od tega, kakšno je vreme in koliko ste aktivni. To pomeni, da ima vsaka plast oblačila svojo funkcijo (prevajanje znoja, toplotna izolacija, učinkovita zaščita pred snegom, dežjem, vetrom, mrazom). Več plasti oblek omogoča, da si lahko ob toplem vremenu slečete plast za plastjo in se tako izognete toplotnemu pregrevanju, v hladnem vremenu pa si oblečete plast za plastjo in se tako izognete ohlajanju. Smučarska oblačila sestavljajo trije pomembni sloji in pomembno je, da imate na sebi oblečene vsaj tri – spodnjega, izolacijskega in zaščitnega.

STRUKTURA OBLAČENJA PO SLOJIH

  1. Osnovni sloj– SPODNJI SLOJ (tehnično spodnje perilo)
  2. Srednji sloj – IZOLACIJSKI SLOJ (flis, izolatorji, midlayeri, puliji)
  3. Tretji sloj – ZAŠČITNI SLOJ (smučarske jakne, vetrovke, smučarske hlače)

smucarska-oblacila-kako-se-oblecemo

Prav tako je pomembno, da imate oblačila prave velikosti, da se v njih počutite udobno, vam niso prevelika ali vas »zategujejo«. Napačno izbrana oblačila lahko privedejo do mokrega, hladnega in drhtečega telesa, kar povzroči nezadovoljstvo, bolezen ali vam celo pokvarijo smučarski dan. Seveda pa vam morajo biti poleg dovršenih tehničnih materialov oblačila tudi všeč, saj se boste v njih še dodatno bolje počutili. Kateri materiali vam bodo ustrezali, pa je odvisno predvsem od vaše kože. Nekateri ne prenašajo volne, drugi umetnih materialov. Pripravili smo vam nekaj nasvetov za izbiro pravih oblačil za smučanje.

Tkanine in plasti oblačil se med seboj razlikujejo. Nekatere delujejo bolje, spet druge slabše, veliko je odvisno od kvalitete tkanin. Bistvo je, da ohranjano toploto in suhost kože, zato se izogibajte bombažu! Bombaž absorbira vlago, kar pomeni, da bodo vaša oblačila mokra, posledično pa povzročala neprijeten vonj. Mokra oblačila obenem v mrazu povzročajo veliko neugodja. Torej, ne nosite bombaža, ko smučate! Boljši način oblačenja je zagotovo oblačenje v več slojih. Ta vam omogoča, da lahko dodajate ali izpuščate sloje, odvisno od vremenskih razmer in aktivnosti. Najpomembnejše je, da imate na sebi oblečene vsaj tri sloje – spodnjega, izolirnega in zaščitnega.

Spodnje perilo

Vse se začne pri spodnjem perilu. Spodnje perilo je sloj, ki se ga nosi direktno na kožo in vam pomaga uravnavati telesno temperaturo tako, da odvaja vlago stran od kože v času potenja ter vas ohranja suhe in tople. Nekatera perila so oblikovana tako, da so čisto oprijeta po vašem telesu, nekatera pa so bolj ohlapna. Spodnja perila so izdelana iz različnih debelin in teže. Delijo se v lahke, srednje in težje kategorije na podlagi teže tkanine, vsaka blagovna znamka pa ima drugačne oznake. Perila z nižjo gramaturo tkanin se uporabljajo predvsem za višjo intenzivnost, medtem ko so perila z višjo gramaturo tkanin toplejša in se uporabljajo za nižjo aktivnost. Večina spodnjih peril je v današnjem času sestavljena iz merino volne, sintetičnih tkanin, kot sta polipropilen ali poliamid ali mešanice obeh. Namesto da absorbirajo vlago, te tkanine prenašajo vlago in potenje stran od kože ter jo razpršijo na zunanjo površino, kjer izhlapi. Obe tkanini naredita približno enake stvari: učinkovito prenašata vlago iz kože, posušita se hitreje kot bombaž in zmanjšata tveganje nihanj telesne temperature. Sintetične materiale je enostavno vzdrževati, odporni so na obrabljanje, so raztegljivi in se zelo hitro posušijo. Slaba stran je nekoliko manj učinkovita regulacija temperature, hitreje se lahko pojavi neprijeten vonj. Merino volna je mehek naravni material, ki odlično uravnava temperaturo, slaba stran pa je, da se suši počasneje kot sintetika, potencialno je dovzetnejša za krčenje, če ni pravilno oprana, ter je dražja.

