Novice Kakšna so vaša pričakovanja glede smučarskega čevlja?


Kakšna so vaša pričakovanja glede smučarskega čevlja?


Smučarski čevlji še zdaleč niso čevlji, ki bi jih lahko primerjali z običajnimi čevlji. So najpomembnejši kos smučarske opreme, saj z njimi vodimo smuči. Ob napačni izbiri smučarskih čevljev in po potrebi brez dodatnega prilagajanja le-teh pa lahko privede do večjih problemov in vodenje smuči bo oteženo. Zaradi svoje zgradbe in naloge dela, ki jo morajo opravljati smučarski čevlji, ne bodo nikoli tako udobni kot so običajni čevlji. Predvsem pa se morate vprašati, kaj sploh želite od smučanja. Želite »performance« ali udobje? Kateri čevlji so primerni za vas, je odvisno tudi od vaših sposobnosti, želja, višine in teže ter števila smučarskih dni, ki jih imate namen odsmučati.

koala-boot-fitting-prilagajanje

Nakup in izbira smučarskih čevljev je bistveno daljši proces kot nakup običajnih čevljev. Tudi če čevlje kupite pri specializiranih »boot fitterjih«, še ne pomeni, da se ne boste srečali s težavami. Lahko se izkaže, da bodo čevlji v trgovini super, na smučanju pa boste ugotovili, da vas na nekem mestu malo stiska, vas boli podplat ali pa se vam premika peta … Noga je bistveno več kot samo izražena dimenzija v milimetrih. Ker ima vsakdo edinstveno stopalo, se stopala med seboj močno razlikujejo po velikosti, obliki, fleksibilnosti in občutljivosti. Meja med tiščanjem in žuljenjem je lahko zelo tanka. K boljšemu smučanju lahko pripomorete tudi sami. V specializiranih trgovinah za smučarske čevlje vam bomo svetovali tako, da vas bomo usmerili v pravo smer glede primernih modelov smučarskih čevljev različnih proizvajalcev, velikosti, trdote in drugih lastnosti. Glede udobnosti pa morate vašega »boot fitterja« usmeriti tudi sami oz. vedeti in povedati, kaj točno želite od smučarskih čevljev. Več kot polovica kupcev potrebuje še dodatno prilagajanje smučarskih čevljev, saj stopala niso nikoli sorazmerna. Lahko da imate ozko nogo in širok sprednji del stopala, imate izbočene kosti in druge deformacije stopal. V teh primerih potrebujete dodatno prilagoditev in je najbolje, da poiščete strokovnjaka. Smučarske čevlje lahko po dolžini in širini do neke mere raztegujemo in jih brusimo. Smo specializirana trgovina za smučarske čevlje in ostalo smučarsko opremo, opremljeni smo z ustreznimi orodji in znanjem. Pomagamo vam doseči najboljše možno prileganje. Vsaki stranki poizkušamo zagotoviti kar se da najboljše razmerje med udobjem in oprijemom celotnega stopala.

orodje-cevlji-koala

Največja napaka kupcev smučarskih čevljev je, da pri nakupu smučarskih čevljev ocenijo velikost čevljev, še preden jih zares zapnejo. Prvi stik s smučarskimi čevlji zna biti malo neprijeten. Zato je priporočljivo, da imate vsake smučarske čevlje, ki jih pomerite, na nogi malo več časa (okrog 10 minut). Odsvetujemo, da jih samo obujete, ugotovite, da vam ne ustrezajo in takoj potegnete noge iz čevlja. Tudi ko kupite najustreznejše smučarske čevlje, vam priporočamo, da jih, preden odidete na prvi smučarski dan z njimi, za nekaj časa obujete tudi doma. Mogoče vam bo to pomagalo pri ugotovitvi, če potrebujete še kakršnokoli dodatno prilagajanje po meri. Bolje je, da to ugotovite doma v dnevni sobi kot pa na vaši prvi vožnji na popoln smučarski dan. Prav tako ne odidite z njimi na večdnevno smučanje. Z novimi smučarskimi čevlji se vedno lahko kaj dodatno pokaže in tudi zato je bolje, da na prvo smuko raje odidete na enodnevno smučanje. Imejte v mislih tudi to, da se vam bodo notranji čevlji po nekaj smučarskih dnevih malo raztegnili in ne bodo več tesni.

smucarski-cevlji-prilagajanje-fitting-koala

 

Kaj lahko storite sami, če imate težave s smučarskimi čevlji.

