Novice S 3D SKENERJEM DO PRAVE OBLIKE STOPAL IN PRAVILNE IZBIRE SMUČARSKIH ČEVLJEV


S 3D SKENERJEM DO PRAVE OBLIKE STOPAL IN PRAVILNE IZBIRE SMUČARSKIH ČEVLJEV


Smučarski čevlji so ključna vez med telesom in smučmi, zato morajo biti ena izmed prioritet smučarske opreme. Ob tem, da so eden najpomembnejših delov opreme, so tudi najbolj kočljivi za nakup, ker je vsako stopalo edinstveno. V nadaljevanju predstavljamo ključne informacije za pomoč pri izbiri čevljev pravih mer, saj le ustrezni čevlji zagotavljajo izkoristek smuči, vaših smučarskih sposobnosti ter udobno smuko.

smucarski-cevlji-koala-boot-lab1
KOALA-MERITVE-SMUCARSKI-CEVLJI.JPG

V Koala Ski Boot Lab-u smo specializirani za smučarske čevlje in opravljanje meritev stopal, zato vam s strokovno podkovanostjo pomagamo izbrati pravi model za vas. Imamo eno največjih ponudb smučarskih čevljev različnih znamk in modelov, ki jo dopolnjuje še široka izbira smuči in ostale smučarske opreme. Vsak čevelj lahko tudi preoblikujemo in individualno prilagodimo, da bo vaša nova oprema popolna za vas.

MERITVE S 3D SKENERJEM

Široka ponudba smučarskih čevljev ter izbira najustreznejše širine, dolžine in trdote zaradi edinstvenosti stopal pri več kot polovici strank niso dovolj in je potrebno čevlje dodatno prilagoditi glede na posebnosti stopala. Koala Ski Boot Lab je eden največjih specialistov za ”boot fitting” in preoblikovanje smučarskih čevljev pri nas. Naša prednost so natančne meritve nog in stopal z novo meritveno napravo 3D skenerjem in podatkovnih orodij za optimizacijo prileganja. 

3D-SKENER4

Novi 3D skener stopal potrebuje le 5 sekund, da precizno skenira strukturo stopal strank. Od tam povezana programska oprema določa podrobne cone prileganja, da natančno razkrije celotno obliko stopal. S temi podatki dobimo potrebne informacije za izbor najustreznejših modelov, primernih za posamezno stopalo, ter so nam v pomoč v primeru naknadnega preoblikovanja. Podatki se shranjujejo v bazo, kjer lahko pregledamo pretekle meritve in ugotavljamo morebitne spremembe na nogi, kot so rast, občutljivost, spremembe stopala …

3dsken.jpg
KOALA-BOOT-MERITVE
Najpomembnejši dejavniki, ki jih moramo upoštevati pred nakupom smučarskih čevljev so dolžina, širina in trdota.
VELIKOST SMUČARSKIH ČEVLJEV

Ključna lastnost, ki jo moramo upoštevati pri izbiri smučarskih čevljev, je poleg namena, trdote in širine njihova velikost. Prava dolžina je zelo pomembna, saj čevlji neustrezne velikosti povzročajo številne težave in so nemalokrat razlog za predčasno končano smuko. Velikost smučarskih čevljev se izraža z mondo številkami, ki so enake dolžini stopala v centimetrih. Če imamo stopalo dolgo 26 cm, pomeni, da potrebujemo čevlje velikosti 26. Ustrezno velikost lahko ugotovimo tudi s pomerjanjem zunanje školjke brez notranjega čevlja. Nogo premaknemo vse do konca školjke, da se s konicami prstov dotikamo sprednjega dela, pri peti pa mora ostati največ 15 do 20 mm prostora.

Najpogostejša napaka pri nakupu smučarskih čevljev je izbira prevelikih čevljev, saj nas ob začetnih trenutkih pomerjanja pogosto spremlja občutek, da so nam čevlji premajhni. V prevelikih čevljih pride do napenjanja prstov v želji po zapolnitvi praznine, kar povzroča bolečine, omrtvičenje in krče, prav tako pa so preveliki čevlji pogosto vzrok, da nas zebe v noge. Premikanje stopala v prevelikih čevljih prinaša tudi več trenja med pokostnico in jezikom in posledično bolečine med smučanjem. V izogib temu moramo čevlje pomerjati dalj časa, od 10 do 15 minut. Ko zapnemo vse zaponke od spodaj navzgor in zategnemo zatezni pašček, stimuliramo smučarsko držo. Ob upogibu in potisku kolena naprej se stopalo premakne, peta se povleče v zadnji del ter zapolni prej prazen prostor. Večina smučarjev je na koncu presenečena, kakšno velikost čevlja v resnici potrebujejo.

JFSJDFSD
SMUCARSKI-CEVLJI
ŠIRINA SMUČARSKIH ČEVLJEV

Za izbiro pravih čevljev je poleg dolžine stopala potreben še podatek o širini, zato je pred pomerjanjem potrebno izmeriti tudi širino stopala. Na voljo so čevlji različnih širin, ki jih umeščamo v tri kategorije: široki, srednje široki in ozki čevlji. Široki čevlji merijo v širino 102 mm in več, srednje široki med 99 in 101 mm, med ozke čevlje pa spadajo modeli, široki 98 mm in manj. Poleg same širine stopala se pri izbiri širine čevljev upošteva tudi želje in ambicije smučarjev. Če vam je udobje bolj pomembno kot zmogljivost, so za vas primernejši širši čevlji, za smučarje, ki si želijo čim boljšega prenosa moči iz čevljev na smuči, pa so prava izbira ožji čevlji.

BOOT FITTING

Preoblikovanje po meri je pogosto potrebno zaradi nesorazmerne širine stopala po dolžini (npr. ozka peta in širok sprednji del) ali pa kakšne druge specifične potrebe ter že dolgo ni več rezervirano samo za tekmovalce in profesionalne smučarje. Dostopno je vsem ter dobrodošlo za vse rekreativce, ki želijo odpraviti tiščanje na kritičnih mestih ali pa si prizadevajo idealnega prileganja čevljev za kar največ udobja in maksimalni izkoristek zmogljivosti. Preoblikuje se zunanja školjka čevljev iz trde plastike, ki se lahko do neke mere termično razteguje in brusi. Če z običajnimi prilagoditvami težav ne moremo odpraviti, se lahko izdela foam, notranji vložek z vbrizgom pene, ki se po nekaj trenutkih strdi in zapolni prostor med nogo in školjko ter tako povsem oblikuje po vaši nogi.

boot-fit
KOALA-BOOT-FITTING

Naši cilji so usmerjeni, da vsaki stranki, ko stopi skozi vrata s parom čevljev, omogočimo, da se njihova stopala ujemajo s prefinjeno nastavitvijo smučarskih čevljev, ki podpira edinstvene potrebe in izbire vsakega kupca.