Novice Nasveti za pravilno izbiro zaščitne opreme!


Nasveti za pravilno izbiro zaščitne opreme!


Za brezskrben dan na smučišču uporabljajte smučarska očala in čelado.

Tehnološki napredki smučarske opreme so privedli do hitrejšega smučanja in širine zavojev, zato je zaščita telesa izrednega pomena. Na področju zaščite so proizvajalci naredili velike premike in s svojimi inovacijami presegajo standarde, ki so predpisani. Poleg standardov je bil velik korak narejen tudi na dizajnu, tako da ste lahko s popolno kombinacijo smučarske čelade in očal ne samo varnejši, ampak tudi modno urejeni.

Smučarske čelade so bile na začetku težke in neudobne, z razvojem in vse širšo uporabo pa so postale nepogrešljiv del pametnega smučarja in otrok do 12. leta, kjer je uporaba obvezna. Razvoj pri čeladah gre v smeri zniževanja teže in optimalnega prileganja različnim oblikam glave. Pred preizkušanjem je potrebno izmeriti obseg glave v centimetrih, da se izbere pravilna velikost. Proizvajalci označujejo čelade z oznakami od XXS–XXL, vsaka velikost pa ustreza določenim centimetrom. V večini primerov rekreativnih čelad pokriva ena velikost obseg v razponu 3 do 4 cm. Po meritvi in določitvi velikosti je priporočljivo, da preizkusite več različnih proizvajalcev zaradi modelov, ki se med seboj razlikujejo.

Kako pravilno izberemo smučarsko čelado?

Pravilno smučarsko čelado ob pomerjanju enakomerno čutite po celotni površini glave, točkovno pa le-ta ne sme moteče pritiskati na katerikoli del. Ob pomerjanju vam priporočamo, da se najprej posvetite občutku čelade na glavi in je ne pomerjate pred ogledalom. Za rekreativne smučarje je priporočljiva uporaba čelade z mehkimi ušesnimi nastavki in zračniki po celotni čeladi. Smučarske čelade s trdim ušesnim delom prepuščajo manj zvoka, so težje in brez zračnikov, zato so primernejše za tekmovalce. Poleg različnih modelov obstajajo tudi različne konstrukcije čelad, vendar je za uporabnika najpomembnejše, da ustreza predpisanim standardom.

CE oznaka –Evropski standard, ki ga morajo izpolnjevati vse čelade, da se lahko prodajajo na evropskem trgu.

Smučarska očala

Pri nakupu čelade je potrebno zagotoviti ujemanje s smučarskimi očali. V kolikor želite kupiti komplet čelade in očal, najprej izberite ustrezno čelado in šele kasneje očala, ki ustrezajo odprtini. V kolikor očal ne želite zamenjati, jih vzemite s seboj in preverite, kako se prilegajo izbrani čeladi. Potrebno je vedeti, da je težje poiskati ustrezno čelado kot očala, zato se bolj posvetite izbiri prave smučarske čelade.

Popolno ujemanje med čelado in očali pomeni, da med njima ni prostora v predelu čela, da čelada ne potiska očal prekomerno na nos in da očala niso preširoka in se lepo usedejo znotraj odprtine, ki jim je namenjena. Z zagotovitvijo teh parametrov bo oprema bolje izpolnjevala namen, za katerega ste jo kupili.

Poglavitne naloge smučarskih očal so čist pogled, zaščita pred UV žarki (UVA in UVB) in različnimi vremenskimi pojavi. V zadnjih letih so proizvajalci smučarskih očal naredili velik korak pri razvoju tehnologij, ki še izboljšajo njihovo uporabnost. Poleg modernih oblik so največji napredki narejeni na področju stekel, kjer dvojno steklo rumene barve ni več najbolje, kar obstaja za slabše vremenske razmere.

Na tržišču je zelo široka izbira smučarskih očal po obliki okvirjev, velikosti in obarvanosti stekel, ki pokrivajo cel spekter, s katerim zapolnite vse potrebe za uspešen smučarski dan. Pri smučarskih očalih je pomembno, da se lepo prilegajo obrazu, saj vam zagotavljajo udobje med smučanjem in preprečujejo rošenje. Pri izbiri očal bodite pozorni na velikost in obliko okvirjev, ki naj se lepo prilegajo obrazu in smučarski čeladi. V primeru, da smučate s čelado, priporočamo, da se najprej odločite za nakup čelade in nato izberete očala, ki se bodo najlepše prilegala in izpolnjevala vse vaše potrebe. V kolikor čelado že imate, jo le vzemite s seboj.

