Kako izbrati pravo trdoto smučarskega čevlja?

Poleg dolžine in širine smučarskih čevljev pa je prav tako pomembna tudi trdota smučarskega čevlja. Vsak smučarski čevelj je namenjen drugačnemu načinu, znanju in tehniki smučanja. Vsak način smučanja pa zahteva svojo trdoto smučarskega čevlja, ki se izraža s »flexom«, indeksom-FI, ki predstavlja indeks upogibne trdote in trdote zunanjega dela smučarskega čevlja. Pogosto je ta številka zapisana na zunanji strani smučarskega čevlja.

 

DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO NA TRDOTO SMUČARSKEGA ČEVLJA

Pri izbiri prave trdote je potrebno upoštevati višino, težo, moč, vrsto smuči in znanje posameznega smučarja. Pomembna pa je tudi kvaliteta samega smučarskega čevlja, predvsem z vidika naklona naprej in načina izdelave smučarskega čevlja.

 

Vaša teža in višina sta pomembna dejavnika pri izbiri pravilnega flexa. Nekdo, ki je manjši in lažji, ne daje toliko pritiska na smučarski čevelj, zato potrebuje mehkejši čevelj, saj mu bo pretrd čevelj omejil naravno gibanje telesa, medtem ko bo nekdo, ki je večji in težji, potreboval trši čevelj, tudi če je začetnik.

 

Znanje smučarja je eden izmed pomembnejših dejavnikov. Boljši smučar je natančnejši in tehnično bolj podkovan, zato ima lahko trši čevelj. Začetniki in srednje dobri smučarji pa imajo lahko mehkejši čevelj, da ta ni predirekten.

 

Pomemben dejavnik je tudi trdota smuči. Trša smuča zahteva hitrejšo in močnejšo reakcijo, zato posledično tudi trši čevelj. S hitrejšo smučo se flex zmanjšuje, ker smučarski čevlji ne smejo povzročati prehitrih reakcij. Zato imajo tekmovalci za hitre discipline mehkejše čevlje kot tekmovalci za tehnične discipline. Pri rekreativnem smučanju je najbolj pomembno, da je trdota in rang smučarskega čevlja čim bolj usklajen z izbranimi smučmi.

 

 

KATERI FLEX JE PRAVI ZAME?

 

Ker imajo ženske ponavadi manjšo telesno težo, višino in moč kot moški, se za njih uporablja čevlje z manj flexa. Pri ženskah, ki so smučarke začetnice, se čevlji gibljejo okoli indeksa 70 do 80, pri smučarkah, ki že smučajo (dobre smučarke), se trdota giblje od 80 do 90. Za vrhunske smučarke in bivše tekmovalke pa so najprimernejši čevlji od 90 do 110.

Pri moških, ki so smučarji začetniki in lažji smučarji, se primerni čevlji začnejo pri 100 do 110 flexa. Srednje dobri smučarji naj bi imeli flex od 105 do 115. Vrhunski smučarji, težji smučarji in bivši tekmovalci pa imajo flex 120 do 130.

Čevlji za tekmovalce pa so čisto nekaj drugega. Zunanja plastika čevlja je iz debelejših materialov in je popolnoma drugačna. Trdota tekmovalnih čevljev se giblje od 110 do 170 flexa.

 

smučarski čevlji trdota

 

Otroški čevlji naj bodo čim mehkejši. Pomembno je, da otroci nimajo pretrdih čevljev, saj je njihov glavni namen, da otroku omogočajo lahkotno gibanje in užitek na smučeh.

 

KAJ ŠE VPLIVA NA TRDOTO SMUČARSKEGA ČEVLJA?

Pomembno vlogo pri izbiri pravilne trdote smučarskega čevlja pa imajo tudi teren, hitrost in vrsta snega.
Freeride smučarji pogosto izberejo mehkejši čevelj kot tekmovalci svetovnega pokala. Spremenljiv sneg in zelo strm teren pogosto zahtevata nekoliko več gibanja zgornjega dela čevlja, medtem ko trdna, ledena in enakomerno gladka površina zahteva trši in bolj odziven čevelj. Realna trdota freeride čevlja pa je mehkejša zaradi same pohodne funkcije.

 

Freeride čevlji

 

KOALA BOOT FITING:

Koala Boot LAB strokovnjaki za smučarske čevlje vam bodo znali dobro strokovno svetovati o pravilni izbiri trdote smučarskega čevlja.

Koala boot lab je največji specialist za prileganje smučarskih čevljev v regiji. Naša prednost in posebnost je natančna izmera nog in stopal s šestimi kamerami, ki precizno posnamejo obliko noge in tako zabeležijo vse njene pomembne mere ter pomagajo pri izbiri in prilagajanju čevljev. Vsi podatki se shranjujejo v bazo, iz katere lahko tudi kasneje razberemo kakršnekoli spremembe na nogi (rast, občutljivost, širino in možne spremembe stopala).

 

trgovina smučarski čevlji

 

Smo specialisti za smučarske čevlje, smuči in ostalo smučarsko opremo. Obenem imamo eno izmed največjih izbir čevljev vseh znamk, več različnih modelov in strokovnjake, ki vam svetujejo ter pomagajo pri odločanju za prave smučarske čevlje.

 

Za vse smučarske tekmovalce imamo pri nas tudi vso racing opremo. Kot specialisti za smučarske čevlje vam lahko naredimo celoten fitting pancarjev. Prilagajanje dolžine in širine, izdelovanje vložkov za stopala, izdelovanje notranjih čevljev (foamov), nastavitev stranskega naklona (kantinga) čevljev, privijanje podložne ploščice (lifterje).

Individualno prileganje smučarskih čevljev že dolgo ni več namenjeno samo tekmovalcem in najboljšim smučarjem ampak vsem smučarjem.

Prijavi se na Koala Ski Boot Lab Svetovanje