Novice KAKO IZBRATI OBLAČILA ZA TURNO SMUČANJE?


KAKO IZBRATI OBLAČILA ZA TURNO SMUČANJE?


Pravilna izbira smučarske opreme je pomembna za vse ljubitelje belih strmin, predvsem pa za tiste, ki se radi podate tudi izven urejenih prog. Nepravilna izbira lahko namreč poskrbi za marsikatero neprijetnost v gorah, v najslabšem pa vas to lahko celo spravi v nevarnost. Ker vemo, da je ponudba zelo široka in prava izbira včasih ni jasna takoj, je tukaj par nasvetov, kako izbirati najboljšo opremo za vas.

tek1
Untitled-2tek1
PREVEČ ALI PREMALO SLOJEV... KAKO NAJTI PRAVO MERO?

Med turno smuko je potrebno biti pripravljen na vse – hitra sprememba vremena, terena ali kakšna nepričakovana situacija lahko kaj hitro obrnejo vaš izlet, če na to niste pripravljeni. Hkrati pa moramo razmišljati o čim manjši teži, ki jo moramo prenašati za čim večje udobje in zabavo na snegu. In kako to združimo skupaj?

Oblačenje po slojih je z razlogom najbolj priljubljena tehnika vseh zimskih navdušencev. Različni sloji pomagajo odvajati vlago stran od vaše kože, hkrati pa se med izolacijskimi sloji ujame zrak, ki vam pomaga ohranjati toploto. Kljub temu, da je število plasti in materialov izbira posameznika in je odvisna od tega, kako zlahka občutite mraz, kako naporna bo vaša aktivnost in od številnih drugih dejavnikov, obstaja nekaj osnovnih smernic:

BASE LAYER / OSNOVNI SLOJ: termo smučarsko spodnje perilo

Naloga osnovnega sloja, ki je v neposrednem stiku s kožo, je reguliranje telesne temperature – hkrati pa mora biti udobno, elastično in zračno. Izogibajte se bombažu, ki hitro vpija vlago namesto, da bi jo odvajal, kar lahko postane problem že po parih minutah intenzivnega premagovanja naklona hribov. V nasprotju pa vam ravno pravi nivo toplote in odlično sposobnost odvajanja toplote nudijo prav termo oblačila, ki so narejena z antibakterijsko merino volno in zmogljivimi sintetičnimi materiali.

base
MIDLAYER / SREDNJI SLOJ

ena ali dve plasti, ki vas grejeta – lahko sta iz flisa, sintetične izolacije ali puha.

bff
OUTER LAYER / ZGORNJI SLOJ

hlače in jakna, ki sta vodoodporna (hardshell) in odporna na vodo in veter (softshell).

tek4

Jakna za turno smučanje mora biti najprej nepremočljiva, trpežna in zračna. Odvisno od vremenske napovedi za tisti dan, je tudi primerno razmisliti o tem, ali bi na smuko vzeli en ali dva sloja jakn.

V težkih vremenskih razmerah se bo najbolje obnesla turnosmučarska jakna s hardshell membrano, ki nudi maksimalno zaščito tudi pred močnim dežjem in snegom.

Softshell jakna je namenjena predvsem zaščiti pred vetrom in zmernim dežjem ter sneženjem. Lahko se nosi samostojno ali kot dodaten sloj pod hardshell jakno. Priporočljivo je, da izberete lahko softshell jakno, ki je hkrati tudi kompaktna, da boste z njo hodili brez dodatne teže. Lahko jo tudi stisnete in enostavno zložite, da v nahrbtniku porabi čim manj prostora.

Pri izbiri jakne za turno smuko bodite pozorni na detajle. Velika kapuca, podaljšane manšete z luknjo za palec ali več žepov z zadrgo so lastnosti, ki vam bodo še dodatno koristne, saj so zaradi njih vaša vrhnja oblačila bolj funkcionalna in praktična.

