Novice Zimske počitnice so tu: Preverite praktične nasvete in seznam kaj vzeti na smučanje.


Zimske počitnice so tu: Preverite praktične nasvete in seznam kaj vzeti na smučanje.


Ob besedi “počitnice” večina pomisli na poletje in dvomesečne šolske počitnice, vendar prav gotovo so lahko zabavne tudi zimske počitnice. Večina si je verjetno že splanirala, kam se bo odpravila na počitnice.  Če se odpravljate na enodnevne smučarske izlete po slovenskih smučiščih je vsekakor pozitivno to, da ni prezahtevne logistike ali na bližnja avstrijska smučišča na Koroškem ter na bližnja italijanska smučišča. 

Pakiranje za smučarske počitnice je lahko zastrašujoče, vendar smo tu, da vam pomagamo. Niste prepričani, kaj kupiti ali si izposoditi za svoje smučarske počitnice? Zlato pravilo priprave smučarskih počitnic je pametno pakiranje. Zagotovo ne želite nekaj pozabiti ali se odločiti, da boste doma pustili pomemben kos opreme. Pakiranje za smučarski izlet je nekoliko drugačen kot pakiranje za običajne zimske počitnice, saj boste verjetno precej aktivni, zato morate skrbno razmisliti o izbiri in zadostni količini oblačil.

Tu je priročen seznam celotne smučarske opreme, ki jo morate spakirati za smučarske počitnice. 

smucanje-otroci
pakiranje

Smučarska oprema

1.Smučarski čevlji

Smučarski čevlji so zelo pomemben, če ne celo najpomembnejši del smučarske opreme, saj posredujejo naše gibanje smučem in s tem omogočijo vodenje smuči. Ker so stopala edinstvena in se razlikujejo od vsakega posameznika posebej je verjetno najbolje, da si smučarske čevlje kupite in si jih ne izposodite. V primeru, da ugotovite na smučišču, da vam ne ustrezajo si lahko prav hitro uničite počitnice.

smucarski-celji-clanek

2.Smuči

Ne pozabite na smuči! Večina ljudi smuči vozi na strehi avtomobila, vendar pa to ni najbolj priporočljivo, saj so ceste pozimi soljene in uničujejo robnike smuči. Torba za smuči je odličen pripomoček za shranjevanje smuči. V njej vam bodo smuči zagotovo ostale nepoškodovane, tudi, če jih vozite v avtomobilu. Poleg vreče za smuči pa lahko uporabite tudi trakove za spenjanje smuči.

smuci-clanek

3.Smučarske palice. Izberite pravo dolžino smučarskih palic. Za otroke, ki še rastejo lahko izbirate med nastavljivimi palicami.

4.Smučarska čelada. Pri izbiri čedade bodite previdni, da izberete čelado, ki se vam bo dobro prilegala in vam bo v njej udobno ter prijetno. Kajti, če vam je ob preizkušanju čelade malo neprijetno ali vas kje malo tišči je veliko možnosti, da lahko na smučanju pa nekem času pride tudi do glavobola.

5.Smučarska očala Izberite kvalitetna stekla, saj s tem zaščitite oči.

smucarska-celada-clanek

Za shranjevanje smučarske čelade lahko uporabite za ta namen izdelane torbe ali pa kar smučarski nahrbtnik.

6.Zaščita za hrbet. Sicer ni obvezna je pa priporočljiva, saj varuje pred udarci hrbta. Nekatere imajo celo zaščiten reberni del.

7.Smučarske rokavice naj bodo udobne in tople. Ženske običajno bolj zebe v roke kot moške, zato imajo tudi toplejše rokavice, če želite resnično tople pa si kupite rokavice na “en prst”.

8. Smučarski nahrbtnik. Vanj boste lahko shranili vso smučarsko opremo, nekateri nahrbtniki pa so tako veliki, da lahko shranite tudi smučarske čevlje.

9. Torba za smuči. Na voljo so za en par, dva ali tri pare smuči.

10.Torba za čevlje. Izbirate lahko med torbami, ki so samo za smučarske čevlje ali v njo shranite še čelado. 

Smučarska oblačila

11. Smučarska jakna. Ker se v gorah vreme lahko hitro spreminja je dobro, da se na smučanje  odpravite pripravljeni. Imejte smučarsko jakno, ki vam ne bo premočila in vas bo varovala pred zunanjimi vremenskimi vplivi. Bistvo je,da se boste v njej prijetno počutili.

12.Smučarske hlače je priporočljivo, da so v kompletu z jakno, da je material enak. Prav tako naj bodo iz kvalitetnega materiala, da vas ne bo zeblo, ko se boste vozili na sedežnici. 

13.Spodnje perilo. Če boste imeli slabo kvalitetno perilovsa lahko zaradi mokrega perila zebe, kar pa je tudi najpogostejši razlog, da nas prične hladit.

14.Topel flis oz. midlayer, ki je namenjen predvsem, da vas ohranja tople.

15.Smučarske nogavice so prvi sloj in so najpomembnejše pri ohranjanju udobja, topline in dobrega občutka v smučarskih čevljih. S pomočjo materiala v nogavicah izbiramo toplino, suhost in fitting. 

16.Kapa ali trak

17.Podkapa za pod smučarsko čelado ali maska za obraz.

smucarsko-spodnje-perilo2

Dodatki

18. Sončna krema.

Vsekakor ne smete pozabiti kremo zvisoko zaščito pred UVB, UVA in IR sevanjem. z ZF 50+ zaščitnim faktorjem. Uporabljate jo lahko za telo in obraz.

19. Mazilo za ustnice. Ščiti pred izsušitvijo in UV žarki.

20.Sončna očala. Ne pozabite si zavarovati oči s sončnimi očali, če ste na kosilu pred smučarsko kočo.

clanek-perilo

Ne pozabite si urediti zdravstevno zavarovanje in kupiti smučarskih vozovnic.