Novice Dobra smučarska sezona se začne s telesno pripravljenostjo in ustrezno opremo s smučarskimi čevlji na čelu.


Dobra smučarska sezona se začne s telesno pripravljenostjo in ustrezno opremo s smučarskimi čevlji na čelu.


Toplejši meseci so pri koncu, kar pa za navdušene smučarje pomeni, da je smučarska sezona vse bližje. Z dobrimi pripravami na sezono lahko že zdaj pripomoremo h kakovostni smuki brez težav in poškodb. Tako kot se na smučišču obrestuje dobra fizična pripravljenost, sta ključna tudi priprava in stanje opreme. Smučarski čevlji so najbolj pomemben del opreme in če potrebujete nove nikar ne odlašajte z nakupom do zadnjega dne pred odhodom na sneg. Za nakup ustreznih čevljev si morate vzeti čas, saj lahko zaradi neprimernih smučarskih čevljev predčasno zaključite smuko in imate uničen smučarski dan.

V nadaljevanju predstavljamo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri izbiri pravih čevljev za vas.

1. Pravočasno poskrbite za nakup ustreznih čevljev

Svetujemo vam, da se po nove smučarske čevlje odpravite že pred glavno sezono, ki traja od sredine novembra do konca februarja, in se tako izognete čakalni vrsti, ki je takrat najdaljša. Pri nas lahko že od septembra naprej izbirate med najrazličnejšimi čevlji, saj imamo takrat na zalogi že vse modele in velikosti čevljev različnih proizvajalcev. Nove smučarske čevlje vedno najprej preizkusite na enodnevnem smučanju, preden se odpravite na večdnevno smučanje. Med smuko se namreč lahko pojavijo neželeni pritiski in bolečina, ki jih med nošenjem v trgovini ne zaznate. Če boste imeli slabe prve izkušnje z novimi smučarskimi čevlji, to še ne pomeni, da jih morate zamenjati in kupiti nove, ampak se ponovno oglasite pri nas, kjer smo kot boot fiterji specializirani, da lahko z naknadno obdelavo odpravimo večino težav.

nasveti-smucarski-cevlji
2. Vzemite si čas

Najpogostejša napaka pri pomerjanju smučarskih čevljev je prehitra odločitev.

Čevlje moramo med pomerjanjem obuti tako, kot bi se zares odpravljali na smuči. Ko zapnemo vse zaponke in pričvrstimo zatezni pašček, se naslonimo na jezik čevlja in potisnemo koleno naprej, s stopalom stojimo uravnoteženo in smo pozorni na položaj in oprijem pete. Če so čevlji preširoki, preveliki, na predelu pete preveč ohlapni in ne nudijo primerno tesnega oprijema, je nadzor nad smučmi slabši, prenos moči na smuči pa bistveno manjši kot bi bil pri optimalnem oprijemu. Preveliki čevlji so tudi najpogostejši krivec za bolečine, mravljinčenje in utrujenost nog. Da se izognete težavam zaradi neustreznih mer, si za nakup in izbiro pravega modela zase vzemite čas, med pomerjanjem pa svoje občutke izmenjajte z izkušenimi svetovalci, ki vam bodo pravilno svetovali in pomagali pri izbiri. Izbira smučarskih čevljev v naši trgovini traja od ene do dveh ur. Vsak model, ki ga pomerite, morate imeti na nogi vsaj pet minut, da lahko pravilno ocenite, ali velikost in oblika ustrezata vaši nogi. Vsaka dodatna minuta, ki jo boste porabili za pomerjanje, se vam bo povrnila na smučišču, saj boste v čevljih preživeli kar nekaj časa, ta pa naj bo namenjen samo uživanju brez bolečin.

meritve-koala
meritve
3. Izbira čevljev »po priporočilu« se ne obnese

Za nakup novih smučarskih čevljev se nikoli ne odločite samo na podlagi ocen zadovoljnih uporabnikov. Čeprav ste dobili iskreno priporočilo za določen model smučarskih čevljev, to še ne pomeni, da bodo enako ustrezali tudi vam. Vsako stopalo je edinstveno, razlikujejo se tudi smučarske sposobnosti, zato mora vsak smučar izbrati čevlje, ki se prilegajo njegovim nogam in so primerni za njegov nivo smučanja.

meritve3
4. Bodite pozorni na širino

Pri izbiri pravih smučarskih čevljev moramo biti pozorni na 3 pomembnejše lastnosti čevljev: dolžino, širino in trdoto.Vse znamke imajo bogato kolekcijo smučarskih čevljev, kjer so razvili modele s kombinacijo različnih lastnosti, da lahko ugodijo prav vsem smučarjem. Modeli čevljev, ki prihajajo iz iste linije, so enako široki, na voljo pa so v različnih trdotah in dolžinah. Po širini ločimo tri kategorije čevljev: ozki, srednji in široki. Eden izmed korakov pri izbiranju pravih čevljev je tudi meritev širine vašega stopala, da se odločite za čevlje ustrezne širine, pri tem pa se upoštevajo še vaše želje in znanje.