smucarska-oblacila-devold-norway

Polipropilen je narejen iz plastike in je popolnoma vodoodporen. Skozi svoja vlakna odvaja mokroto na površino, kjer lahko izhlapi. Tudi če bo zunanji del oblačila moker, bo stran, ki se dotika vaše kože, popolnoma suha. To je najbolj suho danes poznano naravno ali umetno vlakno, saj vase vpije manj vlagekot katerikoli drug material.

Poliester je najpogosteje najden material v vseh oblačilih. To so umetna vlakna, ki so trša, odporna in skoraj nepremagljiva proti krčenju in raztezanju. Je vzdržljiv, lahek, se ne mečka, diha in ne vpija vlage, kar pomeni, da vlaga iz kože izpuhti in se ne zadrži znotraj materiala. Poliester prav tako odbija UV-žarke in izolira tudi, ko je moker. Posuši se neverjetno hitro, je pa njegov glavni minus neprijeten vonj. Oblačila iz tega sintetičnega materiala po potenju najbolj smrdijo, saj pospešujejo rast bakterij.

Najlon je zelo robusten in elastičen material. Prav tako je enostaven za vzdrževanje in strojno pranje. Kot poliester je tudi najlon tkan v različnih debelinah. Te številke podajajo proizvajalci v gramih. Višje število kot je gramov, močnejši je material. Svilnato gladek material, ki se izredno hitro suši in je odporen proti plesni, je obenem izredno raztegljiv, diha in pot odvaja iz kože na površino oblačila, kjer lahko izhlapi.

Elastan je tisti material, ki oblačilom daje raztegljivost. Zaradi svoje prožnosti nam omogoča svobodo gibanja in udobnost. Dobro odvaja mokroto in se hitro suši.

X-static jematerial, ki je stkan s kovino srebro, ki je naravni antimikrob in preprečuje nastanek bakterij. Glavna lastnost tega materiala je, da po naporni vadbi ne smrdi.

Merino je naravna volna in je običajno iz avstralske, novozelandske in južnoameriške ovce. Merino je v primerjavi s tradicionalno volno bolj gladko in fino vlakno, ima boljšo teksturo in boljši občutek na koži v primerjavi s tradicionalno grobo volno. Prednost merino volne je, da uravnava temperaturo na naraven način, in sicer tako, da absorbira in sprosti vlago. Ima tudi protibakterijske lastnosti, ki zmanjšujejo neprijetne vonjave, in dobro diha. Naravna absorpcija vlage omogoča, da koža prosto diha. Veliko blagovnih znamk teži h kombinaciji naravne merino volne in drugih tekstilnih vlaken, da bi dosegli čim bolj idealno funkcionalnost.

Bombaž so naravna vlakna. Izogibajte se bombažu, saj je hladen in slabo odvaja pot, zato ni ravno  najprimernejši za športne aktivnosti. Po telesni vadbi bombažna oblačila zaudarjajo manj kot oblačila iz poliestra, a to ne pomeni, da so absolutno boljša. Bombažna vlakna namreč zelo vpijajo vlago, kar pri intenzivni in naporni vadbi ni dobro.

