Novice Ste pred nakupom smuči: PREVERI NASVETE ZA PRAVILEN NAKUP


Ste pred nakupom smuči: PREVERI NASVETE ZA PRAVILEN NAKUP


Pred začetkom nove sezone je pomembno, da svojo smučarsko opremo pregledate in prilagodite, po potrebi pa tudi zamenjate in kupite novo. Smučanje z opremo, ki je že stara, potrebna menjave ali določenih prilagoditev je zelo nevarno in lahko kaj hitro zaključi težko pričakovano zimsko sezono. Če niste prepričani se je bolje posvetovati s profesionalci na tem področju, vseeno pa vam v tem članku nudimo par nasvetov kako preveriti, če je vaša oprema še primerna, na kaj morate biti pozorni pri nakupu nove in kako primerno poskrbeti za svojo opremo.

KAKO VEM, DA JE ČAS ZA MENJAVO SMUČI?

Več časa kot preživite na smučeh, pogosteje boste morali nadgraditi svojo opremo. Mladi smučarski navdušenci pogosteje potrebujejo novo smučarsko opremo zaradi rasti in razvoja telesa. Nekateri smučarji imajo preprosto radi vsako sezono nove bleščeče smuči, vezi, čevlje, čelade itd., nekateri pa svojo opremo ohranjajo enako tudi več let. Večinoma smučarji zamenjajo svoje smuči vsakih 8 let, najboljšo zmogljivost pa imajo smuči prvih 100-125 smučarskih dni – vendar je tudi to odvisno od več faktorjev.

Nadgradnja opreme pa ne pomeni le imeti najnovejših, najlepših in najboljših modelov. Ko napredujemo od začetnika do zelo naprednega smučarja, nam kakovost opreme pomeni vse več z vidika zmogljivosti. Tehnologija se vsako sezono izboljšuje, boljša tehnologija pa omogoča večjo varnosti, nadgradnje za lažjo ter boljšo izkušnjo, in večji užitek na smučeh.

Kdaj je torej najboljši čas za nadgradnjo? V resnici je to zelo osebna izbira, ki temelji na več faktorjih. Vseeno pa vam nudimo nekaj smernic s katerimi si lahko pomagate in preverite, če so vaše smuči že potrebne menjave:

 1. OBRABLJENI ROBNIKI IN DRSNA PLOSKEV

Tudi če dobro skrbite za svoje smuči, se njihova življenjska doba sčasoma konča, kar pa je seveda odvisno od tega, kako in kje jih uporabljate, vključno s snežnimi razmerami, vrsto terena in stilom smučanja. Robniki lahko postanejo zelo tanki in velika nevarnost je, da se pri smučanju zlomijo. Tudi drsna ploskev smuči se sčasoma obrabi in če pridete do točke, ko smuči kljub voskanju ne delujejo tako, kot se spomnite, pomeni da so verjetno izrabljene.

2. OBRABLJENE SMUČI

Tudi »normalna« obraba šteje. Sčasoma se osnovni materiali naravno posušijo (ne glede na to, kako predani ste voskanju). Smuči tudi začnejo izgubljati svojo torzijsko togost in stabilnost. Lesena sredica številnih smuči začne propadati. Enako velja za epokside in smole, ki držijo plasti smučke skupaj. Vse to pa prispeva k slabši zmogljivosti samih smučk.

3. NOVOSTI IN NOVE TEHNOLOGIJE

Če so vaše smuči že starejši model bi lahko razmisli o novejših, saj se tehnologije iz leta v leto izboljšujejo, boljša tehnologija pa omogoča večjo varnost, nadgradnjo za lažjo ter boljšo izkušnjo in večji užitek na smučeh.

clanekski5
clanekski7

Če ste ugotovili, da je morda res že skranji čas za menjavo vaših preljubih smučk ali pa si preprosto želite novih, vam lahko z naslednjimi nasveti olajšamo izbiro:

KAKO KUPIM PRAVE SMUČI?

 1. DOLŽINA SMUČI

Dolžina smuči je odvisna od več dejavnikov, najpomembnejši so teren, znanje ter način smučanja, nato pa tudi starost, teža ter višina posameznika. Vprašajte se tudi s kakšnimi zavoji želite smučati; daljšimi ter hitrejšimi ali krajšimi ter bolj zaprtega tipa – ali pa z mešanico obojega.

Na slog zavijanja vpliva tudi radij (stranski lok smuči), ki omogoča izpeljavo zavojev po robnikih. Ko smuči nagnemo na robnike in jih s tem obremenimo, se le te upognejo ter s tem posledično zavijejo. Radij oblikuje zavoj – manjši kot je radij, krajši je zavoj in obratno;

 • Radij:>17m (običajno smuči dolge 170-185 cm) – primeren za daljše ter hitrejše zavoje. Tak radij imajo ponavadi freeride, all-mountain, veleslalomske smuči…
 • Radij: 14-17m (običajno smuči dolge 160-175 cm) -primeren za bolj univerzalno smučanje, mešanico dolgih ter kratkih zavojev. Tak radij imajo ponavadi on-piste, all-round smuči…
 • Radij: 9-13m (običajno smuči dolge 150-165 cm) – primeren za krajše ter bolj zaprte zavoje. Tak radij imajo slalomske smuči.

 

KDAJ IZBRATI KRAJŠE SMUČI?

 • Če ste pri smučanju še neizkušeni,
 • Raje smučate s krajšimi zavoji,
 • Nimate radi prevelikih hitrosti.
clanekski9

KDAJ IZBRATI DALJŠE SMUČI?