5. Spoznajte, katera kategorije čevljev je primerna za vas – race, on piste/all mountain, comfort, free ski ali turni

Po namenu ločimo več kategorij čevljev. Profesionalni smučarji in tekmovalci uporabljajo izredno ozke World Cup – FIS čevlje. Tem se po širini in zmogljivosti najbolj približajo race čevlji, čevlji za najboljše rekreativne smučarje. Večinoma so široki 96 in 98 mm in predstavljajo trgovinsko različico tekmovalnih čevljev, ki jih odlikuje odličen prenos sil. Največ smučarjem odgovarjajo on piste/all mountain čevlji, ki so običajno široki 98 in 100 mm in namenjeni vožnjam po urejenih progah. Nudijo odlično kontrolo in malo več udobja kot race čevlji. Comfort smučarski čevlji s širino 102 mm ali več ustrezajo smučarjem s širokimi stopali in z željo po udobju, ki mu dajejo prednost pred agresivnejšim smučanjem. Za ljubitelje smučanja izven urejenih prog so izdelani free ski čevlji, ki imajo tudi pohodno funkcijo za vzpone, svojo pravo zmogljivost pa kažejo med spusti. Turni čevlji so izdelani s poudarkom na hoji, zato se obnesejo pri uporabi z lahkimi smučmi in lahkimi vezmi ter predvsem na izletih v visokogorje, kjer je v ospredju vzpon in ne smučanje.

redster-cevlji
tourni-cevlji
6. Izberite čevlje ustrezne trdote

Trdota čevljev je še ena od zelo pomembnih karakteristik čevljev. Običajno so vsi modeli določene linije na voljo v različnih trdotah ali kot se izraža pogovorno – z različnim flexom (merska enota pri smučarskih čevljih za trdoto). Flex vrednost izraža trdoto zunanje školjke smučarskega čevlja in njegovo upogibljivost. Na izbiro primerne trdote čevljev vplivajo smučarjeva teža, velikost, moč in njegovo smučarsko znanje. Ženski čevlji so zaradi drugačne konstitucije ženskega telesa mehkejši kot moški. Za smučarke začetnice so primerni čevlji s flexom 70 do 80, za naprednejše rekreativne smučarke se trdota giblje od 80 do 100, bivše tekmovalke in vrhunske smučarke pa se odločajo za čevlje z upogibno trdnostjo od 90 do 110. Moški smučarski čevlji se začnejo pri flexu 100. Srednje dobrim smučarjem odgovarjajo čevlji višje trdote s flexom med 105 in 115, ki še vedno dopuščajo dovolj upogiba, odlični smučarji in nekdanji tekmovalci pa potrebujejo bolj toge čevlje, ki so manj popustljivi v upogibu s flexom 120 in 130.

7. Ne pozabite na smučarske nogavice

Smučarske nogavice predstavljajo vmesen sloj med nogo in smučarskim čevljem, zato pomembno vplivajo na prileganje, udobje in toploto. Med izbiranjem nogavic morate biti pozorni na material, dolžino, debelino in oblazinjenje. Naj opozorimo na zmotno prepričanje, da so debelejše nogavice toplejše. Če so vaše nogavice v čevljih predebele, lahko namreč upočasnijo cirkulacijo, kar pa privede do hladnih prstov. Kako tople so nogavice, ni pogojeno od debeline, temveč od materialov in ohlapnosti prostora pri prstih.

smucarske-nogavice
8. Barva in podoba ne smeta prevladati pri vaši odločitvi

Z vsako novo sezono so smučarski čevlji na voljo v več različnih dizajnih in barvah, med katerimi lahko izbirate in najdete par, ki vam je vizualno najljubši. Čeprav so lahko vaš favorit po izgledu, pa morda ne ustrezajo vaši obliki nog, potrebam in zmožnostim in zato niso primerni za vas. Čevlje morate vedno najprej izbrati glede na prileganje vašim nogam in znanju, barva pa naj bo drugotnega pomena. Le z ustreznimi čevlji, ki se vam dobro prilegajo, lahko pričakujete popolno smuko brez težav in maksimalen izkoristek moči in zmogljivosti čevljev za vaše najboljše vožnje.

cevlji
cevlji-ski