Novice KAKO IZBRATI PRAVE SMUČARSKE ČEVLJE ZASE


KAKO IZBRATI PRAVE SMUČARSKE ČEVLJE ZASE


Veste, kateri čevlji so najprimernejši za vas in na kaj morate biti pozorni pri nakupu čevljev? Kaj pomeni visok flex, širina čevljev 100 mm in on-piste model? Za vas smo razložili pomen posameznih lastnosti in pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri izbiri ustreznih čevljev zase.

Smučarski čevlji so eden najpomembnejših kosov smučarske opreme in za marsikoga celo pomembnejši od smuči, saj predstavljajo neposredni stik z nogo. Med nakupom se moramo prav njim najbolj posvetiti in si za pravilno izbiro vzeti čas, zato si jih priskrbite še pred začetkom sezone in nikar ne odlašajte z nakupom tik pred odhodom na sneg. Samo z ustreznimi čevlji lahko računate na smuko brez težav in se veselite svojih najboljših voženj. Osnovne lastnosti, na katere moramo biti pozorni, so širina, trdota in dolžina smučarskega čevlja.

koalacevlji5
koalacevlji4
Velikost smučarskih čevljev

Smučarski čevlji so specifična obutev in se razlikujejo od športnih čevljev, ki jih imamo večinoma v eni številki večji kot čevlje za vsak dan. Tega pri smučarskih čevljih ne smemo upoštevati, saj si z nakupom prevelikih čevljev naredimo več škode kot koristi. Specifična je že oznaka velikosti smučarskih čevljev, ki se izraža z mondo številkami, te pa se enačijo z dolžino stopala v centimetrih. Če je vaše stopalo dolgo 26 cm, potrebujete čevlje velikosti 26. Ustrezno velikost lahko ugotovimo tudi s pomerjanjem zunanje školjke čevlja. Nogo premaknemo vse do konca čevlja, da se s konicami prstov dotikamo sprednjega dela, pri peti pa mora ostati največ 15 do 20 mm prostora. Običajno so prvi vtisi pri obuvanju smučarskega čevlja neustrezni in imamo občutek, da so nam čevlji premajhni. Zato se moramo po zapenjanju zaponk od spodaj navzgor in zategovanju zateznega paščka postaviti  v smučarsko držo. Ko kolena potisnemo naprej, se stopalo premakne, peta se povleče v zadnji del ter zapolni prej prazen prostor. Veliko ljudi je presenečenih nad tem, kako majhen smučarski čevelj v resnici potrebujejo.

Širina smučarskih čevljev

Poleg dolžine je za pravo izbiro smučarskih čevljev obvezen podatek o širini vašega stopala, zato je pred pomerjanjem čevljev potrebno opraviti tudi meritev širine stopala. V naši trgovini imamo na voljo čevlje najrazličnejših proizvajalcev z bogato kolekcijo čevljev različnih linij. Modeli iz iste serije so enako široki, na voljo pa so v različnih trdotah in dolžinah, da lahko vsak smučar dobi čevlje zase. Kljub široki izbiri znamk in modelov je pri več kot polovici strank potrebno čevlje prilagoditi glede na posebnosti stopala. Natančne parametre stopal dobimo z meritvami s pomočjo šestih kamer. Na podlagi dobljenih rezultatov lahko zožimo izbor smučarskih čevljev, primernih za posamezno stopalo, in jih po potrebi specifičnega prileganja preoblikujemo. Podatki se shranjujejo v bazo, kjer lahko pregledamo pretekle meritve in ugotavljamo morebitne spremembe. 

Glede na širino čevljev poznamo 3 kategorije: široki, srednje široki in ozki čevlji. Med široke čevlje sodijo modeli s širino 102 mm in več, srednje široki so čevlji s širino od 99 do 101 mm, ozki čevlji pa so široki 98 mm in manj.

Pri izbiri širine čevljev se morajo poleg oblike stopala upoštevati tudi vaše želje in smučarsko znanje. Če dajete udobju prednost pred zmogljivostjo, so za vas primernejši širši čevlji, smučarji z željo po čim bolj optimalnemu prenosu moči iz čevljev na smuči pa bodo izbrali ozke čevlje.

koala-cevlji67
Trdota smučarskih čevljev

Po določitvi širine in dolžine čevlja sledi izbira prave trdote, ki prav tako bistveno vpliva na izbor čevlja. Trdota je izražena z vrednostjo flexa, ki ponazarja trdoto zunanje školjke smučarskega čevlja in njen upogib. Izbira flexa je odvisna od znanja, teže, višine in moči smučarja. Višji in težji kot ste, trše čevlje potrebujete, čevlji z višjim flexom pa so prava izbira tudi za boljše smučarje, ki zaradi večjih pritiskov na čevlje potrebujejo čevlje s togim upogibom. Trdota je pogojena tudi s spolom – zaradi drugačne konstitucije ženskega telesa so ženski modeli na voljo z nižjim flexom kot moški. Najmehkejši ženski čevlji imajo flex 70, flex najtrših pa je 115, medtem ko se flex moških čevljev giblje med 100 in 130.

