Novice Kaj vključuje zaščitna oprema za smučanje


Kaj vključuje zaščitna oprema za smučanje


Pogoj za udobno in varno smuko je neoporečna in ustrezna oprema. K osnovni opremi je potrebno prištevati tudi zaščitno opremo, ki jo sestavljajo smučarska čelada, smučarska očala in zaščita za hrbet.

smucarska-celada
SMUČARSKA ČELADA

Če želite poskrbeti za svojo varnost na smučišču, mora biti smučarska čelada del obvezne opreme na vseh smučarskih progah, ne glede na to ali ste začetnik, napreden rekreativec ali profesionalec. Proizvajalci so razvili serije različnih modelov, zato boste med vsemi zagotovo našli takšno, ki se vam idealno prilega in vam je tudi vizualno všeč. Vse čelade na evropskem trgu morajo imeti certifikat varnosti CEN 1077:2007.

Velikost in sistemi prilagajanja

Osnovna naloga čelade je, da z absorpcijo udarcev zmanjša možnost za poškodbe in reši življenje, za prijetno smuko pa mora ob tem biti dovolj zračna, udobna in lahka. Varna je samo tista čelada, ki se dobro prilega. Ne sme vas tiščati in biti preveč ohlapna, ustrezno velikost pa lahko poleg pomerjanja določite tudi z izmero obsega svoje glave en centimeter nad obrvmi in ušesi, saj je ustrezna velikost čelade enaka obsegu vaše glave. Velikosti čelad se običajno lahko prilagodijo za 2 do 4 cm. Nastavljivi sistemi prilagajanja se razlikujejo od modela do modela, najpogostejši pa je sistem BOA s 3-točkovnim vpetjem in vrtljivim kolescem, s katerim se enostavno regulira oprijem čelade. Custom-Air sistem, uveljavljen pri Salomonovih čeladah, pa deluje s pomočjo zračnih blazin in dodajanjem zraka s pritiskom na gumb za fino nastavitev. Ob nastavljanju ustrezne velikosti ne smemo pozabiti na nastavitev dolžine paščka, s katerim čelado zapenjamo pod brado.

smucarska-celada-koala
smucarska-celada-4
Konstrukcija čelade

Po konstrukciji razlikujemo 3 vrste čelad: in-mould, ABS trdna lupina in hibridna. In-mould konstrukcijo gradi močna polikarbonatna zunanja lupina z EPS notranjo peno, ki absorbira udarce in poskrbi za trpežnost brez dodatne teže. Takšna zgradba omogoča dobro vključitev zračnih sistemov. Konstrukcija trde lupine je sestavljena iz trpežne ABS lupine in lahke EPS notranje pene. Te čelade imajo manj zračnih kanalov. Hibridna konstrukcija pa z združitvijo najboljših lastnosti obeh prinaša odlično razmerje med trpežnostjo in težo.

Vse več čelad je zasnovanih z MIPS tehnologijo, ki jim dodaja nov faktor varnosti. Zmanjša namreč rotacijske sile na možgane, ki jih povzročajo udarci izpod kotov. Gre za gibljivo plast z nizkim trenjem v notranjosti čelade, ki omogoča, da čelada sledi gibanju glave in absorbira velik del energije. 

Poleg različnih konstrukcij lahko čelade delimo še na Half Shell in Full Shell zasnovo glede na konstrukcijo ušes. Half Shell čelade imajo na predelu ušes mehke blazinice, ki so bolj zračne, se lahko običajno odstranijo ter operejo. Full Shell čelade pa gradi trda lupina v celoti, tudi na predelu ušes, zato so težje, manj udobne in manj zračne na račun najvišje zaščite. Tak tip čelade je obvezen za tekmovalce veleslaloma in hitrih disciplin.

Posebna vrsta čelad je še čelada z vizirjem. Gre za integracijo smučarske čelade z vizirjem, ki služi namesto smučarskih očal. Nad njo so navdušeni smučarji, ki si želijo poenostaviti smučanje in se izogniti nevšečnostim, če bi na smučišče prišli brez očal.

Zračnost čelade

Zračnost je ena izmed pomembnih lastnosti čelade, ki pomembno vpliva na udobje. V konstrukcijo sta vključena aktiven in pasiven sistem zračenja, ki poskrbita za ohlajanje glave in dovajata svež zrak. Aktivno zračenje predstavljajo zračniki, s katerimi lahko vsak sam uravnava kroženje zraka glede na potrebo. Čelade se med seboj razlikujejo po številu zračnikov, največ jih imajo modeli za freeride in turno smuko.

smucarska-celada-z-zracniki
zracnost-celade
SMUČARSKA OČALA

Smučanje je šport na prostem, kjer so vremenske razmere nepredvidljive. V goratem svetu in na smučišču se svetlobni pogoji lahko spremenijo v trenutku, vendar pa kakovostna smučarska očala zagotavljajo dobro izkoriščen dan na smučeh ne glede na vreme, saj zaščitijo oči pred vetrom, mrazom in padavinami, poskrbijo za dobro vidljivost na snežno podlago in varujejo pred močno sončno svetlobo. Med seboj se razlikujejo po velikosti, odtenku leče, ki je odvisen od svetlobnih razmer, katerim so namenjene, obliki leče in ostalih tehnologijah. Med temi so najpogostejši premazi proti rosenju, premazi za odpornost pred praskami in tehnologije za izboljšanje kontrasta, da so vidne že najmanjše grbine in spremembe terena.