 

Kakšna smučarska očala izbrati

Pred nakupom določite, kakšna stekla bodo najuporabnejša za vas. Razmislite, v kakšnem vremenu največ smučate in temu prilagodite izbiro stekel, da si zagotovite najboljšo vidljivost v pogojih, v katerih se podate na sneg. Dobra smučarska očalapredstavljajo tanko mejo med popolnim dnem na snegu in predčasno zaključenim, ker ne vidite snežne podlage oziroma okolice okoli sebe. V večini primerov so stekla zgrajena iz dveh stekel, ki sta spojeni skupaj, med njima pa je vstavljeno tesnilo. Ena izmed večjih inovacij so dvojna stekla, ki so zlepljena skupaj tako, da tvorijo enojno steklo. Na tak način narejena enojna stekla imajo enake lastnosti kot dvojna, kjer pa se svetloba manj lomi in zagotavlja boljšo vidljivost. Tukaj velja poudariti, da obstajajo tudi klasična enojna stekla, ki se vgrajujejo v osnovna, cenovno dostopnejša očala. Stekla na smučarskih očalih so iz polikarbonata ali Trivex plastike, ki jih naredi odporne proti udarcem in lomljivosti v primerjavi s steklom ali običajno plastiko. Po obliki ločimo dve osnovni obliki stekel, in sicer cilindrična in sferična. Sferična leča je bolj podobna obliki človeškega očesa, ker ima manj optičnega popačenja in smučarju zagotavljajo širše vidno polje med smučanjem. Cilindrična stekla so vertikalno ravna in stransko ukrivljena po celotni površini ter se vgrajujejo v cenovno dostopnejša očala. Poleg oblike se stekla ločijo tudi po odtenkih. Odtenek stekla je barva, ki jo vidite, ko pogledate skozi očala. Različni odtenki so primerni za različne vremenske pogoje. Običajno so svetlejši odtenki primerni za slabšo vidljivost in imajo višji faktor prepuščanja svetlobe (VLT – visible light transmission), temnejši odtenki pa so za smučanje v sončnem vremenu in imajo nižji VLT. Stekla z nizkim odstotkom VLT prepuščajo malo svetlobe in so temnejša, zato primerna za sončno vreme. Obratno pa svetlejša stekla, z višjo stopnjo VLT, prepuščajo več svetlobe in so primerna za slabše vreme. S pomočjo odstotka VLT so stekla razdeljena v štiri kategorije S0, S1, S2 in S3. Poleg klasičnih kategorij so se v zadnjih letih dobro uveljavila fotokromatska stekla, kjer stekla glede na zunanjo svetlobo samostojno potemnijo ali posvetlijo in imajo prilagodljiv VLT.

S strokovnim svetovanjem in širokim izborom smučarskih očal in čelad bomo našli ustrezno kombinacijo za varnejše in udobnejše smučanje.

Poleg zaščite glave in oči ne pozabite na zaščito hrbta

Če se ozrete po smučišču, težko opazite smučarja brez čelade in očal. Dejstvo je, da kar 90 odstotkov vseh smučarjev že uporablja smučarsko čelado in očala. Po drugi strani pa le 10 odstotkov smučarjev nosi zaščito hrbta. Z želvo lahko najbolje ohranite hrbtenico, vretenca in prsni koš v enem kosu. Te poškodbe se najpogosteje zgodijo na smučiščih, predvsem v primerih trdih trkov. Če pa je ne nosite, so lahko posledice hude poškodbe hrbtenice in poškodbe, ki jih je težko ozdraviti ter imajo lahko trajne posledice.

Na trgu je ogromno različnih zaščit hrbta, ki se razlikujejo po sestavi, materialu, obliki … Najpopularnejše so želve, ki so izdelane iz mehke lupine. Zanje je značilno, da so lahke, se popolnoma prilegajo telesu in zagotavljajo absorbcijo udarcev.  Deluje tako, da v primeru padca popolnoma otrdi, razprši udarec po večji površini in tako zavaruje vašo hrbtenico. Poleg varnosti so te želve udobnejše, zračne, elastične in prilagodljivejše. Želve so z naramnicami ali pa z brezrokavnikom skupaj s pasom. Druge želve pa so iz trde lupine in so manj priljubljene.