 • Če imate na smučeh že več izkušenj,
 • Raje smučate z daljšimi zavoji,
 • Radi smučate z večjimi hitrostmi in bolj agresivno,
 • Ohranite nadzor nad smučmi tudi pri velikih hitrostih.
clanekski6

2. ŠIRINA SMUČI

Širino merimo na sredini smučke, običajno v najožji točki, pod smučarskim čevljem. Širina vpliva na vodljivost smučke in njeno sposobnost spopadanja z različnimi tereni ter oblikami snega. Ožje smučke so bolj odzivne ter vodljive, širše pa boljše drsijo z večjo površino po celem in novozapadlem snegu. Različne smuči imajo različno širino:

 • 65-75 mm: All-Round smuči
 • 80-100mm: All-Mountain smuči
 • >100mm: Freeride smuči

3. NIVO ZNANJA SMUČANJA

Nenehno razvijajoča se smučarska tehnologija danes omogoča, da so vaše smuči optimalno prilagojene vašemu slogu ter terenu po katerem smučate. Kljub temu, da imajo tudi začetniki široko ponudbo smuči že od samega začetka, je pomembno izbrati smuči, ki niso prezahtevne in ne dopuščajo preveč »svobode« pri smučanju, saj v začetnih fazah kontrola nad smučmi še ni zelo dobro razvita.

4. TEREN in SLOG SMUČANJA

Pri pravi izbiri smuči je pomembno upoštevati tudi teren, po katerem najpogosteje smučate. Čeprav lahko večinoma z vsemi smučate po vseh terenih, bo slog vsake smučke imel unikaten odziv na ta teren. Ponavadi so smuči tudi specializirane za določene terene:

ZA UREJENA SMUČIŠČA:

 • RACE SMUČI: sem spadajo slalomske, veleslalomske ter najboljše all-round smuči – z njimi delate popolne zavoje na ostrih robnikih. So ožje, s krajšim radijem in večjo odzivnostjo, namenjene pa so izkušenim smučarjem.
 • ALL ROUND SMUČI: po radiju spadajo med slalomske in veleslalomske smuči – z njimi smučate najbolj univerzalno. Po togosti so mehkejše in ustrezajo najširšemu spektru smučarjev.
 • FREESTYLE SMUČI: so twin-tip smučke, to pa pomeni, da so ukrivljene na prednjem ter zadnjem delu smuči. Namenjene so predvsem navdušencem smučanja prostega sloga, snežnih parkov, poligonov ter skakalnic.
clanekski4

IZVEN UREJENIH SMUČIŠČ:

 • FREERIDE SMUČI: so namenjene smučanju po celem snegu. So bolj stabilne, zaradi svoje širine pa omogočajo večjo plovnost po celem snegu.
 • TURNE SMUČI: so lažje od alpskih, saj so pomembne tako za pot navzgor, kot za spust po strmini navzdol. Nanje namestimo kože, s katerimi lahko hodimo navzgor.
clanekski3

PO IN IZVEN UREJENIH SMUČIŠČ:

 • ALL MOUNTAIN SMUČI: so namenjene za vsestransko smuko po vseh terenih. Vrhunsko se izkažejo v toplejših mesecih, na »južnem« snegu in popoldanskih grbinah na smučišču. Prav tako pa se odlično pokažejo tudi ob jutrih, ko je površina povsem gladka in bolj ledena.
clanekski8

5. ŽENSKE IN MOŠKE SMUČI

Ženske in moške smuči se med seboj razlikujejo. Ženske smuči so običajno krajše ter lažje, prav tako imajo krajši radij in težišče prilagojeno ženskemu telesu. To pa nikakor ne pomeni, da ženske ne morajo imeti moških smuči (ali obratno), saj je večina smuči »unisex« in so narejene za uporabo tako s strani smučarjev kot smučark.

Ker je nakup smuči vseeno zahteven in mnogokrat nismo prepričano o pravi izbiri, vam v naši trgovini s strokovnim znanjem in izkušnjami radi pomagamo ter svetujemo. Hkrati lahko pri nas kupite tudi vse kar potrebujete in še mnogo več – od smučarskih čevljev (ki vam jih lahko povsem prilagodimo z boot fittingom), spodnjega perila do smučarskih oblačil in opreme za smučanje (posodice, flaške…).

Da pa bodo vaše smuči čimbolj optimalno delovale čimveč sezon, vam nudimo par nasvetov za primerno vzdrževanje;

clanekski1
clanekski2

KAKO POSKRBIM ZA SVOJO OPREMO IN JO OHRANIM V ČIM BOLJŠEM STANJU DLJE ČASA?

 • SERVIS: čeprav je to dodatni korak, ki zahteva malo več finančne podpore, privoščite svojim smučem servis, vsaj ob koncu in začetku sezone. S servisom smučke dodatno zaščitite in poskrbite, da bodo ob smučanju lepo, gladko drsele.
 • PO UPORABI JIH OBRIŠITE: priporočljivo je, da smuči po uporabi obrišete (s papirnato brisačko), jih date narazen in hranite v suhem ter zračnem prostoru.
 • PAŠČKI ZA SMUČI: ko smuči prenašate nanje namestite paščke in s tem preprečite, da se med sabo drgnejo.
 • PAZITE NA KAMENJE: pazite na kamne ali skale na smučišču in ob vznožju, ko si smučke odpenjate, saj se hitro naredijo nezaželjene vdolbine in praske.

Namenite malo več časa samemu nakupu in vzdrževanju smuči in občutek na progi bo neprimerljiv. S pravimi smučmi se boste veselili vsakega dne, preživetega na belih strminah in si želeli, da se ta zima nikoli ne konča. Mi že odštevamo dni do začetka sezone, ko bomo naredili prve zavoje in uživali v vroči čokoladi, zato tudi vi čimprej poskrbite za svojo opremo, da boste lahko v novo sezono stopili pripravljeni.