smucarska-oblacila-devold

Srednji sloj

Naslednja plast oblačil naj bi bila predvsem topla, saj je tudi njena naloga, da zadrži telesno toploto. Deluje tako, da se zrak ujame v tkanino, ta pa ga ne prepusti. Za srednji sloj imate na voljo več različnih opcij. Najbolj priljubljeni so smučarski puliji, midlayerji, flisi … Razlike med temi oblačili so prav tako v različnih materialih in njihovi debelini. Kakšne debeline boste imeli ta sloj, je predvsem odvisno od vaše ravni aktivnosti in temperature. Če je vreme lepo in toplo, lahko smučamo samo s spodnjim perilom in smučarsko jakno. Vendar boste pri nizkih temperaturah, sneženju, dežju ali vetru hvaležni za vsak dodatni sloj.Eden izmed idealnih izolacij je PrimaLoft®, ki ponuja neverjetno toploto brez teže.Ti sloji ne ležijo neposredno na koži in tako tvorijo plast med funkcionalnim spodnjim perilom za uravnavanje telesne temperature in smučarsko jakno ali hlačami za zaščito pred zunanjimi vremenskimi vplivi. Pozorni bodite, če želite imete kapuco ali ne. Če ima vaša jakna kapuco, znata biti dve kapuci prav moteči.

Flisi se proizvajajo sintetično iz ogrevane nafte in predelujejo v prejo. So zelo priljubljeni in delujejo z odlično toplotno izolacijo, nadzorom temperature in brez smradu. Pri temperaturah pod 0 0C je srednja plast flisa odlična izbira. Toda običajno ne morejo nadomestiti prave zimske jakne, temveč so le dodatek temu kot srednji sloj.

Primaloft je bilo prvotno razvito za vojsko in nudi izredno lahkotno in nizko profilno strukturo. Milijoni delcev zraka so ujeti v mikrovlaknih. Ti mikroskopski delci zraka odbijejo vodo, medtem ko zajemajo toploto. Ohranja vas tople in suhe tudi v najtežjih pogojih.

TRETJI SLOJ – ZAŠČITNI SLOJ

Zaščitni sloj je zunanji sloj, ki vas ščititi pred zunanjimi dejavniki in uravnava prevodnost vlage s pomočjo dihajočih vlaken ali sistemom prezračevanja. Te plasti vas segrejejo in ohranjajo suhe. Seveda je izbira vrhnjih oblačil odvisna predvsem od pogojev – spomladi ni potrebno, da imate tako debelo izolacijo, kot bi jo imeli v najhladnejši zimi. Hlače in jakna morajo torej biti narejeni iz materialov, ki odbijajo sneg in dež, zaustavijo veter, a hkrati omogočajo, da koža še vedno lahko diha. Debelejše ni nujno toplejše. Časi, ko so bile debele puhovke edino merilo, da vam bo toplo, so najbrž minili. Tehnološko dovršeni materiali so lahki, a kljub temu topli in trpežni, zato jim lahko zaupate.

Če se borite z znojenjem, se priporoča jakna z visoko zračnostjo in integriranim prezračevalnim sistemom. Če smučate v ekstremnih razmerah, priporočamo visok vodni stolpec, saj je pomemben za preprečevanje vstopa vode in vlage. Če pa se odpravljate smučat tudi v toplejših mesecih in je vreme bolj suho in toplo, lahko oblečete jakno in hlače, ki niso dodatno izolirane, vendar kljub temu nudijo nekoliko večjo zaščito pred zunanjimi dejavniki. To so tako imenovani  »softshelli« in »windstopperji«.

Gore-Tex je vodotesen in diha, njegova membrana pa je odlična za smučarska oblačila. Mikroporozna struktura daje tej membrani značilnost visoke zračnosti, vodoodpornost in zaščito pred vetrom. Membrano na tkaninah za jakne in hlače je treba povezati z notranjim slojem in zunanjim materialom. Ta povezava se imenuje Gore-Tex laminat. Prevleka DWR se uporablja za zunanjo plast, tako da se lahko voda preprosto odbija.

Gore-Tex ponuja različne izdelke za različne namene. Vrhunski izdelek proizvajalca je Gore-Tex pro z največjo zaščito in vzdržljivostjo v ekstremnih pogojih. Najboljše za pohodništvo in turno smučanje v gorah je Gore-Tex aktiven zaradi svoje visoke stopnje zračnosti. Gore-Tex vedno zagotavlja izdelke z dvema ali tremi plastmi – 2L in 3L.

smucarska-oblacila-picture-organic-clothing

 

NEPREMOČLJIVOST: VODNI STOLPEC PROTI VLAGI IN VODI

Vodoodpornost vaših smučarskih jaken in hlač je označena z vodnim stolpcem in se ga meri v  milimetrih. Pove nam, kako nepremočljiv je material.

