Novice Merjenje in pravilna izbira velikosti smučarskih čevljev


Merjenje in pravilna izbira velikosti smučarskih čevljev


Smučarski čevlji so najpomembnejši del smučarske opreme, saj povezujejo smučarja s smučmi. Za nakup smučarskih čevljev je vredno porabiti dodaten čas in energijo, da dobite pravi čevelj s pravim »fittingom«. Z napačnimi smučarskimi čevlji ne boste izkoristili smuči in bo vodenje le teh oteženo.

VEČ NASVETOV O PRAVI IZBIRI DOLŽINE SMUČARSKIH ČEVLJEV:

Pravilna dolžina smučarskih čevljev je zelo pomembna, saj ob napačni izbiri velikosti lahko privede do večjih težav. V prevelikem čevlju noga začuti praznino in posledično začne z napenjanjem prstov v želji zapolnitve prostora v smučarskem čevlju. Ta napetost pripelje do bolečin, krčev, žuljev in mrtvičenja. Zaradi premikanja stopala prihaja tudi do trenja pokostnice ob jezik smučarskega čevlja. Ob premajhnih čevljih pa ne bi izgubljali besed, saj iz naših izkušenj razen otrok, ki jim raste noga nima nihče premajhnih čevljev.

Da bi se izognili tem potencialnim težavam, je pomembno, da storite vse, kar je potrebno, da dobite prave smučarske čevlje za vašo nogo že od začetka. Naš cilj je, da vam zagotovimo informacije, potrebne za pravilno odločanje o velikosti in ostalih parametrih.

VELIKOST SMUČARSKIH ČEVLJEV:

Velikost smučarskih čevljev se merijo po lestvici Mondo Point (t.i. mondo številka), ki temelji na dolžini noge v centimetrih. Če dolžina noge meri 25.5 cm je vaša Mondo številka 25.5. Velikost zunanje školjke je najboljši način za določitev pravilne velikosti. To zahteva odstranitev notranjega čevlja iz smučarskih čevljev. Golo nogo vstavite v školjko in jo potisnete naprej, tako da se vaši najdaljši prsti dotikajo konca školjke. Nato preverite razdaljo med peto in zadnjo stranico školjke – koliko imate prostora lahko preverite s koščkom lesa z znano debelino. Če imate prostora od 15-20mm, je velikost smučarskega čevlja pravilna.

PRAVILNA IZBIRA VELIKOSTI:

Ko prvič obujete smučarske čevlje, se vam zdi, da so čevlji premajhni, prsti se počutijo malo klavstrofobično. To je v redu. Največja napaka, ki jo lahko naredi kupec pri nakupu novih smučarskih čevljev, je, da oceni velikost čevlja preden ga zapne in potisne peto nazaj, tako da upogne koleno naprej. To preprosto dejanje pa prinese prstom dodatni prostor. Če se odločite, da boste probali pravo velikost, potem ga pustite 10 do 15 minut na nogi, pri tem pa upogibajte koleno in ustvarjajte smučarske premike, preden se odločite da to ni za vas. Morda boste presenečeni.

ŠIRINA SMUČARSKIH ČEVLJEV:

Poleg dolžine smučarskih čevljev je vsaj tako pomembna tudi širina. Vsako stopalo je edinstveno in tako kot po dolžini, se razlikujejo tudi po širini in višini narta. Zato je poleg dolžine treba določiti tudi širino in le tej prilagoditi izbor modela smučarskega čevlja. Vse znamke proizvajajo različne širine smučarskih čevljev v vseh razredih. Zato je pomembno, da izberemo pravi model od določenega proizvajalca, ki bo optimalno prilegal našemu stopalu.

DODATNA PRILAGODITEV STOPALU:

Ne glede na veliko izbiro smučarskih čevljev, več kot polovica kupcev smučarskih čevljev potrebuje prilagoditev po meri, saj nista nogi po dolžini in širini nikoli sorazmerni (ozka peta, širok sprednji del stopala). Zunanja školjka čevljev je iz trde plastike, zato lahko razmerje med obliko nog in obliko čevljev povzroča težave. Čevlje pa lahko do neke mere po dolžini in širini termično raztegujemo ter jih brusimo.

KOALA BOOT FITING:

Individualno prileganje smučarskih čevljev že dolgo ni več namenjeno samo tekmovalcem in najboljšim smučarjem ampak vsem smučarjem.

Koala boot lab je največji specialist za prileganje smučarskih čevljev v regiji. Naša prednost in posebnost je natančna izmera nog in stopal s šestimi kamerami, ki precizno posnamejo obliko noge in tako zabeležijo vse njene pomembne mere ter pomagajo pri izbiri in prilagajanju čevljev. Vsi podatki se shranjujejo v bazo, iz katere lahko tudi kasneje razberemo kakršnekoli spremembe na nogi (rast, občutljivost, širino in možne spremembe stopala).

 

Smo specialisti za smučarske čevlje, smuči, otroške smučarske čelade in ostalo smučarsko opremo. Obenem imamo eno izmed največjih izbir čevljev vseh znamk več različnih modelov in strokovnjake, ki vam svetujejo ter pomagajo pri odločanju za prave smučarske čevlje.