Novice Kako se lotimo nakupa smuči? 5 nasvetov za pravilno izbiro!


Kako se lotimo nakupa smuči? 5 nasvetov za pravilno izbiro!


Danes najdemo na tržišču ogromno različnih smuči, ki se med seboj razlikujejo po dolžini, širini, zgradbi, različnih tehnologij in njihovem delovanju. Da najdete prave smuči je lahko tudi večji podvig, toda z osnovnim razumevanjem različnih vrst smuči boste lahko zožali izbor in se tako z ustreznimi smučmi podali na bele strmine. Pomembno je, da smo pred nakupom smuči pozorni na različne dejavnike, ki vplivajo na pravilno odločitev nakupa. Pripravili smo vam nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali nakup smuči.

clanek-nasveti-smuci-1

1. Poiščite želeno dolžino smuči.

Da izberete dolžino smuči, ki naj bi bila primerna za vas ni nobene posebne formule. Dejavnika, kot sta višina in teža sta odlično izhodišče, vendar je dobro razmisliti tudi o drugih dejavnikih. Predznanje in slog smučajna, teren po katerem bomo smučali ter vrsta snega. Vprašati se morate tudi kakšne zavoje bi želeli delati; krajše in bolj zaprte, daljše in hitrejše ali nekaj med krajšimi in daljšimi.  Stranski lok smuči (“radij”) se spreminja z dolžino smuči, ki nam omogoča izpeljavo zareznih zavojev po robnikih. Vijuganje pa je odvisno tudi od radija. Radij nam ponazarja obliko zavoja. Manjši ko je radij krajši je zavoj in večji ko je radij daljši je zavoj.

Zakaj bi izbrali KRAJŠE smuči:

Zakaj bi izbrali DALJŠE smuči:

  • Ste neizkušeni smučar oz.začetnik
  • Radi smučate krajše zavoje
  • Raje imate nižje hitrosti kot smučate hitro
  • Ste izkušenejši in boljši smučar
  • Radi smučate hitreje in agresivnejše ter delate daljše zavoje
  • Smučate večinoma na širših progah
  • Znate nadzorovati smuči pri večjih hitrostih

2. Raven sposobnosti.

Vaša raven sposobnosti niti ni več tako pomembna pri izbiri smuči, saj nenehno razvijajoča se smučarska tehnologija omogoča boljše ujemanje z vašim slogom in terenom. Vendar je še vedno dobro izbrati smuči, ki niso prezahtevne za vas in ne odopuščajo morebitnih napak ali ne dovolj zmogljivih, ki ne bodo ustrezale vašim sposobnostim in znanjem. Vredno se je pogovoriti z enim od usposobljenih strokovnjakov, ki vam lahko poišče smuči, da ustrezajo vašim sposobnostim.

clanek-nasveti-smuci-2
clanek-nasveti-smuci-3

3. Izberite vrsto smuči glede na želeni teren.

Pri izbiri smuči se je potrebno tudi vprašati, po kakšnem terenu boste največkrat smučali. Vse smuči se lahko vozijo po kateremkoli terenu, vendar so običajno zasnovane prav za določen teren ali slog. Na primer; smuči za po celem snegu (“freeride smuči”) so izdelane tako, da je geometrija smuči širša, kar omogoča boljšo plovnost po celem snegu.

clanek-nasveti-smuci-4

SMUČI ZA SMUČANJE PO UREJENIH SMUČIŠČIH

Med RACE smuči spadajo slalomske in veleslalomske smuči in najboljše all-round smuči.

ALL-ROUND  smuči po radiju sodijo med slalom in veleslalom smuči. Glede na radij so verjetno najbolj univerzalne smuči.

FREESTYLE  to so twin-tip smuči, kar pomeni, da imajo krivulje v prednjem in zadnjem deluNamenjene predvsem za snežne parke smučarjem prostega sloga.

SMUČI PRIMERNE ZA SMUČANJE IZVEN UREJENIH SMUČIŠČIH

FREERIDE smuči so namenjene smučanju po celem snegu. To so širše smuči, bolj stabilne in dajejo večjo plovnost po celem snegu.

TURNE so precej lažje od alpskih smuči in so namenjene  bolj hoji navzgor  kot smučanju navzdol. Na njih se namestijo kože, ki nam omogočajo hojo navzgor.

clanek-nasveti-smuci-7
clanek-nasveti-smuci-8

SMUČI PRIMERNE ZA SMUČANJE PO IN IZVEN UREJENIH SMUČIŠČIH

Z ALL-MOUNTAIN smučmi se lahko smučate po urejenih in izven urejenih progah. Najbolj pridejo do izraza v spomladanskem času, ko so razmere toplejše in je sneg “južen”. Idealne so za po popoldanskih grbinah.  Prav tako pa se pokažejo dobro ob jutrih, ko je površina bolj zglajena. To pomeni, da morajo smuči pokazati vsestranske lastnosti, ki jih zmorejo.

4. Širirna smuči.

Širina smuči bo pripomogla k temu, kako se odzivajo in delujejo. Meritev se izvaja na sredini smuči, običajno na najožji točki po smučarskim čevljem. Ožje smuči so odzivnejše, širše smuči pa pripomorejo k boljši plovnosti in pridejo do izraza bolj v novo zapadlem snegu in neurejenem terenu.  Race in All-Round smuči so širine od 65 do 75mm, All-Mountain smuči od 80 do 100 mm in Freeride smuči nad 100 mm.

clanek-nasveti-smuci-5
clanek-nasveti-smuci-6

5. Moške in ženske smuči.

Smuči specifične za ženske, imajo veliko lastnosti moških smuči, vendar so običajno krajše in lažje. Poleg ženskega dizajna imajo težišče smuči prilagojeno ženski geometriji telesa. Prav tako se ženske in moške smuči razlikujejo v dolžini ”radija”, namreč moške smuči imajo daljši “radij” kot ženske smuči. Nikjer pa ni pravila, da morajo ženske imeti ženske smuči, saj je večina smuči “unisex”, s katerimi lahko smučajo tako moški kot tudi ženske.

Na podlagi teh dejavnikov priporočamo izbrati smuči, ki so prave dolžine za vas, imajo ustrezno upogibno togost in so ustrezno torzijsko odporne.

Poleg dobre izbire smuči pa je prav tako pomembno, da so smuči pravilno servisirane, ki so rezultat dobro poučenega uporabnika in dobrega serviserja.

Smuči ohranjajo svoje lastnosti le, če jih primerno vzdržujemo, tako robnike kot tudi drsno ploskev.