Številke vodnega stolpca so od 0 mm do več kot 20.000 mm.

0 mm do 5.000 mm: ni zagotovljena nobena ali pa le minimalna zaščita pred vlago.
6.000 mm do 10.000 mm: ščiti vas pred rosenjem in zmernim sneženjem.
11.000 mm do 15.000 mm: ob zmernem deževju in sneženju vas ohranja suhe.
16.000 mm do 20.000 mm: ščiti vas pred močnim dežjem ter mokrim snegom.

Več kot 20.000 mm: med zelo močnim dežjem (nalivi) in najmočnejšimi snežnimi padavinami vas ščiti in ohranja suhe.

Vodni stolpec med 10.000 in 20.000 mm je neka osnova za nepremočljivo oblačilo. Primeren je za vse, ki želijo, da oblačilo zdrži nekaj ur padavin. Oblačila s takim vodnim stolpcem pa imajo tudi sorazmerno dobro parapropustnost.

20.000 mm in več vodnega stolpca pa so oblačila, namenjena tistim, ki morajo ostati zunaj, na terenu ne glede na vremenske razmere. To so predvsem smučarji tekmovalci, trenerji, delavci na progi, ekstremni smučarji …

Prav tako pa je pomembna tudiPARAPROPUSTNOST – DIHANJE, ki nam pove, koliko pare bo prešlo skozi material. Meri se parov gramih,ki v 24 urah preide skozi kvadratni meter tkanine.Če v tem času skozenj preide 20.000 g pare, potem bo na oblačilu naveden podatek 20.000 g (/m2/24 h).

KAJ PA VELIKOST?

Zelo pomembno je, da imate oblačila primerne velikosti. V prevelikih oblačilih se ne boste počutili udobno in vas bodo ovirala, v premajhnih oblačilih pa se boste počutili utesnjeno. Napačno izbrana oblačila lahko privedejo do mokrega, hladnega in drhtečega telesa, kar povzroči nezadovoljstvo, bolezen ali celo pokvarjen smučarski dan. Seveda pa vam morajo biti poleg dovršenih tehničnih materialov oblačila tudi všeč, da se boste v njih še dodatno bolje počutili. Kakšni materiali vam bodo ustrezali, pa je odvisno predvsem od vaše kože. Nekateri ne prenašajo volne, drugi umetnih materialov. V kolikor niste prepričani o velikosti, priporočamo, da oblačila raje pomerite v trgovini ali pa se pozanimate pri proizvajalcu o točnih dimenzijah. Poznamo več različnih krojev oblačenja: SLIM FIT(bolj »telirana« oblačila), REGULAR FIT(ne oprijeti in ne preširoki kroji) in LOOSE FIT(širši kroji). Danes je na trgu ogromno različnih stilov oblačenja, prav tako proizvajalci smučarskih oblačil proizvajajo različne kroje in verjamemo, da boste tudi vi našli primerna oblačila, v katerih se boste počutili udobno in samozavestno.

smucarska-oblacila-koala-ski-boot-lab

SKRB ZA SMUČARSKA IN ŠPORTNA OBLAČILA

Detergenti in mehčalci, ki jih uporabljamo za vsakodnevno pranje, niso izdelani za tehnične materiale, zato smučarska oblačila in vsa druga športna oblačila in nasplošnoi smučarska oprema potrebuje poseben visokokoncentriran detergent, ki se ga uporablja v manjših količinah kot navadni detergent. Največji »sovražnik« za športna oblačila pa je mehčalec, ta namreč uničuje vse, kar je raztegljivo, zato priporočamo, da ga ne uporabljate. Pred začetkom pranja vedno upoštevajte specifikacije proizvajalca.