Novice Kaj pričakujete od smučarskih čevljev?


Kaj pričakujete od smučarskih čevljev?


Smučarski čevlji so pomemben, če ne kar najpomembnejši del smučarske opreme, saj posredujejo naše gibanje smučem in s tem omogočijo vodenje smuči. Le pravilna izbira in ustrezno prileganje smučarskih čevljev nogi uporabnika zagotavljajo maksimalen izkoristek zmogljivosti smučarskih čevljev, smuči in našega smučarskega znanja. Napačna izbira smučarskih čevljev in odsotnost dodatnega prilagajanja, v kolikor jeto sicer potrebno, lahko privede do večjih problemov in predstavlja glavnega krivca za oteženo vodenje smuči. Funkcija smučarskih čevljev in posledično njihova zgradba preprečujejo, da bi bili tako udobni, kot so običajni čevlji, vendar pa se z izbiro ustreznega modela lahko približamo k najbolj optimalni stopnji udobja. Ko govorimo o udobju, je na mestu vprašanje, kaj si sploh želimo od smučanja. Ste zagovornik udobja ali vam je bolj pomemben »performance« smučanja? Poleg udobja je pri iskanju popolnih smučarskih čevljev potrebno upoštevati še številne druge dejavnike: vaše sposobnosti, želje, ambicije, višino, težo in številno dni, ki jih nameravate preživeti na smučeh.

smucarski-cevlji-koala-boot-lab
koala-boot-lab-smucarski-cevlji

Smučarske čevlje se ne da primerjati z običajnimi čevlji, zato sta nakup in izbira smučarskih čevljev bistveno daljša procesa in od nas zahtevata več pozornosti. Meja med tiščanjem in udobjem je lahko zelo tanka. Čevlji se nam lahko v trgovini zdijo odlični, med smučanjem pa se izkaže, da nas na enem mestu preveč stiskajo, nas boli podplat ali pa se nam premika peta. Da bi možnost za nevšečnosti med uporabo zmanjšali na minimum, se priporoča nakup smučarskih čevljev pri sprecializiranih »boot fitterjih«. Tako lahko k večjemu udobju in boljšemu smučanju pripomoremo tudi sami. Modeli smučarskih čevljev so namreč oblikovani serijsko, smučarji pa se med seboj razlikujemo, naša stopala so edinstvena in se razlikujejo po velikosti, obliki, fleksibilnosti in občutljivosti. V specializirani trgovini za smučarske čevlje vas bomo usmerili v pravo smer s svetovanjem primernih modelov smučarskih čevljev različnih proizvajalcev, ustrezne velikosti, trdote in ostalih lastnostih. Več kot polovica kupcev potrebuje še dodatno prilagajanje smučarskih čevljev, saj stopala niso nikoli sorazmerna in ni nujno, da se prilegajo primarni zasnovi čevlja.Lahko imate ozko nogo in širok sprednji del stopala, izbočene kosti ali pa druge deformacije stopala. V tem primeru je potrebna dodatna prilagoditev in posredovanje strokovnjakov, saj se lahko smučarske čevlje po dolžini in širini do neke mere razteguje in brusi. Naša trgovina je kot specializirana trgovina za smučarske čevlje in ostalo smučarsko opremo opremljena z ustreznimi orodji in strokovno podkrepljenim kadrom, ki vam pomaga doseči najboljše možno prileganje. Vsaki stranki poskušamo zagotoviti, kar se da najboljše razmerje med udobjem in oprijemom noge v smučarskih čevljevzaradi boljšega prenosa moči smučarja na smuči.

Največja napaka smučarjev med nakupovanjem novih smučarskih čevljev je ocenitev velikosti čevljev še preden jih povsem zapnejo in v njih preživijo nekaj časa.

Če čevlje sezujemo še skoraj v istem trenutku, ko smo jih obuli in ocenili, da nam velikost ne ustreza, proces iskanja primernih čevljev ne bo učinkovit.Prvi stik s smučarskimi čevlji zna biti malo neprijeten, ampak je priporočljivo, da imate vsake čevlje, ki jih pomerite, na nogi okrog 10 minut, saj se šele takrat izoblikujejo pravi občutki. Že po opravljenem nakupu smučarskih čevljev je pred prvo uporabo na snegu pametno, da jih obujete za nekaj časa doma in tako ugotovite, ali potrebujete še kakršnokoli dodatno prilagajanje po meri. Bolje je, da to spoznate doma v dnevni sobi, kot pa na vaši prvi vožnji na popoln smučarski dan. Prav tako odsvetujemo, da se z novimi, še nikoli preizkušenimi smučarski čevlji, odpravite na večdnevno smučanje, saj se lahko kakšne specifične težave pojavijo šele med uporabo. V mislih je potrebno imeti tudi to, da se notranji čevlji po nekaj smučarskih dneh malo raztegnejo in niso tako tesni, kot so bili ob prvem pomerjanju.