Težava: Imate težave pri zapenjanju čevljev.

Če težko zaprete zgornjo zaponko smučarskega čevlja, ker se zdi, da je pretesna, boste morda morali premakniti ploščico z zatiči (del z zatiči, na katero se pripne klipsna). Za premikanje te ploščice uporabite imbus ključ (pogosto priložen v škatli) ali izvijač.

Težava: Imate težave pri iskanju popolne napetosti s svojimi zaponkami – ena zareza je preveč ohlapna, naslednja je pretesna.

Večina čevljev ima mikro nastavljive zaponke. Zavrtite zaponke v smeri urinega kazalca, da skrajšate (zategnete), ali v nasprotni smeri urinega kazalca, da jih podaljšate (sprostite). S tem bi lahko našli popolno raven tesnosti.

Težava: Na smučanju ugotovite, da vas na določeni točki čevlji stiskajo.

Glede na to, da se ne izkažejo vsi problemi v trenutku, ko kupujemo smučarske čevlje v trgovini in je možnost, da na prvem smučarskem dnevu začutite, da vas zunanja plastika pritiska na koščico, priporočamo, da imate v smučarskem nahrbtniku kos mehke pence z izrezano luknjo. To penco nato zalepite okrog koščice, ki  vam bo pomagala, da plastika ne bo direktno pritiskala na kost.

 

koala-boot-fitting-pence

Težava: Vas zebe v noge?

Marsikdo se spopada z mrzlimi stopali, še posebej so k temu nagnjene bolj ženske kot moški. Najpogostejši vzrok za mrzla stopala je slabaprekrvavljenost. Da se izognete mrzlim nogam v smučarskih čevljih, priporočamo, da vedno obujete suhe nogavice v topel čevelj. Že zaradi tega boste veliko pripomogli k toplejšim nogam. Če med smučanjem čutite mraz, pospešite krvni obtok tako, da si odprete zaponke na smučarskih čevljih in migate s prsti. Če to ne zadostuje, so ena od rešitev grelni vložki z baterijami, ki se vam vstavijo v smučarske čevlje.

Dodatne prilagoditve za smučarske čevlje

Smučarski vložki po meri

Vsak smučar, ne glede na raven sposobnosti, ima lahko koristi od smučarskih vložkov, izdelanih 100 % po stopalu. Prednost teh vložkov je v tem, da imate podprt stopalni lok, težišče se porazdeli po celotnem podplatu in imate boljše ravnotežje. Ker imate težo stopala razporejeno po celotnem delu podplata, je velika prednost v tem, da se vam bodo peta in prsti razbremenili in bo pritisk enakomeren. Vložek pripomore tudi k boljšemu pritisku na notranji robnik smuči in spodbuja k boljši cirkulaciji v nogah. Lahko pa tudi odpravi nepravilnosti v gležnjih in kolenih ter pripomore k manjši utrujenosti stopal. Vložek po meri se izdela tako, da se naredi odtis vaših stopal ter se nato neoblikovanega preoblikuje. Postopek oblikovanja vložkov po meri običajno traja od 30 do 60 minut.

 

custom-vlozki-po-meri-koala

Notranji čevlji po meri – FOAM

Ena izmed dodatnih prilagoditev k boljšemu smučanju so notranji čevlji po meri. Prazne notranje čevlje s posebnim postopkom vbrizga pena, ki se po nekaj sekundah strdi. Pena zapolni ves prazen prostor v notranjem čevlju in med zunanjo školjko. Obstajajo različni foami po udobnosti, ki se jih lahko izbere glede na vaše želje.

 

notranji-cevlji-po-meri-koala-1

Prilagoditev zunanje školjke po nogi

Zaradi preširoke noge glede na širino smučarskega čevlja je v določenem delu stopala potrebna prilagoditev smučarskega čevlja. Spremembe na zunaji školjki se do neke mere termično preoblikujejo in brusijo.

 

brusenje-raztegovanje

Kanting

Kanting je nastavitev stranskega naklona čevljev, ki ga je zaradi različnih postavitev skočnega in kolenskega sklepa potrebno primerno nastaviti. S kantingom poskušamo doseči optimalen položaj nog na smučeh. Je pa za dobro smučanje prav tako pomemben, kajti ob slabi nastavitvi ne izkoristimo optimalno smuči.

 

trgovina-koala

 

Prijavi se na analizo stopal in strokovno svetovanje v Koala Ski Boot LAB!