Hlače za turno smučanje naj bodo trpežne, a tudi elastične in sposobnostjo odvajanja vlage. Med takšno vadbo se telesna temperatura konkretno in včasih hitro spreminja, zato navadne smučarske hlače v tem primeru ne pridejo v poštev. Odlična rešitev so softshell hlače. Stili, zasnovani za turno smuko, so poleg tega izjemno lahki, tako da hlače lahko pospravite v nahrbtnik, ko jih ne potrebujete več. Za podvige v slabem vremenu pa izberite turno smučarske hlače z nepremočljivo hardshell membrano, ki vas bo učinkovito zaščitila tudi ob močnejših padavinah. Pobliže si oglejte praktične žepe in zadrge na straneh nog; z njimi enostavno nadzirate pretok zraka, hlače oblečete čez čevlje ali jih zatlačite v pajkice ali spodnji del trenirke.

turne-hlace
PREVEČ SLOJEV PRI VZPENJANJU

Če s turnim smučanjem še nimate veliko izkušenj, vas mogoče premami ideja, da bi preprosto nosili svoja preizkušena izolacijska oblačila za alpsko smučanje. Pri tem pa pozabite na en ključen faktor – količino toplote, ki jo ustvarite med vzpenjanjem po hribu. Če boste med smučanjem navzgor oblečeni preveč, se boste hitro začeli potiti in pregrevati in ko se boste ustavili, vas bo hitro zazeblo, saj vam z znojem prepojena oblačila ohladijo kožo.

Na začetku poti je bolje biti nekoliko premalo oblečen – nekaj minut vzpona bo poskrbelo, da se boste kmalu ogreli. Ko pa si vendarle vzamete odmor, si takoj nadenite dodatno toplejšo plast, da preprečite ohlajanje telesa. Ključ do prijetne izkušnje s turnim smučanjem je, da med vzpenjanjem najdemo pravo ravnovesje med »ne pretoplo« in »ne prehladno«.

Ko boste pridobili izkušnje s turnim smučanjem, boste ugotovili, kaj vam najbolj ustreza. Preizkusite različne osnovne plasti in prilagodite oblačila trenutnim razmeram, da se boste dobro počutili skozi celotno smuko.

 

NE PODCENJUJTE POMEMBNOSTI NOGAVIC

Turno smuko najhitreje in najenostavneje pokvarijo žulji na nogah, zato je nošenje pravih nogavic ključnega pomena, da prav to prepreči. Pomembno je, da so nogavice za turno smučanje izdelane iz materiala, ki dobro odvaja vlago, kot je polipropilen ali merino volna, ki poleg tega s svojimi antibakterijskimi sposobnostmi preprečuje neprijetne vonjave in poskrbi, da nogavice ostanejo sveže tudi po večkratnem nošenju, kar je odlično za večdnevna potovanja.

Pogosto zmotno prepričanje o turnih nogavicah je, da morajo biti debele. Debele nogavice ne grejejo nog v smučarskih čevljih – ravno nasprotno. Ustvarijo dodaten pritisk in zmanjšajo pretok krvi, kar vodi do mrzlih nog. Bolje je, da nosite tanjšo nogavico in zaupate njeni izolaciji. Če ugotovite, da vas še vedno zebe, vam lahko smučarske čevlje enostavno prilagodimo z boot fittingom.

Poleg debeline je potrebno biti pozoren tudi na manjše detajle. Skrbno oblikovano oblazinjenje prstov, pete in gležnja lahko zagotovi zaščito in udobje, ki ju potrebujete, ko ste na svoji zimski avanturi. Hkrati je pomembna gladka površina brez potencialno dražečih šivov, da preprečimo nastanek žuljev.

Vse skupaj poskrbi za pogosto spregledano plat turnega smučanja, ki v resnici lahko vaš izlet izboljša ali pa popolnoma uniči – udobje nog!

smucarske-nogavice
OBLAČILA IMAMO… KAJ PA KAPA IN ROKAVICE?

Poleg oblačil za turno smuko je nujno, da poskrbite tudi za ustrezne dodatke. Kapa naj vas ščiti pred mrazom in vetrom, ne sme pa biti pretopla. Prav zato je volnena kapa, ki hkrati odlično ščiti pred mrazom in je zračna, odlična izbira.

In ne pozabite zaščititi rok pred mrazom in mokroto! S seboj vzemite turno smučarske rokavice, ki so iz toplega izolacijskega sloja, njihov učinkovit oprijem pa naj vam zagotovi zanesljivo in varno držanje smučarskih palic v vseh razmerah.

smucarske-rokavice
tek3

Pravilno izbrana oprema za turno smuko je nujna, da se popolnoma prepustite vsaki avanturi. Zgradite jo predvsem z mislijo na svoje udobje in raziskujte gore z najboljšo opremo in maksimalnim navdušenjem.