Kako se odzvati, če …

… se pojavijo težave pri zapenjanju čevljev.

Če s težavo zaprete zgornjo zaponko smučarskega čevlja in ob tem čevelj postane pretesen, poskusite s premikom ploščice z zatiči (del z zatiči, na katerega se pripne zaponka) s pomočjo imbus ključa, ki je pogosto priložen v škatli, ali izvijačem.

zapenjanje-smucarski-cevlji-koala-boot-lab

… se pojavijo težave pri iskanju popolne napetosti zaprte zaponke – če je zaponka zataknjena na prvo zarezo, deluje preveč ohlapno, na naslednjo zarezo pa pretesno.

Večina čevljev ima mikro nastavljive zaponke, ki z vrtenjem omogočajo nastavitev na popolno stopnjo tesnosti. Če jih želite skrajšati, da bodo bolj zategnjene, jih zavrtite v smeri urinega kazalca, če jih želite podaljšati in s tem sprostiti, pa jih zavrtite v nasprotni smeri.

… med smučanjem ugotovite, da vas na določenem mestu čevlji tiščijo.

Med preizkušanjem smučarskih čevljev v trgovini ali dodatno še domaso lahko nekatere težave prikrite in šele na smučišču ob prvi uporabi čevljev začutite, da zunanja plastika pritiska na koščico na stopalu. Zato je priporočljivo, da imate v smučarskem nahrbtniku kos manjše mehke pene z izrezano luknjo. Peno nato namestite okoli boleče koščice, saj bo pripomogla k temu, da plastika ne bo direktno pritiskala na kost.

… vas zebe v noge.

Marsikomu užitek na smučišču kvarijo hladne noge, še bolj pa so k temu nagnjene ženske. Krivdo za to lahko v veliki meri pripišemo slabi prekrvavljenosti. V izogib hladnim nogam v smučarskih čevljih suhe nogavice vedno obujte v tople čevlje. Med vožnjo z žičnico in med počitkom si odpnite zaponke na smučarskih čevljih ter migajte s prsti, saj boste tako pospešili krvni obtok. Če enostavne rešitve ne zadostujejo, se lahko odločite za grelne vložke z baterijami, ki se vstavijo v smučarske čevlje.

Dodatne prilagoditve za smučarske čevlje

Smučarski vložki po meri

Smučarski vložki, izdelani po meri uporabnika, koristijo vsem smučarjem, ne glede na smučarsko znanje. Prednost po meri izdelanih vložkov je v tem, da podprejo stopalni lok. Rezultat tega je boljše ravnotežje, saj se tako težišče porazdeli po celotnem podplatu, pritisk je enakomeren, peta in prsti pa se razbremenijo. Prednost takega vložka se kaže tudi v doseganju boljšega pritiska na notranji robnik smuči in v boljši cirkulaciji v nogah. Preoblikovan vložek odpravi nepravilnosti v gležnjih in kolenih ter poskrbi za manjšo utrujenost stopal. Za izdelavo vložka po meri je potrebno narediti odtis stopal, na podlagi česar se vložek preoblikuje. Postopek običajno traja od pol do ene ure.

smucarski-vlozki-po-meri-koala-boot-lab-1
smucarski-vlozki-po-meri-koala-boot-lab-2

Notranji čevlji po meri - foam

Poleg preoblikovanja smučarskega vložka in zunanje školjke smučarskih čevljev se lahko po meri izdela tudi notranji čevelj. Tako kot ostale prilagoditve tudi ta pripomore k čim boljšemu izkoristku zmogljivosti čevljevin posledično k boljšemu smučanju. Postopek izdelave notranjih čevljev po meri vključuje vbrizg pene v notranje čevlje, medtem ko jih imamo obute. Pena, ki se strdi po nekaj sekundah, zapolni ves prazen prostor v notranjem čevlju in tako poskrbi za popoln oprijem noge v čevljih iz vseh strani. Izbirate lahko med penami različnih udobnosti.

prilagajanje-smucarski-cevlji-koala-booot-lab
notranji-cevlji-po-meri-koala-boot-lab

Zunanja školjka po meri

Preširoka noga na določenem mestu glede na širino smučarskega čevlja zahteva preoblikovanje zunanje školjke. Spremembe na zunanji školjki so narejene s pomočjo brušenja in termičnega postopka.

Kanting

Med prilagoditve smučarskih čevljev sodi tudi kanting, nastavitev stranskega naklona čevljev, ki ga je zaradi specifičnega skočnega in kolenčnega sklepa posameznika potrebno ustrezno nastaviti. Namen kantinga je doseganje optimalnega položaja nog na smučeh, saj lahko le tako maksimalno izkoristimo smuči in dosežemo nivo smučanja, ki smo ga sposobni.