Velikost

Ob nakupu novih očal je pomembno dobro ujemanje s čelado. Zgornji rob okvirja očal se mora stikati z robom čelade, da vmes ne ostaja prostor. Ne smemo čutiti prevelikega pritiska na nos, pena na notranji strani okvirja pa mora dobro objeti predel okrog oči. Zaradi različnih oblik in velikosti obrazov so tudi očala na voljo v različnih velikostih. Unisex očala so običajno večja, ženska in otroška pa se bolje prilegajo manjšim obrazom. Na voljo so tudi OTG (Over the Glass) očala, ki z več prostora na notranji strani in prilagojenim okvirjem smučarjem z dioptrijo omogočajo nošenje korekcijskih očal pod njimi.

smucarska-ocala
cilindricne
Oblika leč

Ločimo očala s cilindrično in sferično lečo. Cilindrično lečo imajo tradicionalna očala, pri katerih je leča zakrivljena samo vertikalno. Sferična leča pa je upognjena tako po vertikalni kot navpični osi ter posnema obliko našega očesa. To pripomore k manjšemu optičnemu popačenju slike in večjemu vidnemu polju.

cilindricne.-lece2.jpg
Svetlobne razmere in kategorije leč

UV žarki so na višjih legah še močnejši in v kombinaciji z odbojem od snega postanejo intenzivnejši, zato morajo očala nuditi popolno UV zaščito, leče pa se med seboj razlikujejo po odtenkih in prepustnosti sončnih žarkov, ki se označuje z VLT vrednostjo. Očala z nižjim VLT odstotkom prepuščajo manj svetlobe in so primerna za uporabo ob močni svetlobi, z višjo VLT vrednostjo pa se veča tudi količina svetlobe skozi lečo, kar je dobrodošlo ob slabih svetlobnih pogojih in oblačnem vremenu. Leče so označene s kategorijo S od 0 do 4, kar odraža kakšnim svetlobnim razmeram so namenjene. Da izberete očala z najprimernejšo lečo, se morate vprašati, v kakšnih razmerah najpogosteje smučate.

Leča kategorije S0

Očala za smučanje ponoči ob umetni svetlobi (VLT 80 – 99 %).

 

Leča kategorije S1 in S2

Očala za oblačno vreme ob sneženju in nizki svetlobi (VLT 43 – 79 %). Običajno je odtenek leče rumen, oranžen ali roza.

 

Leča kategorije S2 in S3

Najbolj univerzalna očala, primerna za spremenljive svetlobne razmere (VLT 12 – 42 %).

 

Leča kategorije S3 in S4

Očala z zelo temno lečo, primerna za uporabo v močni svetlobi ob sončnem vremenu (VLT < 12 %).

 

Zelo koristna lastnost očal je fotokromatska leča, ki samodejno spreminja odtenek glede na svetlobne razmere. V svetlejših pogojih potemni, v temnejših pa postane svetlejša in tako omogoča prilagoditev na dano svetlobo v najkrajšem času, ko iz senčne strmine pripeljemo na sončni del proge. Alternativa fotokromatski leči je tudi sistem očal, ki omogoča hitro in enostavno menjavo leč, dodatna leča za drugačne svetlobne razmere pa je običajno priložena ob nakupu.

Skrb za očala

Ob nakupu smučarskih očal je običajno priložena vrečka za shranjevanje ali pa trši etui za zaščito pred praskami in ostalimi poškodbami. Za čiščenje leč uporabljajte čisto in suho krpo iz mikrovlaken. Posebno je potrebno paziti, da ne čistimo očal, ko so leče mokre. Zaradi premazov lahko leče opraskamo. V takih primerih priporočamo, da očala posušite in nato očistite s suho krpico. V nujnih primerih, ko morate resnično očistiti leče priporočamo samo, da “tapkate”  po steklih. Očala ne odlagajte direktno na radiator ali ostala vroča mesta.

ZAŠČITA ZA HRBET - "ŽELVA"

Vse več smučarjev se poleg čelade odloča tudi za zaščito za hrbet (»želvo«), ki ščiti pred resnimi poškodbami hrbtenice in vretenc. Sodobni ščitniki so izdelani z naprednimi tehnologijami, zato z dobro zračnostjo ter prilagodljivostjo ne ovirajo gibanja. Običajno so izdelani iz posebne zaščitne pene, ki je med nošenjem mehka in se povsem prilega telesu, v primeru padca pa otrdi, absorbira udarec in enakomerno porazdeli silo po čim večji površini v izogib točkovni obremenitvi in hujšim poškodbam. Namestijo se lahko z naramnicami ali pa je ščitnik integriran v brezrokavnik.

back_protection_7a849cf5-9cd9-4a08-b5b5-5dcb53c62c28_1500x