Po grobi oceni glede na smučarsko znanje so čevlji s flexom 100–110 primerni za osnovne smučarje, 105–115odgovarja smučarjem s srednjim nivojem, flex 120–130 pa je namenjen dobrim smučarjem in bivšim tekmovalcem.

Za smučarke z osnovnim nivojem se priporoča izbira čevljev s flexom 70–80, za srednje dobre rekreativke 80–90, čevlji flexa 90–110 pa odgovarjajo na potrebe dobrih smučark in bivših tekmovalk.

Trdoto čevljev narekuje tudi teren in način smučanja. Ljubitelji smučanja po celem snegu na naravnih terenih običajno izberejo mehkejše čevlje z več upogiba zgornjega dela čevlja kot tisti, ki smučajo po urejenih progah s tršo podlago, kar od čevlja zahteva večjo preciznost in odzivnost.

koalacevlji45
koala213
Namen smučarskih čevljev

Glede na svoje potrebe in teren smučanja lahko izbirate med race, on piste/all mountain, comfort, freeski ali turnimi čevlji, profesionalnim smučarjem in tekmovalcem pa so namenjeni zelo ozki in trdi World Cup – FIS čevlji. Race čevlji se po širini in zmogljivosti najbolj približajo tekmovalnim čevljem, zato so prva izbira za najboljše rekreativne smučarje, bivše tekmovalce in učitelje smučanja. Večinoma so široki 96 in 98 mm, imajo tanjši notranji vložek in jih odlikuje odličen prenos sil na smuči.  On piste / all mountain čevlji so z običajno širino med 98 in 100 mm namenjeni vožnjam po urejenih smučiščih. Z odličnim nadzorom in več udobja kot pri race čevljih odgovarjajo velikemu razponu smučarjev. Smučarji s širokimi stopali, ki postavljajo udobje pred agresivnejšim smučanjem, bodo izbrali comfortčevlje, ki imajo ponavadi širino 102 mm. Za smučarje, ki iz smučišč radi zavijejo na neurejene terene, kjer se je za spust kdaj potrebno povzpeti do izhodišča, so idealen par freeski čevlji. Ti imajo pohodno funkcijo, vendar so izpopolnjeni za smučanje. Tisti, ki najbolj uživajo med vzpenjanjem in osvajanjem vrhov pozimi, pa bodo izbrali turnečevlje, pri katerih so v ospredju lastnosti za hojo in se uporabljajo v kombinaciji z lahkimi smučmi in vezmi.

cevljikoala3
cevljikoala1
cevljikoala2
Preoblikovanje smučarskih čevljev

Široka ponudba smučarskih čevljev različnih proizvajalcev in izbira prave dolžine, širine in flexa niso vedno dovolj, saj je pri polovici strank potrebna individualna prilagoditev čevlja. Kot Boot Lab smo specializirani za smučarske čevlje in jih lahko po potrebi specifičnega prileganja na kritičnih mestih preoblikujemo. Preoblikovanje ni več rezervirano samo za tekmovalce, ki potrebujejo brezkompromisen oprijem, vendar je za udobje ter maksimalen izkoristek zmogljivosti čevljev dobrodošel tudi pri rekreativcih. Najpogosteje se prilagoditve izvajajo v predelu gležnja in v najširšem delu stopala. Ta del stopala je eden izmed najpogostejših razlogov za napačno odločitev in nakup prevelikih čevljev. S preoblikovanjem se lahko temu izognete, saj lahko plastiko razširimo in tako je pred vami čevelj, ki se vam povsem prilega. Z bogato ponudbo, posnetkom stopal, večletnim znanjem in preoblikovanjem vsaki stranki pomagamo do idealnih čevljev, če pa z izborom in običajnimi prilagoditvami težav ne moremo odpraviti, lahko s pomočjo pene (Foam), ki se vbrizga v notranji vložek, oblikujemo čevelj povsem po meri vaših nog.

Zdaj, ko ste dobili vpogled, na kaj morate biti pozorni pri nakupu novih smučarskih čevljev, bosta pomerjanje in izbira lažja, da se boste lahko odpeljali v novo smučarsko sezono s pravimi smučarskimi čevlji.